Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Ο Άγιος Βασίλης και τα μηνύματα που κομίζει

Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Άι Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία και αφιέρωσε τη ζωή του στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Θεωρείται εμπνευστής και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας.

Ωστόσο, στο Δυτικό κόσμο, την ιστορία του Santa Claus, του ασπρομάλλη άνδρα που πετά στους αιθέρες για να μοιράσει δώρα σε όλο τον κόσμο, την ενέπνευσε ο Άγιος Νικόλαος, έλληνας επίσκοπος των Μύρων - αρχαίας πόλης της Λυκίας στη Μικρά Ασία (επαρχίας της Αττάλειας στη σημερινή Τουρκία). Ο Άγιος Νικόλαος φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του και για τη βοήθεια που προσέφερε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στην ιστορία του Αγίου Νικολάου οι βόρειοι λαοί προσέθεσαν στοιχεία των δικών τους παραδόσεων (τάρανδοι, έλκηθρο, άστρο του Βορρά, μεγάλες κάλτσες κλπ) διαμορφώνοντας έτσι τη σημερινή φιγούρα του Santa Claus.

Ο Άγιος Βασίλης αντιπροσωπεύει ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ανθρωπότητα. Είναι ένα σύμβολο των μεγαλύτερων δώρων του ουρανού και της γης. Τραβά το βλέμμα μας στον ουρανό και μας καλεί να πιστέψουμε σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς, σε κάτι που δεν μπορούμε να δούμε αλλά νιώθουμε και γνωρίζουμε, όπως γνωρίζουμε την αίσθηση του αέρα στο πρόσωπό μας. Μας επιτρέπει ως γονείς να προσφέρουμε δώρα στα παιδιά μας χωρίς να περιμένουμε αναγνώριση ή ευχαριστίες. Μας επιτρέπει τη χαρά να προσφέρουμε, στα κρυφά. Μας επιτρέπει να δεχτούμε την πρόκληση να γίνουμε εμείς Άγιος Βασίλης. Το να γίνεις Άγιος Βασίλης σημαίνει να αυξήσεις την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία σου. Σημαίνει να ακούς λίγο πιο προσεκτικά και να χαμογελάς λίγο πιο αυθεντικά. Να δίνεις λίγο περισσότερο και να παίρνεις λίγο λιγότερο.

Ο Άγιος Βασίλης εκπληρώνει την επιθυμία μας να βοηθήσουμε τους άλλους και να κάνουμε τις επιθυμίες πραγματικότητα - ένα μικρό κομμάτι του παραδείσου για μια σύντομη λαμπερή στιγμή.

Τα λαμπερά μάτια του Άγιου Βασίλη μας θυμίζουν την αθωότητα ενός παιδιού. Μας ενθαρρύνουν να ανακαλύψουμε ξανά αυτόν τον κρυμμένο θησαυρό της παιδικότητας μέσα μας και να ενσωματώσουμε αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο της αθωότητας σε ό, τι κάνουμε. Αυτά τα γεμάτα αγάπη μάτια αντανακλούν το ενδιαφέρον για τη ζωή.

Ο Άγιος Βασίλης, με το μεγάλο σάκκο δώρων που κουβαλάει, αντιπροσωπεύει την αφθονία και την ευτυχία. Το δώρο είναι ένας τρόπος να μεταδώσεις την ευτυχία και να προκαλέσεις το χαμόγελο στο πρόσωπο του παραλήπτη. Ο Άγιος Βασίλης συμβολίζει την καλοσύνη, την προσφορά, την απουσία απληστίας.

Το πνευματικό νόημα στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη είναι πως όλη η ανθρωπότητα είναι συνδεδεμένη και πως το μεγαλύτερο δώρο είναι αυτό που κάνουμε για κάποιον άλλο. Το να βγούμε έξω από τον εαυτό μας, μας επιτρέπει να βρούμε νόημα ζωής μέσα απ’ αυτό που δίνουμε σε άλλους και το πώς σχετιζόμαστε μ’ αυτούς...

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων  https://www.psychotherapeia.net.gr

Πηγές

https://www.christmas-day.org/santa-says-keep-the-element-of-innocence.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B9_%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82

https://www.iefimerida.gr/stories/i-istoria-toy-ai-basili-agios-nikolaos

http://truparenting.net/becoming-santa-keep-tradition-symbol-santa-claus-alive/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/whats-in-name/201212/santa-reality-and-imagination-what-does-it-all-mean