Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των χρωμάτων Πράσινο-Μπλε-Ιndigo-Βιολετί

Πράσινο

Συμβολισμοί

Το πράσινο χρώμα είναι το χρώμα της ισορροπίας, της αρμονίας και της ανάπτυξης.

Συνδέεται με τη σταθερότητα και την αντοχή, δίνοντας μας την επιμονή και τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες. Όντας ένας συνδυασμός του κίτρινου και του μπλε, το πράσινο εμπεριέχει την πνευματική διαύγεια και αισιοδοξία του κίτρινου με τη συναισθηματική ηρεμία και τη διορατικότητα του μπλε, εμπνέοντας ελπίδα και γενναιοδωρία πνεύματος.

Συμβολίζει την εξέλιξη, την άνθιση, την ανανέωση και την αναγέννηση. Είναι το χρώμα της ευημερίας, της αφθονίας, των οικονομικών και του υλικού πλούτου. Σχετίζεται με τον επιχειρηματικό κόσμο, την ακίνητη περιουσία και ιδιοκτησία.

Επίδραση στη φυσιολογία

Το πράσινο χρώμα αυξάνει της δραστηριότητα της υπόφυσης. Ανεβάζει τα επίπεδα ισταμίνης στο αίμα που βοηθά στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και στη σύσπαση των λείων μυών. Μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις και αποτρέπει την αποσύνθεση. Χαλαρώνει τους μυς και μας βοηθά να αναπνέουμε πιο βαθιά και πιο αργά. Δημιουργεί συναισθήματα άνεσης, χαλάρωσης και ηρεμίας.

Επίδραση σε ψυχολογικό επίπεδο

Το πράσινο χρώμα μας βοηθά να ισορροπούμε και να καλμάρουμε τα συναισθήματά μας. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή το πράσινο παραπέμπει στη φύση και μας υπενθυμίζει το δεσμό μας με το φυσικό κόσμο στον οποίο ανήκουμε πραγματικά.

Ωστόσο, πιο σκοτεινές και πιο γκρι αποχρώσεις του πράσινου μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα λαδί χρώματα μας θυμίζουν τη φθορά και το θάνατο και μπορεί να έχουν πραγματικά αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και συναισθηματική υγεία.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, το πράσινο εξισορροπεί τα συναισθήματα, δημιουργώντας ισορροπία ανάμεσα στο κεφάλι και στην καρδιά. Ανανεώνει και αποκαθιστά την εξαντλημένη ενέργεια. Είναι το καταφύγιο μακριά από το άγχος της σύγχρονης ζωής, που αποκαθιστά την αίσθηση ευημερίας. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει τόσο πολύ από αυτό το χαλαρωτικό χρώμα στη γη και πρέπει να το κρατήσουμε έτσι.

Είναι ένα συναισθηματικά θετικό χρώμα, που μας δίνει την ικανότητα να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους άνευ όρων.

Προάγει την παρατηρητικότητα, την ορθή κρίση, τη γενναιοδωρία, το μοίρασμα, την κοινωνική συνεισφορά, την αγάπη για τη φύση, για την οικογένεια, τους φίλους, τα κατοικίδια ζώα και το σπίτι.

Στην αρνητική του πλευρά το πράσινο μπορεί να μας κάνει επικριτικούς, υπερβολικά επιφυλακτικούς, κτητικούς και υλιστές, με μια ανάγκη να κατέχουμε ανθρώπους και πράγματα.

Μπλε

Συμβολισμοί

Το μπλε χρώμα συνήθως συνδέεται με τον ουρανό και τη θάλασσα και έτσι νιώθουμε χαλαροί και ήρεμοι.

Επίσης σχετίζεται με τη διαπροσωπική επικοινωνία, ιδιαίτερα τη λεκτική. Ενισχύει την αυτο-έκφραση και την ικανότητά μας να επικοινωνούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Εμπνέει υψηλότερα ιδανικά. Είναι το χρώμα του πνεύματος, της αφοσίωσης και της θρησκευτικής μελέτης. Ενισχύει την περισυλλογή και την προσευχή. Η αφοσίωση μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε σκοπό ή ιδέα, στην οικογένεια ή στην εργασία.

Επίδραση στη φυσιολογία

Το μπλε χρώμα συνδέεται με το λάρυγγα και το θυρεοειδή αδένα.

Επιβραδύνει το μεταβολισμό, μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος, βαθαίνει την αναπνοή και μειώνει την εφίδρωση. Επιβραδύνει τους καρδιακούς παλμούς, μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Το βαθύ μπλε διεγείρει την υπόφυση, η οποία στη συνέχεια ρυθμίζει τον ύπνο μας.

Επίδραση σε ψυχολογικό επίπεδο

Σε ψυχολογικό επίπεδο, το μπλε είναι το χρώμα της εμπιστοσύνης, της υπευθυνότητας, της αξιοπιστίας, της ειλικρίνειας και της αφοσίωσης. Εκφράζει εσωτερική ασφάλεια και εμπιστοσύνη, ανάγκη για τάξη και κατεύθυνση στη ζωή (προσωπική και επαγγελματική), επιδίωξη ειρήνης και ηρεμίας, προάγοντας τη σωματική και ψυχική χαλάρωση.

Ειδικά οι απαλότερες αποχρώσεις του μπλε μας δίνουν μια αίσθηση ησυχίας, ηρεμίας, χαλάρωσης και τάξης, μακριά από την ένταση της ημέρας. Αυτά τα χρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Σίγουρα έχουμε μια αίσθηση ηρεμίας όταν ξαπλώνουμε και κοιτάζουμε το φωτεινό ασυννέφιαστο μπλε ουρανό.

Όπως το κίτρινο, το μπλε εμπνέει τον έλεγχο του νου, τη διαύγεια και τη δημιουργικότητα.

Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το μπλε, τόσο μεγαλύτερη ελευθερία αισθανόμαστε. Ωστόσο, το πολύ σκούρο μπλε μπορεί να είναι καταθλιπτικό.

Λουλακί (Βαθύ μπλε - indigo)

Συμβολισμοί

Το λουλακί χρώμα εκφράζει την υπηρεσία προς την ανθρωπότητα, τη δύναμη, την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα, τη βαθιά ειλικρίνεια. Ακόμη, τη μεγάλη αφοσίωση, τη σοφία, τη δικαιοσύνη και αμεροληψία, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων μέχρι τέλους.

Επίδραση στη φυσιολογία

Το λουλακί χρώμα αυξάνει τη δραστηριότητα και βελτιώνει τη λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων βοηθώντας να διατηρηθεί το επίπεδο του ασβεστίου στο σώμα και στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

Μειώνει την ταχύτητα της αναπνοής και έχει μια ηρεμιστική επίδραση.

Έχει αιμοστατική δράση που βοηθά στη μείωση οποιασδήποτε αιμορραγίας. Βελτιώνει την ανοσία βοηθώντας στο χτίσιμο λευκών αιμοσφαιρίων.

Επίδραση σε ψυχολογικό επίπεδο

Το λουλακί είναι ένας συνδυασμός του βαθύ μπλε και του βιολετί και έχει τις ιδιότητες και των δύο αυτών χρωμάτων.

Είναι το χρώμα της διαίσθησης, της αντίληψης και της υψηλότερης διανόησης. Βοηθά στην εστίαση, στην εσωτερίκευση, στο διαλογισμό, στην πνευματικότητα. και στη γρήγορη σκέψη. Διεγείρει το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου (δημιουργική δραστηριότητα) και βοηθά με τις χωρικές δεξιότητες (χωρική αντίληψη, οπτική αναπαράσταση και προσανατολισμός στο χώρο). Βοηθά να χτιστεί η διαίσθηση και εμπνέει τη δημιουργικότητα.

Είναι χρήσιμο για το άνοιγμα του τρίτου ματιού. Προάγει τη βαθιά συγκέντρωση σε περιόδους ενδοσκόπησης και διαλογισμού, βοηθώντας μας να επιτύχουμε βαθύτερα επίπεδα συνειδητότητας. Είναι ένα χρώμα που σχετίζεται με την ικανότητα να χρησιμοποιείς τον Ανώτερο Νου για να «δεις» πέρα από τις κανονικές αισθήσεις. Στηρίζεται στη διαίσθηση παρά στο ένστικτο.

Αντανακλά την ανάγκη για δομή, τάξη και οργάνωση, την αγάπη για τα τελετουργικά, τις παραδόσεις, τη θρησκεία και το θεσμικό σύστημα. Στην αρνητική του πλευρά, αντανακλά την τάση για δραματοποίηση, φανατισμό, στενομυαλιά, προκατάληψη, έλλειψη ανεκτικότητας και εθισμό (σε οτιδήποτε).

Βιολετί

Συμβολισμοί

Το βιολετί χρώμα συνδέεται με τον κόσμο της φαντασίας και την ανάγκη να ξεφύγουμε από τα πρακτικά της ζωής. Είναι η ονειροπόλος διαφυγή από την πραγματικότητα.

Σχετίζεται με την πνευματικότητα, την ευαισθησία, την ομορφιά, τα υψηλά ιδανικά. Είναι χρώμα ενδοσκόπησης, που μας επιτρέπει να έρθουμε σε επαφή με τις βαθύτερες σκέψεις μας. Διεγείρει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την πνευματικότητα, εμπνέει υψηλά ιδανικά και συμπόνια, ηρεμεί τα συναισθήματα.

Εκφράζει δύναμη, φιλοδοξία, αυτοπεποίθηση, ηγετικό ρόλο.

Αντιπροσωπεύει μια τάση για μοναδικότητα, ατομικότητα και ανεξαρτησία. Η μαγεία και το μυστήριό του εμπνέει καλλιτέχνες, μουσικούς, συγγραφείς, ποιητές και μέντιουμ. Εκφράζει μια ευαισθησία σε κάθε μορφή ρύπανσης, ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση, οπτική ρύπανση ή ρύπανση στην τροφική αλυσίδα μας. Αυτή η ευαισθησία προκαλεί επιρρέπεια σε ασθένειες και αλλεργίες, ευαλωτότητα στο καθημερινό περιβάλλον.

Επίδραση στη φυσιολογία

Το βιολετί χρώμα βελτιώνει τη λειτουργική δραστηριότητα του σπλήνα και βοηθά να καθαρίσει το αίμα. Ανακουφίζει καταστάσεις όπως το ηλιακό έγκαυμα λόγω της «καθαριστικής» και αντισηπτικής του δράσης. Καταστέλλει την πείνα και εξισορροπεί το μεταβολισμό του σώματος.

Επίδραση σε ψυχολογικό επίπεδο

Το βιολετί έχει την υψηλότερη δόνηση στο ορατό φάσμα.

Περιέχει την ενέργεια και τη δύναμη του κόκκινου, με την πνευματικότητα και την ακεραιότητα του μπλε. Αυτό εκφράζει την ένωση του σώματος και της ψυχής δημιουργώντας μια ισορροπία μεταξύ των φυσικών και πνευματικών μας δυνάμεων.

Το βιολετί προάγει την αρμονία του μυαλού και των συναισθημάτων, συμβάλλοντας στην ψυχική ισορροπία και σταθερότητα, στην ειρήνη του μυαλού. Έχει μια «καθαριστική» επίδραση στις συναισθηματικές διαταραχές.

Προκαλεί το αίσθημα της προστασίας και της ασφάλειας και συμβάλλει στην καταπολέμηση του σοκ/φόβου.

Ωφελεί εκείνους που αναζητούν το νόημα της ζωής και την πνευματική πληρότητα. Βοηθά στην πρακτική του διαλογισμού. Διευρύνει την αντίληψή μας και μας συνδέει με μια υψηλότερη συνειδητότητα. Ως εκ τούτου, συνδέεται με το μετασχηματισμό της ψυχής και οι φιλόσοφοι συχνά έλκονται από αυτό.

Μπορεί να εμπνεύσει και να ενισχύσει τις ψυχικές ικανότητες και την πνευματική φώτιση ενώ ταυτόχρονα μας κρατά γειωμένους. Προάγει τη σύνδεση μεταξύ του πνευματικού και του φυσικού κόσμου, ανάμεσα στη σκέψη και δράση.

Το βιολετί χρώμα εμπνέει την άνευ όρων και ανιδιοτελή αγάπη, ενθαρρύνοντας την ευαισθησία και τη συμπόνια. Είναι το χρώμα του ανθρωπιστή, που χρησιμοποιεί την καλύτερη κρίση του για να κάνει καλό στους άλλους. Συνδυάζοντας τη σοφία και τη δύναμη με την ευαισθησία και την ταπεινότητα, το βιολετί μπορεί να επιτύχει πολλά για εκείνους που είναι λιγότερο τυχεροί.

Επίσης, ενθαρρύνει δημιουργικές αναζητήσεις και επιδιώκει την έμπνευση και την πρωτοτυπία μέσα από δημιουργικές προσπάθειες.

Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ προσεκτικά και σε μικρές ποσότητες από αυτούς που είναι ευάλωτοι σε καταθλιπτικές καταστάσεις γιατί πάρα πολύ έκθεση στο βιολετί μπορεί να προάγει ή να επιδεινώσει την κατάθλιψη.

Προσοχή: Οι πληροφορίες που παραθέτουμε δεν πρέπει να θεωρούνται ιατρική συμβουλή. Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε πάσχει από κάποια σοβαρή ιατρική κατάσταση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Δείτε επίσηςΟι θεραπευτικές ιδιότητες των χρωμάτων Κόκκινο-Πορτοκαλί-Κίτρινο

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων  https://www.psychotherapeia.net.gr