Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Πως μπορούμε να αποκτήσουμε θετική στάση στη ζωή;

Για ποιο λόγο χρειάζεται να έχουμε θετική στάση;

Καταρχήν, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι αν έχεις θετική σκέψη και στάση, μπορείς να ζήσεις περισσότερο, έχεις λιγότερες πιθανότητες να πάθεις κατάθλιψη και να αρρωστήσεις.

Γενικά, οι θετικοί άνθρωποι, είναι πιο ευτυχείς και πιο υγιείς. Επίσης, όταν καταφέρνεις να γίνεις πιο θετικός, μπορείς σίγουρα να διαχειρίζεσαι καλύτερα τις στρεσογόνες καταστάσεις.

Πως εξασκείσαι στη θετικότητα;

1. Θετικές δηλώσεις

Καθημερινά, είτε υποσυνείδητα είτε συνειδητά, κάνουμε χιλιάδες αρνητικές δηλώσεις για τον εαυτό μας ή για τις συνθήκες στη ζωή μας. Οπότε, για να παραμείνουμε θετικοί, πρέπει να κάνουμε θετικές δηλώσεις συνειδητά. Δηλώσεις που θα περιέχουν ένα θετικό αίσθημα όπως η χαρά και η ευγνωμοσύνη των παρακάτω παραδειγμάτων. Το μυστικό είναι να δοκιμάσεις να νιώσεις το συναίσθημα των λέξεων που χρησιμοποιείς.

Παραδείγματα θετικών δηλώσεων:

--Είμαι πολύ χαρούμενη και ευγνώμων για _______ (συμπληρώστε το κενό)

--Είναι τόσο ωραίο να _______

2. Να περιμένεις το καλύτερο

Ποιο είναι το αποτέλεσμα που θέλεις; Τι στόχο έχεις, τι θέλεις να καταφέρεις σήμερα; Πως θέλεις να περάσεις τη μέρα σου ή τη ζωή σου; Μήπως πάντα περιμένεις το χειρότερο και τελικά αυτό παίρνεις;

Μπορείς τώρα να ξεκινήσεις να περιμένεις το καλύτερο, εστιάζοντας μόνο στο αποτέλεσμα που θέλεις, ότι κι αν γίνει.

3. Επιδίωξε να συναναστρέφεσαι με τους κατάλληλους ανθρώπους

Υπάρχει μία άποψη, ότι ο καθένας από μας είναι ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο. Δηλαδή, το πώς νιώθουμε, το τι λέμε και το τι σκεφτόμαστε, εξαρτάται από το ποιόν έχουμε κοντά μας τον περισσότερο χρόνο. Όταν περνάμε το χρόνο μας με χαρούμενους και θετικούς ανθρώπους, νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια. Επίσης είμαστε αρκετά πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.

4. Κάνε ένα καλό ξεκίνημα στη μέρα σου

Ερευνητικά και εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι ο τρόπος που ξεκινάς τη μέρα σου (συγκεκριμένα η πρώτη 1 ώρα), καθορίζει όλη την υπόλοιπη. Ξυπνάς φοβισμένος για το τι έχεις να αντιμετωπίσεις ή ξυπνάς ευχαριστημένος και με ενθουσιασμό;

Μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου λέγοντας ένα ευχαριστώ καταρχήν, που είδες μια νέα μέρα και που είχες κρεβάτι να κοιμηθείς. Μετά σκέψου όλες τις δυνατότητες που μπορεί να φέρει η μέρα αυτή για σένα.

5. Ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη θα κρατήσει τη σκέψη σου σε όλα τα καλά πράγματα που έχεις στη ζωή σου, έτσι ώστε να μην έχεις χρόνο να σκέφτεσαι τα αρνητικά. Να είσαι ευγνώμων για όλα, όχι μόνο στα λόγια αλλά να το νιώθεις πραγματικά.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc Ψυχολογία Υγείας, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων https://www.psychotherapeia.net.gr