Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Εξαρτημένη μάθηση

Το 1901, ο Ivan Pavlov, ένας σοβιετικός συμπεριφοριστής επιστήμονας, ανακάλυψε ότι τα σκυλιά μπορούσαν να μάθουν να εκκρίνουν σάλιο, ως απάντηση στο ερέθισμα του ήχου ενός κουδουνιού.

Τα σκυλιά συνήθως εκκρίνουν σάλιο όταν τους δίνεται τροφή, οπότε ο Pavlov αρχικά συνδύασε το χτύπημα του κουδουνιού με την παρουσίαση τροφής στο σκυλί. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα εφαρμογής αυτού του συνδυασμού, χτύπησε το κουδούνι χωρίς να παρουσιάσει τροφή και διαπίστωσε ότι ο σκύλος πάλι εξέκρινε σάλιο.

Συσχετίζοντας τον ήχο του κουδουνιού με την τροφή, ο Pavlov ήταν σε θέση να μεταφέρει την φυσιολογική αντίδραση της σιελόρροιας από ένα ερέθισμα (την τροφή) σε ένα άλλο ερέθισμα (το κουδούνι). Η διαδικασία αυτή έγινε γνωστή ως «εξαρτημένο αντανακλαστικό» ή «κλασική εξαρτημένη μάθηση».

Οι άνθρωποι μπορούν να «εκπαιδευτούν» με παρόμοιο τρόπο, δημιουργώντας ισχυρές συσχετίσεις ανάμεσα σε διαφορετικά ερεθίσματα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει αυτό το φαινόμενο με διάφορους τρόπους, όπως συσχετίζοντας ένα συγκεκριμένο τραγούδι με ένα μέρος ή μια συγκεκριμένη εποχή της ζωής μας ή συνδέοντας μια γεύση ή μυρωδιά με ένα άτομο ή μια εμπειρία από το παρελθόν μας.

Ο Donald Hebb (1904-1985) βοήθησε στην κατανόηση αυτού του φαινομένου με την έρευνα και τις θεωρίες του σχετικά με το πώς μαθαίνει ο εγκέφαλος. Είναι γνωστός για τη φράση, «οι νευρώνες που ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, συνδέονται μεταξύ τους» (“Cells that fire together, wire together”).

Αυτό σημαίνει ότι όταν διαφορετικά νευρωνικά δίκτυα μέσα στον εγκέφαλο ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, δημιουργούν συναπτικές συνδέσεις που μπορεί να γίνουν μόνιμες, ώστε η δραστηριότητα στο ένα να διευκολύνει τη δραστηριότητα στο άλλο. Σύμφωνα με τη θεωρία του, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αποκτούν όλες τις δεξιότητες και τις γνώσεις.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων  https://www.psychotherapeia.net.gr

Πηγές

Hebb D. 1949. The organisation of behaviour. New York, NY: John Wiley and Sons.