Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ώριμη ηλικία, όπου συντελούνται μεγάλες οργανικές και ψυχικές αλλαγές. Η εφηβεία εκφράζει το πέρασμα από μια παρασιτική, παιδική ζωή όπου υπάρχει κηδεμονία, σε μια αυτόνομη ζωή όπου το άτομο θα είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του.
Περισσότερα...
Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ώριμη ηλικία, όπου συντελούνται μεγάλες αλλαγές στα οργανικά-βιολογικά και στα ψυχικά και ψυχοκοινωνικά δεδομένα.
Η εφηβεία εκφράζει το πέρασμα από μια παρασιτική, παιδική ζωή, σε μια αυτόνομη ζωή και ο έφηβος θα περάσει από την κηδεμονία, σε μια φάση που θα είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του.
Περισσότερα...
Η κρίση ταυτότητας του εφήβου συμπίπτει συχνά με την κρίση προσωπικότητας των γονέων. Οι γονείς του εφήβου βρίσκονται συνήθως στη μέση ή ώριμη ηλικία. Πιθανόν να έχουν στη ζωή τους συσσωρευμένες αποτυχίες και απογοητεύσεις, διάψευση των προσδοκιών τους στην ιδιωτική και επαγγελματική τους ζωή, που τους γεμίζει με ερωτήματα για το τι έχουν επιτύχει, για το πώς πέρασε η ζωή τους, για το τι έχουν καταλάβει από τη ζωή, για το τι τους μένει από δω και πέρα κ.λ.π.
Περισσότερα...
· Αυτοκρατορικοί
· Αυταρχικοί
· Δημοκρατικοί με κύρος
· Ισότιμοι
· Επιτρεπτικοί, υποχωρητικοί, ανεκτικοί.
Περισσότερα...
Η πειθαρχία δεν αφορά την τιμωρία αλλά το να διδάξουμε στα παιδιά κατάλληλους τρόπους συμπεριφοράς.
Για τους εφήβους, πειθαρχία σημαίνει να συμφωνήσετε μαζί τους για τη θέσπιση κατάλληλων ορίων και να τους υποστηρίξετε για να συμπεριφέρονται μέσα σ’ αυτά τα όρια.
Περισσότερα...
Ο έφηβος μπορεί να συμπεριφέρεται με τρόπους που δοκιμάζουν τα όρια που έχετε θέσει ή παραβιάζουν τους κανόνες που έχετε συμφωνήσει. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνέπειες που αντιστοιχούν στη μη αποδεκτή συμπεριφορά του παιδιού και στην ηλικία του.
Περισσότερα...
Το σχολείο για τα περισσότερα παιδιά δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα: ανία, φόβο, ανελευθερία, παθητικότητα, αρνητική τυποποίηση και αυτό θα κυκλοφορήσει μετά στην αγορά. Στο σχολείο, τα παιδιά χρειάζονται όχι μόνο βιβλία, αλλά ευκαιρίες για να ολοκληρώσουν δημιουργικά την προσωπικότητά τους.
Περισσότερα...

Πριν το παιδί γίνει ώριμο για σεξουαλική επαφή, η σεξουαλική ενόρμηση μπαίνει σε λειτουργία με διάφορες μορφές, μια από τις οποίες είναι ο αυνανισμός.
Ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά του νέου ατόμου και δεν είναι βλαβερός αν ολοκληρώνεται και δεν διαταράσσεται η ικανοποίηση.
Περισσότερα...
Η εφηβεία είναι ευάλωτη και εύθραυστη ηλικία, γεμάτη σύγχυση, υπερβολή και αντίφαση και είναι επιρρεπής στις αυτοκαταστροφικές τάσεις.
Περισσότερα...

Η νευρική ανορεξία είναι ένα κλινικό σύνδρομο που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και πιο συνηθισμένα στις ηλικίες από 14 έως 18. Χαρακτηρίζεται από μερική ή ολική απόρριψη της τροφής και συχνά μεσολαβούν διαστήματα βουλιμίας.
Περισσότερα...
Καταρχήν είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι διαταραχές διατροφής πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολλή προσοχή και σοβαρότητα. Χρειάζεται να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης από ειδικούς και ανάλογα με την περίπτωση, να γίνει πλήρης ιατρικός έλεγχος και να παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη σε όλη την οικογένεια, ενδεχομένως σε μακροχρόνια βάση.
Περισσότερα...
Ο προσδιορισμός της ταυτότητας του Εγώ
Κανένα Εγώ δεν μπορεί να αναπτυχθεί έξω από τις κοινωνικές διαδικασίες που προσφέρουν πρότυπα και ρόλους. Όμως το υγιές και δυνατό άτομο προσαρμόζει αυτούς τους ρόλους στις διαδικασίες του δικού του Εγώ, διατηρώντας έτσι την κοινωνική διαδικασία στη ζωή.
Περισσότερα...
Στα κορίτσια η ακμή εμφανίζεται από τα 14 ως τα 17 και στα αγόρια από τα 10-16 χρόνια ως τα 19 περίπου. Παρουσιάζεται εκεί όπου υπάρχουν περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες: πρόσωπο, πλάτη, στέρνο.
Περισσότερα...
Αν ρωτήσουμε έναν έφηβο γιατί θέλει να μεγαλώσει, το πιο πιθανό είναι να απαντήσει "για να είμαι ελεύθερος να κάνω αυτό που θέλω". Όμως η ελευθερία του ενήλικα είναι μια ψευδαίσθηση της παιδικής ψυχολογίας, γιατί οι ενήλικοι έχουν κι αυτοί τους δικούς τους περιορισμούς, με τη μόνη διαφορά ότι οι ενήλικοι διαλέγουν ως ένα βαθμό την ελευθερία τους ή τα δεσμά τους, ενώ τα παιδιά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και την ελευθερία τους την καθορίζουν οι μεγάλοι.
Περισσότερα...
Η εφηβεία εκφράζει το πέρασμα από μια παρασιτική, παιδική ζωή, σε μια αυτόνομη ζωή και ο έφηβος θα περάσει από την κηδεμονία, σε μια φάση που θα είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Στη φάση αυτή, ο έφηβος ανακαλύπτει τον εαυτό του, τη δική του ταυτότητα, το περιβάλλον του, την ύπαρξή του, εν ολίγοις την αυτονομία του.
Περισσότερα...