Πως μας επηρεάζει το φως και το χρώμα;
Το φως είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για μας και από αυτό προέρχεται ολόκληρο το φάσμα των χρωμάτων. Το φως του ήλιου, που περιέχει όλα τα μήκη κύματος, αποτελείται από το σύνολο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος πάνω στο οποίο βασιζόμαστε για την ύπαρξή μας σε αυτόν τον πλανήτη. Μάλιστα, κάποιοι λαοί όπως οι Φαραώ της Αιγύπτου και οι Ίνκας, λάτρευαν τον Ήλιο ως Θεό.
Όπως γνωρίζουμε, ο ήλιος και το φως που εκπέμπει (ή η έλλειψη αυτού), μπορεί να έχει μια βαθιά επίδραση πάνω μας. Ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το φως μπορεί να μας επηρεάσει είναι μια ήπια μορφή κατάθλιψης, γνωστή ως Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ / SAD), η οποία κάνει πολλά άτομα να υποφέρουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Το φως ρέει μέσα από τα μάτια μας και ενεργοποιεί την παραγωγή ορμονών, η οποία επηρεάζει ολόκληρο το πολύπλοκο βιοχημικό σύστημά μας. Αυτό το βιοχημικό σύστημα επηρεάζει στη συνέχεια την ύπαρξή μας. Επιπλέον, το φως δεν ταξιδεύει μόνο του αλλά μαζί με άλλα είδη ενέργειας.
Υπάρχει μια ποικιλία από μήκη κύματος στα οποία μπορεί να κατηγοριοποιηθεί το φως, παράγοντας διάφορα είδη φωτός. Το ορατό φως δηλ. εκείνο που ανιχνεύει ο ανθρώπινος οφθαλμός, έχει μήκος κύματος από περίπου 400 nm έως 700 nm (δηλαδή από 400 x 10-9m έως 700 x 10-9m). Τα άλλα μήκη κύματος και συχνότητες σχετίζονται με μη-ορατό φως, όπως οι ακτίνες Χ και οι υπεριώδεις ακτίνες.
Το φως είναι η μόνη ενέργεια την οποία μπορούμε να δούμε και τη βλέπουμε με τη μορφή του χρώματος. Το σώμα μας απορροφά την ενέργεια του χρώματος μέσα από τη δόνηση που εκπέμπει το χρώμα.
Το χρώμα είναι φως και ενέργεια. Είναι ορατό γιατί αντανακλάται, κάμπτεται και διαθλάται από όλα τα είδη των σωματιδίων, μορίων και αντικειμένων.
Το χρώμα είναι μια υπέροχη εμπειρία που εμείς θεωρούμε δεδομένη. Αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα το δούμε παντού να μας περιβάλλει. Ερμηνεύουμε τη ζωή μέσα από το χρώμα, όπως κάνουμε και μέσα από το σχήμα, την υφή και τον ήχο.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το χρώμα επηρεάζει όλους μας. Υπάρχει μια πληθώρα στοιχείων που υποδεικνύουν τις ψυχολογικές επιδράσεις του. Η σημασία του έχει ερευνηθεί και τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται στο εμπόριο, στη διακόσμηση, στο εργασιακό περιβάλλον, στη βιομηχανία, στην ανάπτυξη των φυτών, στη διατροφή, στη φυσική, στη φυσιολογία, στη ψυχολογία και στην τέχνη. Στην πραγματικότητα, το χρώμα είναι τόσο πολύ ένα μέρος της ζωής μας που έχουμε την τάση να το θεωρούμε δεδομένο.
Γνωρίζουμε ότι κάθε χρώμα που βρίσκεται στο ορατό φάσμα του φωτός έχει το δικό του μήκος κύματος και τη δική του συχνότητα, η οποία παράγει μια συγκεκριμένη ενέργεια και έχει μια θρεπτική επίδραση. Ξέρουμε επίσης ότι κάποιες ακτίνες μπορεί να είναι επικίνδυνες αν εκτεθούμε σ’ αυτές. Αλλά το ορατό φως, το ουράνιο τόξο, έχει μια κατευναστική επίδραση πάνω μας.
Μέσα από το χρώμα παίρνουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε ένα υγιές σώμα, μυαλό και ψυχή. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, η ψυχική μας υγεία, η συμπεριφορά και η γενική μας απόδοση στη ζωή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την φυσιολογική ισορροπία χρωμάτων. Όλα τα όργανα, τα συστήματα και οι λειτουργίες του σώματος συνδέονται με βασικά ενεργειακά κέντρα. Όταν κάτι δεν πάει καλά ή είναι εκτός ισορροπίας, μπορούμε να ενισχύσουμε τα ενεργειακά μας κέντρα μέσα από τη συνειδητή χρήση των χρωμάτων.
Το φως αποτελείται από επτά ενέργειες χρωμάτων: Κόκκινη, Πορτοκαλί, Κίτρινη, Πράσινη, Μπλε, Λουλακί (Ιndigo) και Βιολετί. Κάθε χρώμα συνδέεται με διάφορες περιοχές του σώματός μας και μας επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο συναισθηματικά, σωματικά και νοητικά. Μαθαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο μας επηρεάζει κάθε χρώμα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά για να ωφεληθούμε. Αν ξυπνήσουμε το πρωί με χαμηλή ενέργεια ή πρέπει να προετοιμαστούμε για μια επαγγελματική συνάντηση, η δύναμη των χρωμάτων μπορεί να βοηθήσει. Ανάλογα με τις απαιτήσεις της ημέρας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο χρώμα που θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε. Είναι σαν να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με το σωστό είδος καυσίμου!
Θεραπεία μέσω του χρώματος - Χρωματοθεραπεία
Η θεραπεία μέσω του χρώματος και του φωτός ήταν από τα πρώτα είδη θεραπείας που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο. Οι ακτίνες του ήλιου ανέκαθεν τον κρατούσαν ζεστό και τα χρώματα της χλωρίδας επηρέαζαν τη διάθεσή του. Οι αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι και Κινέζοι ασχολήθηκαν με τις θεραπευτικές ιδιότητες των χρωμάτων.
Η θεραπεία μέσω του χρώματος ή χρωματοθεραπεία, είναι ένα είδος ολιστικής θεραπείας που χρησιμοποιεί το ορατό φάσμα του φωτός και του χρώματος για να επηρεάσει τη διάθεση ενός ατόμου και τη σωματική ή ψυχική του υγεία.
Κάθε χρώμα εμπίπτει σε μια συγκεκριμένη συχνότητα και δόνηση, που πιστεύεται ότι συμβάλλει σε συγκεκριμένες ιδιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν την ενέργεια και τις συχνότητες μέσα στο σώμα μας.
Υπάρχουν επτά φυσικά χρώματα στο ορατό φάσμα (ουράνιο τόξο): Κόκκινο, Πορτοκαλί, Κίτρινο, Πράσινο, Μπλε, Λουλακί (Ιndigo) και Βιολετί . Κάθε χρώμα δονείται στη δική του ατομική συχνότητα.
Αν δεχτούμε ότι τα χρώματα περιέχουν ενεργειακές δονήσεις με θεραπευτικές ιδιότητες, η έκθεση σε ένα χρώμα και στις δονήσεις του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη φυσική ικανότητα αυτοθεραπείας και εξισορρόπησης του οργανισμού ώστε να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η υγεία και ευημερία.
Στη χρωματοθεραπεία, κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε ένα από τα επτά ενεργειακά κέντρα του σώματος (τσάκρα - chakras), το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει ένα συγκεκριμένο αδένα, όργανο ή ιστό του σώματος. Για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα, το οποίο αντιστοιχεί στο τσάκρα ρίζα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προβλήματα στα επινεφρίδια, στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη.
Η φυσική αποκατάσταση ενθαρρύνεται κατευθύνοντας έγχρωμο φως προς νοσούσες περιοχές του σώματος ή στα μάτια. Στη συμβατική ιατρική θεραπεία, η φωτοθεραπεία και η φωτοχημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται στην δερματολογική ιατρική για τη θεραπεία της ψωρίασης και το μπλε φως έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της υπερχολερυθριναιμίας (ίκτερος) στα νεογέννητα.
Είναι γνωστό ότι το φως εισέρχεται μέσα από τα μάτια μας αλλά μπορεί επίσης να εισέλθει μέσα από το δέρμα μας. Δεδομένων των μοναδικών συχνοτήτων και δονήσεων διαφόρων χρωμάτων, πιστεύεται ότι ορισμένα χρώματα που εισέρχονται στο σώμα μπορούν να ενεργοποιήσουν ορμόνες που προκαλούν χημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα, οι οποίες στη συνέχεια επηρεάζουν το συναίσθημα και βοηθούν στην αποκατάσταση του οργανισμού.
Τα χρώματα γνωρίζουμε ότι έχουν μια επίδραση σε ανθρώπους με εγκεφαλικές διαταραχές ή συναισθηματικά προβλήματα. Για παράδειγμα, το μπλε χρώμα μπορεί να έχει μια κατευναστική επίδραση που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ το κόκκινο χρώμα θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το πράσινο είναι ένα άλλο χρώμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χαλαρώσει τους ανθρώπους που έχουν συναισθηματική ανισορροπία. Το κίτρινο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τονώσει ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη.
Οι εναλλακτικές θεραπείες υποστηρίζουν επίσης ότι η αύρα ενός ατόμου περιλαμβάνει διαφορετικά στρώματα φωτός που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καθαρισμό και εξισορρόπηση. Αν γνωρίζουμε τα χρώματα στην αύρα μας μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τη ψυχή μας και άρα πώς να θεραπευτούμε. Επιπλέον, τα χρώματα που μας περιβάλλουν μπορεί επίσης να έχουν διάφορες επιδράσεις.
Οι ακτίνες χρώματος μπορούν να εφαρμοστούν μέσα από χρωματιστά φώτα ή να αξιοποιηθούν θεραπευτικά με τη βοήθεια καθοδηγούμενων οραματισμών. Για παράδειγμα, στο διαλογισμό, μπορούμε να οραματιστούμε ή να «εισπνεύσουμε» ένα συγκεκριμένο χρώμα για την αποκατάσταση κάποιας διαταραχής. Εξασκώντας σταθερά αυτή τη μορφή χρωματοθεραπείας για εύλογο χρονικό διάστημα, επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Προσοχή: Οι πληροφορίες που παραθέτουμε δεν πρέπει να θεωρούνται ιατρική συμβουλή. Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε πάσχει από κάποια σοβαρή ιατρική κατάσταση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου
Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων https://www.psychotherapeia.net.gr
Οι θεραπευτικές ιδιότητες των χρωμάτων Κόκκινο-Πορτοκαλί-Κίτρινο
Οι θεραπευτικές ιδιότητες των χρωμάτων Πράσινο-Μπλε-Ιndigo-Βιολετί