Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Ενίσχυσε τη προβλεψιμότητα και τη δομή στην καθημερινότητά σου

Ενισχύοντας την προβλεψιμότητα και τη δομή στην καθημερινότητά σου μπορείς να αντιπαρέλθεις την έλλειψη προβλεψιμότητας που κάνει τις εμπειρίες τραυματικές.

Χρειάζεται  να οργανώσουμε τη ζωή μας για να την κάνουμε όσο πιο προβλέψιμη μπορούμε. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα πρόγραμμα για το πως περνάμε τη μέρα μας με μια λίγο πολύ προβλέψιμη δομή, όπου για παράδειγμα, ξυπνάμε μια συγκεκριμένη ώρα, παίρνουμε τα γεύματά μας σε συγκεκριμένες ώρες , γυμναζόμαστε και σχεδιάζουμε ορισμένες δραστηριότητες σε συγκεκριμένες ώρες, κάνουμε τις επαφές μας μια συγκεκριμένη ώρα και πηγαίνουμε για ύπνο μια συγκεκριμένη ώρα. Έτσι θα μπορούμε να προβλέψουμε τουλάχιστον τη δική μας ζωή, στο μέτρο του δυνατού.

Σχεδιάστε την ημέρα σας, σχεδιάστε την εβδομάδα σας για να ξεπεράσετε την αίσθηση του απρόβλεπτου με την οποία ζούμε.  Για παράδειγμα, στις 9πμ θα πάρω το πρωϊνό μου, στις 9.30πμ θα κάνω εγγραφή σε ένα διαδικτυακό μάθημα γιόγκα, στις 12.30 θα φτιάξω μεσημεριανό και ίσως γευματίσω ενώ μιλάω με έναν φίλο ή με την οικογένειά μου, μετά θα προγραμματίσω το απόγευμά μου και ούτω καθεξής. Έτσι, θα δημιουργήσετε μια αίσθηση πρόβλεψης στη ζωή σας.

Σκεφτείτε για ποιό πράγμα αδημονείτε. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα σκοπεύω να κάνω μια μακρινή πεζοπορία ή να κάνω ποδηλατάδα με το γιό μου ή να κάνω skype με την παρέα μου. Βάλτε λοιπόν τον εαυτό σας σε ένα χρονικό πλαίσιο όπου μπορείτε να ανυπομονείτε για επερχόμενες επαφές και δραστηριότητες  ακόμη και όταν είστε κλεισμένοι μέσα.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων  https://www.psychotherapeia.net.gr

Πηγές

Trauma Research Foundation. (2020). Nurturing our mental health during the COVID-19 pandemic[Video]. Retrieved 11 April 2020, from https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=ny1hBwulGcA&feature=emb_logo.

Trauma Research Foundation. (2020). Caring for yourself [Video]. Retrieved 22 April 2020, from https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=GSAfyYJG1kY&feature=emb_logo.