Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Eνεργοποίησε την εσωτερική αίσθηση της αλληλουχίας στο χρόνο

Ενεργοποιώντας την εσωτερική αίσθηση της αλληλουχίας στο χρόνο μπορείς να αντισταθμίσεις την απώλεια της αίσθησης του χρόνου και της αλληλουχίας που κάνει τις εμπειρίες τραυματικές.

Όταν υφίστασαι τραύμα, ο χρόνος σταματά,  αισθάνεσαι ότι αυτό θα διαρκέσει για πάντα, ότι δεν υπάρχει τέλος. Οπότε, ένα ακόμη βασικό συστατικό του τραύματος είναι η αίσθηση διαχρονικότητας.

Στο τρέχον κλίμα πανδημίας, υπάρχει η αίσθηση ότι δεν έχουμε μέλλον. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τη διαχείριση ενδεχόμενου τραύματος είναι να ζεις με μια εσωτερική αίσθηση ότι κάθε στιγμή είναι διαφορετική από την επόμενη και τίποτα δεν διαρκεί για πάντα.

Χρειάζεται λοιπόν να ενεργοποιήσουμε μέσα μας την αίσθηση της αλληλουχίας στο χρόνο: ότι τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς στην πορεία του χρόνου και αυτή η αέναη μεταβολή είναι συνυφασμένη με τη ζωή. Πάλι εδώ μπορεί να μας βοηθήσει ο διαλογισμός, η γιόγκα, το τάι τσι, κ.λπ.

Ένα απλό παράδειγμα διαλογισμού είναι να κάτσεις κάπου ήσυχα και να παρατηρήσεις την αναπνοή σου για μερικά λεπτά. Ακόμη κι αν απλά κάθεσαι ακίνητος και αναπνέεις, το σώμα σου αλλάζει διαρκώς καθώς είσαι ζωντανός οργανισμός. Συνεχώς προκύπτουν διαφορετικές αισθήσεις, διαφορετικές σκέψεις. Αν εξακολουθήσεις να εστιάζεις στην αναπνοή σου, εξακολουθήσεις να εστιάζεις στον τρόπο που κάθεται το σώμα σου, ενώ απλά παρατηρείς τα διαφορετικά συναισθήματα και τις διαφορετικές αισθήσεις που αναδύονται, θα διαπιστώσεις ότι όλα περνούν και ότι μπορείς να μεταβαίνεις ήρεμα από στιγμή σε στιγμή αυτογνωσίας.

Θα μπορέσεις να νιώσεις ότι είσαι ζωντανός οργανισμός με αίσθηση του χρόνου και να παρατηρήσεις πώς τα πράγματα γίνονται διαφορετικά καθώς ο χρόνος περνά. Τίποτα δεν είναι μόνιμο. Το φως στο παράθυρο σου αλλάζει, οι εσωτερικές σου αισθήσεις αλλάζουν, οι ήχοι αλλάζουν, η αναπνοή σου αλλάζει κ.λπ. κ.λπ. Δείτε εδώ μια τέτοια άσκηση αναπνοής.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων  https://www.psychotherapeia.net.gr

Πηγές

Trauma Research Foundation. (2020). Nurturing our mental health during the COVID-19 pandemic[Video]. Retrieved 11 April 2020, from https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=ny1hBwulGcA&feature=emb_logo.

Trauma Research Foundation. (2020). Caring for yourself [Video]. Retrieved 22 April 2020, from https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=GSAfyYJG1kY&feature=emb_logo.