Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Συναισθηματική Νοημοσύνη με Καρδιά: Το Κλειδί μιας Επιτυχημένης Ζωής

Ο Daniel Goleman στο βιβλίο του Συναισθηματική Νοημοσύνη, δείχνει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το ίδιο σημαντική με την κλασική νοημοσύνη (το γνωστό IQ) για να έχουμε καλή ποιότητα ζωής και επιτυχία.

Για να κατανοήσουμε αυτή την ιδέα, ας δούμε τι σημαίνει Συναισθηματική Νοημοσύνη.

Ένας συναισθηματικά νοήμων άνθρωπος είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του. Αναγνωρίζει πόσο έντονα είναι και τι είναι αυτό που τα προκαλεί. Επειδή κατανοεί τα συναισθήματά του, ξέρει πώς να τα διαχειρίζεται. Ξέρει πώς να τα εκφράζει, πότε και πού να τα εκφράζει. Επίσης είναι ικανός να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Κατανοεί γιατί οι άλλοι αισθάνονται έτσι όπως αισθάνονται. Ακόμη, μπορεί να αναγνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο τα συναισθήματά του επηρεάζουν τους άλλους και αναλαμβάνει την ευθύνη του. Αυτές οι συναισθηματικές δεξιότητες, αυξάνουν την ικανότητα του ατόμου να σχετίζεται με τους άλλους ανθρώπους, οπότε είναι πολύ καλύτερος σε οτιδήποτε κάνει με τους άλλους: στο γονεϊκό ρόλο, στη συντροφικότητα, στην εργασία, στη διδασκαλία, στο παιχνίδι, στην αγάπη. Η συναισθηματική νοημοσύνη διευκολύνει τις ανθρώπινες επαφές, τη συνεργασία, τις αρμονικές σχέσεις στο σπίτι και στη δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο ζει καλύτερα και έχει μεγαλύτερη επιτυχία προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική.

Ο Κλωντ Στάινερ, εμβαθύνει περισσότερο στη συναισθηματική μας ζωή, μιλώντας για τη συναισθηματική νοημοσύνη με καρδιά, δηλαδή τη συναισθηματική νοημοσύνη που είναι επικεντρωμένη στην αγάπη. Βασικές προϋποθέσεις της συναισθηματικής νοημοσύνης με καρδιά είναι το να αγαπάμε (τον εαυτό μας και τους άλλους) και να δεχόμαστε αγάπη (από τον εαυτό μας και τους άλλους). Η συναισθηματική νοημοσύνη με καρδιά απαιτεί να «ακούγονται» τα συναισθήματα και να εκφράζονται με δημιουργικό τρόπο, οπότε βοηθά τα συναισθήματα να λειτουργούν υπέρ μας και όχι εναντίον μας. Βελτιώνει τις σχέσεις, δημιουργεί δυνατότητες αγάπης μεταξύ των ανθρώπων, καθιστά εφικτή τη συνεργασία και διευκολύνει το αίσθημα της κοινοκτημοσύνης.

Η συναισθηματική νοημοσύνη με καρδιά είναι ένα κλειδί για την προσωπική δύναμη, γιατί τα συναισθήματα είναι ισχυρά αν μπορούμε να τα κάνουμε να λειτουργούν προς όφελος δικό μας και των άλλων γύρω μας. Όταν μπορούμε να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, να κατανοούμε και να ανταποκρινόμαστε κατάλληλα στα συναισθήματα των άλλων, αυξάνουμε την προσωπική μας δύναμη.

Μ’ αυτή την έννοια, το να είναι κάποιος συναισθηματικά νοήμων σημαίνει ότι μπορεί να διαχειρίζεται τα συναισθήματα μ’ έναν τρόπο που βελτιώνει την προσωπική του ισχύ και την ποιότητα της ζωής του, όπως επίσης και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων γύρω του.

Οι δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης με καρδιά, αποκτιούνται με την εκμάθηση και την εξάσκηση της γλώσσας των συναισθημάτων. Πρώτα χρειάζεται να «ανοίξουμε» την καρδιά μας ώστε να μπορούμε να δίνουμε και να παίρνουμε στοργή και αγάπη. Στη συνέχεια θα μάθουμε να «ακούμε» με ανοιχτή καρδιά τα δικά μας συναισθήματα αλλά και τα συναισθήματα των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. θα προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματα και τις αιτίες τους. Μετά θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε το πως τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τους άλλους, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας γι’ αυτό και να διορθώνουμε τη συμπεριφορά μας όπου απαιτείται.

Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την εκμάθηση οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του. Βέβαια τα παιδιά μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα, όπως μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο.

Πολύτιμη βοήθεια για την εκπαίδευση των παιδιών στη συναισθηματική νοημοσύνη παρέχουν στους γονείς οι ομάδες Σχολών Γονέων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης της ψυχικής υγείας του παιδιού και στην προετοιμασία του γονέα στο δύσκολο έργο του. Επίσης, ένας εξειδικευμένος ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το ενδιαφερόμενο άτομο να καλλιεργήσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη, που είναι μια πηγή προσωπικής δύναμης απαραίτητης για την επιτυχία στο σύγχρονο κόσμο. Ας θυμόμαστε πάντα ότι η προσωπική δύναμη εξαρτάται από το αν έχουμε καλή σχέση με τα δικά μας συναισθήματα και με τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc Ψυχολογία Υγείας, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων https://www.psychotherapeia.net.gr