Η σωματική γείωση αναφέρεται σε μια πιο βαθιά και πιο πλήρη σύνδεση με το σώμα μας που ενισχύει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε «μέσα» στο σώμα μας και συνδεόμαστε με το έδαφος ή τη γη. Πολλές ασκήσεις σωματικής γείωσης βοηθούν να βαθύνουμε τη σύνδεσή μας με οτιδήποτε στηρίζει το βάρος του σώματος (π.χ. την καρέκλα που καθόμαστε, το πάτωμα όπου στεκόμαστε κοκ.) βιώνοντας τη σταθερότητα που μας παρέχουν.
Όταν το σώμα λαμβάνει το μήνυμα της στήριξης και της σταθερότητας, τότε αισθάνεται άνεση, ανακούφιση και χαλάρωση. Αυτές οι φυσικές αποκρίσεις του σώματος μπορούν να αντισταθμίσουν, ως ένα βαθμό, καταστάσεις υπερενεργοποίησης του νευρικού συστήματος, π.χ. πανικό, αναστάτωση, άγχος ή έντονα συναισθήματα. Έτσι, η σωματική γείωση δημιουργεί «πόρους» για να μπορεί το νευρικό σύστημα να αντεπεξέρχεται στις καταστάσεις υπερενεργοποίησης.
Μέσω της σωματικής γείωσης:
- H αίσθηση κινδύνου μετατρέπεται σε αίσθηση ασφάλειας, καθώς το σώμα αισθάνεται πιο ασφαλές όταν βιώνει την υποστήριξη που παρέχεται από τη γη.
- Χαλαρώνει η υπερένταση του σώματος.
- Μειώνεται η υπερδιέγερση του νου και το χάος.
Παραδείγματα από υλικά/αντικείμενα στήριξης με τα οποία μπορούμε να συνδεθούμε κατά τη γείωση είναι: καρέκλα, καναπές, δάπεδο, γρασίδι, χώμα, άμμος, κλπ.
Κάνοντας εξάσκηση στη σωματική γείωση σε τακτική βάση, μπορούμε, με την πάροδο του χρόνου, να νιώσουμε πιο ενδυναμωμένοι. Γιατί κάθε φορά που βιώνουμε την ενσώματη εμπειρία μετασχηματισμού της κατάστασης του νευρικού συστήματος, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε λιγότερο αβοήθητοι και ότι έχουμε περισσότερο έλεγχο.
Ας δούμε μια βασική άσκηση γείωσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν έχετε στρες, άγχος, πανικό, ταραχή, έμμονες σκέψεις, αίσθηση αποσύνδεσης ή εξάντλησης.
Άσκηση σωματικής γείωσης: "Πόδια, κάθισμα και πλάτη" (πατήστε για να το ακούσετε ηχογραφημένο.)
Η άσκηση αυτή αξιοποιεί τις δεξιότητες του νου, εστίαση και προσοχή, και ένα χαρακτηριστικό της βιολογίας μας, την αίσθηση, για να μεταμορφώσει την κατάσταση του νευρικού συστήματος από υπερενεργοποίηση σε ήρεμη επαγρύπνιση. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε με επιτυχία τη δική μας βούληση και την πρόθεσή μας να επιστρέψουμε στη δική μας ζώνη ανθεκτικότητας. Αυτή η άσκηση μας βοηθά επίσης να βγούμε από το «μούδιασμα» (έλλειψη φυσικής αίσθησης) ενεργοποιώντας μία από τις 5 αισθήσεις που μπορεί να έχουν «μουδιάσει» λόγω στρεσογόνων ή τραυματικών γεγονότων. Μας βοηθά επίσης να εμβαθύνουμε στην εμπειρία του να βρισκόμαστε «μέσα» στο σώμα και να έχουμε σώμα, μειώνοντας την αποσύνδεση.
Υπερενεργοποίηση Ηρεμη επαγρύπνιση
Οδηγίες
- Πόδια
Καθίστε σε μια θέση όπου θα μπορείτε να έχετε ησυχία για λίγα λεπτά με τα πέλματα να ακουμπάνε στο πάτωμα.
Εστιάστε την προσοχή σας στις αισθήσεις που έχετε στα πόδια σας τα οποία στηρίζονται στο πάτωμα. Παρατηρήστε με περιέργεια και αναπνεύστε.
Παρατηρήστε αν νιώθετε πίεση σε κάποιο μέρος των ποδιών σας.
Πως είναι η θερμοκρασία; Μήπως κάποιες περιοχές είναι πιο θερμές και άλλες πιο δροσερές;
Νιώθετε την αίσθηση από την επαφή με τα ρούχα που φοράτε ή τον αέρα που κινείται; Μήπως υπάρχει κάποιο ελαφρύ μούδιασμα;
Περιγράψτε -από μέσα σας ή φωναχτά- τα χαρακτηριστικά των αισθήσεων που παρατηρείτε στα πόδια σας. Επικεντρωθείτε στα πέλματα και νιώστε πως είναι να στηρίζεστε από το πάτωμα. Νιώστε πόσο στέρεο είναι το πάτωμα. Πείτε στον εαυτό σας «Το πάτωμα με στηρίζει.» Μπορείτε να σπρώξετε τα πέλματά σας προς το πάτωμα για να κάνετε αυτή την αίσθηση πιο ισχυρή. Δώστε χρόνο σ’ αυτή την επαφή και αναπνεύστε συνειδητά.
- Κάθισμα
Τώρα εστιάστε την προσοχή σας στις αισθήσεις της λεκάνης, των γοφών και των μηρών εκεί όπου κάθεστε (πολυθρόνα, καρέκλα, κ.λπ.).
Κρατήστε την προσοχή σας εκεί, σαν ένας χαλαρός παρατηρητής, με περιέργεια. Αναπνεύστε.
Αρχίστε να εστιάζετε σε συγκεκριμένες αισθήσεις. Τι παρατηρείτε;
Υπάρχει πίεση σε κάποια μέρη; Υπάρχουν διαφορετικές θερμοκρασίες;
Νιώθετε κάποιο ελαφρύ ρίγος ή μυρμήγκιασμα, αισθήσεις των ρούχων σας ή του αέρα;
Περιγράψτε -από μέσα σας ή φωναχτά- τα χαρακτηριστικά των αισθήσεων που παρατηρείτε.
Αποκτήστε επίγνωση του καθίσματος της καρέκλας. Επεκτείνετε την επίγνωσή σας στα πόδια της καρέκλας και στο πάτωμα. Μπορείτε να αισθανθείτε ότι κάτω από σας υπάρχει ένα μέρος όπου τα πόδια της καρέκλας στηρίζονται από το πάτωμα; Η αίσθηση μπορεί να είναι κάπως αόριστη. Μείνετε με οποιαδήποτε αίσθηση έχετε αυτή τη στιγμή για την καρέκλα και το δάπεδο κάτω από την καρέκλα.
- Πλάτη
Μεταφέρετε την προσοχή σας στις αισθήσεις που έχετε στην πλάτη σας η οποία ακουμπά στο πίσω μέρος της καρέκλας.
Κρατήστε χαλαρά την προσοχή σας εκεί. Παρατηρήστε με περιέργεια και αναπνεύστε.
Αρχίστε να εστιάζετε σε συγκεκριμένες αισθήσεις. Τι παρατηρείτε;
Υπάρχει πίεση σε κάποια μέρη της πλάτης σας; Υπάρχουν διαφορετικές θερμοκρασίες;
Νιώθετε κάποιες περιοχές της πλάτης σας πιο σκληρές ή κάποιες πιο μαλακές; Μήπως υπάρχει κάποια αίσθηση μουδιάσματος;
Περιγράψτε -από μέσα σας ή φωναχτά- τα χαρακτηριστικά των αισθήσεων που παρατηρείτε.
Αισθανθείτε την πλάτη της καρέκλας. Αισθανθείτε πως η πλάτη συνδέεται με το κάθισμα και τα πόδια της καρέκλας και πώς τα πόδια υποστηρίζονται από το πάτωμα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του μέρους στο οποίο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή.
Βρίσκεστε σε ένα μέρος και σε μια χρονική στιγμή. Μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας: «Βρίσκομαι εδώ. Στηρίζομαι από το πάτωμα. Αυτό είναι το μέρος που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή.»
Ολοκληρώστε την άσκηση, παρατηρώντας αν αισθάνεστε κάπως διαφορετικά τώρα σε σχέση με το πως ήσασταν όταν ξεκινήσατε την άσκηση.
Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου
Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων https://www.psychotherapeia.net.gr