Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Πως μπορούμε να φέρουμε θετικά συναισθήματα στη ζωή μας

Υπάρχουν διάφοροι πρακτικοί τρόποι μέσα από τους οποίους μπορούμε να φέρουμε τα θετικά συναισθήματα στη ζωή μας:

 • Δραστηριότητες που μας προκαλούν ευχαρίστηση.

Η ευχαρίστηση αντιστρέφει τα αρνητικά συναισθήματα και κάνει το άτομο ανθεκτικό απέναντι σε αυτά.

Δραστηριότητες που ηρεμούν και γαληνεύουν τη ψυχή είναι οι περίπατοι στη φύση, τo να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, ν’ ακούσεις μουσική, να χαλαρώσεις στον ήλιο (το ηλιακό φως παράγει τη βιταμίνη D που φαίνεται να σχετίζεται με την εποχιακή κατάθλιψη), να φας ένα όμορφο γεύμα, να βρεθείς με φίλους. Επίσης ο διαλογισμός, η γιόγκα, η προσευχή.

Ευχαρίστηση επίσης μπορούμε να νιώσουμε μέσα από δραστηριότητες που αποτελούν και πρόκληση για μας. Τέτοιες επιλογές είναι ο αθλητισμός, η μουσική, η τέχνη, ο χορός, ο εθελοντισμός.

 • Nα επικεντρωνόμαστε στις θετικές εμπειρίες μας, στο παρόν, στα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μας, στα καλά στοιχεία της ζωής μας, σ’ αυτά που ήδη έχουμε, σε όσα πετυχαίνουμε με την προσπάθειά μας και στο πόσο καλά αισθανόμαστε με τον εαυτό μας.

Όσο περισσότερο νιώθουμε ότι ο ρόλος μας στον κόσμο είναι σημαντικός, τόσο περισσότερο βρίσκουμε νόημα ύπαρξης στη ζωή.

 • Να επιτρέπουμε στον εαυτό μας την ευτυχία, απολαμβάνοντας τις θετικές εμπειρίες χωρίς ενοχές.

Να απολαμβάνουμε ένα καλό γεύμα χωρίς να υπολογίζουμε τις θερμίδες ή τα έξτρα λιπαρά. Αύριο μπορούμε να μπούμε και πάλι σε πρόγραμμα.

Να απολαύσουμε μια εκδρομή στην εξοχή χωρίς να σκεφτόμαστε τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε αύριο.

Να παίξουμε με το παιδί μας και να λερωθούμε χωρίς να σκεφτόμαστε πώς θα βγει ο λεκές.

Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να απολαύσει το τοπίο, ακόμη κι αν λοξοδρομήσει από την πορεία του.

 • Να χαμογελάμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν ξεχωρίζει τη διαφορά μεταξύ ενός αληθινού και ενός ψεύτικου χαμόγελου. Έτσι λοιπόν, όταν κάποιος χαμογελά προσποιητά, ο εγκέφαλός του ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο που θα ανταποκρινόταν αν χαμογελούσε αληθινά, απελευθερώνοντας «θετικές χημικές ουσίες».

 • Να εξερευνούμε τη δημιουργικότητά μας και να την βάζουμε σε δράση. Η δημιουργικότητα επιφέρει μεγάλη ικανοποίηση και ψυχική ανάταση.

Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τα δημιουργικά μας όνειρα και να τα ακολουθήσουμε. Να αναζητήσουμε τους πρακτικούς τρόπους μέσα από τους οποίους θα ζήσουμε το όνειρό μας μαζί μ’ αυτούς που αγαπάμε και να τους βάλουμε σε εφαρμογή.

Δημιουργικός μπορεί να είναι κάποιος κάνοντας μια ζωγραφιά που τον εκφράζει, μαγειρεύοντας ένα όμορφο δείπνο, φυτεύοντας λουλούδια, διαμορφώνοντας το χώρο του έτσι ώστε να τον ανανεώνει, κ.ο.κ.

Προϋπόθεση είναι βέβαια να απολαμβάνουμε ότι κάνουμε.

 • Να επιδιώκουμε να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους χαρούμενους και με θετική σκέψη και να αποφεύγουμε όλους εκείνους που μας δημιουργούν κακή αίσθηση. Η καλώς εννοούμενη κοινωνικότητα και το ευρύ δίκτυο φίλων αυξάνουν τα επίπεδα ικανοποίησης στη ζωή μας.
 • Να συμμετέχουμε σε ομάδες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με μας.

Όταν νιώθουμε ότι είμαστε μέρος ενός συνόλου μεγαλύτερου από τον εαυτό μας, δηλαδή ότι ανήκουμε κάπου, έχουμε μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, μοιράσματος και νοήματος στη ζωή.

 • Να επιδιώκουμε να ασκούμε το επάγγελμα που πραγματικά μας εκφράζει και αγαπάμε. Αυτό θα μας εξασφαλίσει μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση, αλλά και γενικότερη ικανοποίηση στη ζωή μας.
 • Να φροντίζουμε τη φυσική μας κατάσταση.

Η καλή και υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την ήπια άσκηση, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό, ενισχύει την ζωτικότητα, βελτιώνει την αίσθηση που έχουμε για το σώμα μας και κατά προέκταση μας κάνει πιο ευτυχείς.

Οι υγιείς άνθρωποι αγαπούν τον εαυτό τους αρκετά, ώστε να ακολουθούν έναν υγιή τρόπο ζωής.

 • Να αναζητούμε θετικό νόημα – θετικά στοιχεία σε όσα συμβαίνουν. Να δίνουμε θετική αξία στα καθημερινά γεγονότα.
 • Να διαχωρίζουμε τις ανάγκες μας από τα θέλω μας.
 • Να λέμε «στοπ» στις αρνητικές σκέψεις.

Οι άνθρωποι που δεν εμμένουν σε δυσάρεστες σκέψεις είναι σαφώς ευτυχέστεροι. Αν έχετε την τάση να κολλάτε σε δυσάρεστα πράγματα, χρειάζεται να εξασκηθείτε στο να λέτε «στοπ» στις αρνητικές σκέψεις.

 • Να θέτουμε κάθε μέρα μικρούς ρεαλιστικούς στόχους, η επίτευξη των οποίων θα μπορεί να μας προκαλέσει θετικά συναισθήματα.

Καταφέρνοντας να πραγματοποιήσουμε αυτούς τους στόχους, θα αποκομίζουμε θετικά συναισθήματα αλλά και μια θετική αντίληψη για τον εαυτό μας.

Μπορούμε επίσης να θέτουμε και κάποιον μεγαλύτερο στόχο, η εκπλήρωση του οποίου θα μας φέρει χαρούμενα συναισθήματα. Η διαδικασία προς την επίτευξή του μπορεί να μας δώσει την αίσθηση τόσο του ότι αξίζουμε οι ίδιοι όσο και ο στόχος που έχουμε θέσει. Ο μεγάλος στόχος μας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την πραγματοποίηση μικρότερων καθημερινών στόχων.

 • Να αποδεχτούμε ότι μπορεί να υπάρχει αδικία, που προκύπτει από την διαφορετική οπτική των ανθρώπων για την ζωή.
 • Σ' αυτή την δύσκολη εποχή όπου οι αξίες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής κλονίζονται και επανεξετάζονται, φαίνεται να είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε το νόημα της ζωής, να στραφούμε σε προσωπικές πηγές ικανοποίησης και χαράς και να θωρακιστούμε απέναντι στις καθημερινές δυσκολίες. Να αναπτύξουμε την ικανότητα να αντλούμε από τη ζωή ικανοποίηση, περηφάνια και χαρά.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc Ψυχολογία Υγείας, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων https://www.psychotherapeia.net.gr