Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης του εφήβου

Η εφηβεία εκφράζει το πέρασμα από μια παρασιτική, παιδική ζωή, σε μια αυτόνομη ζωή και ο έφηβος θα περάσει από την κηδεμονία, σε μια φάση που θα είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Στη φάση αυτή, ο έφηβος ανακαλύπτει τον εαυτό του, τη δική του ταυτότητα, το περιβάλλον του, την ύπαρξή του, εν ολίγοις την αυτονομία του.

Ο έφηβος τείνει να δείχνει την κοινωνική του πλευρά μέσα από δραστηριότητες που είναι ολοένα και πιο κοινωνικές.

Μία από τις εκφράσεις αυτής της εξέλιξής του είναι η επιθυμία της αυτονομίας. Αυξάνεται η δυσφορία του για οποιαδήποτε χαλιναγώγηση, εξουσία και εξαναγκασμό. Είναι έντονη η ανάγκη του για ελευθερία, γιατί η ελευθερία του φέρνει μια ισορροπία ανάμεσα στις αντιδράσεις της μίμησης και της αντίστασης που έχει απέναντι στο περιβάλλον.

Η οικογένεια και το σχολείο είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που συντελούν στην κοινωνικοποίηση του εφήβου και βοηθούν στην διαμόρφωση του νέου ατόμου με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στα πρότυπα της κοινωνικής συμπεριφοράς.

Βέβαια, η κοινωνική ωριμότητα ποικίλει ανάλογα με το περιβάλλον, τις προκαταλήψεις και τις παραδόσεις της οικογένειας, της οικονομικής κατάστασης και του χαρακτήρα.

Η οικογένεια επιδρά στο παιδί από τη γέννησή του ως την πλήρη διαμόρφωση της προσωπικότητας του και την ανεξαρτητοποίηση του. Το σχολείο επιδρά το ίδιο καθοριστικά και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στην ιδεολογική του συγκρότηση.

 

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr