Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Το μεσαίο παιδί

Όταν υιοθετηθεί ένας ρόλος από το πρωτότοκο παιδί, το δεύτερο σε σειρά γέννησης παιδί θα αναζητήσει έναν ρόλο που είναι εντελώς το αντίθετο. Λόγω αυτού, τα μεσαία παιδιά δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν γιατί διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται τον αμέσως μεγαλύτερο αδερφό/ή στην οικογένεια.

Αν για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος αδελφός έχει το ρόλο του να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των γονιών και να τους ικανοποιεί, το μεσαίο παιδί μπορεί να επαναστατήσει για να τραβήξει την προσοχή. Τα χαρακτηριστικά που αναπτύσσει αντιτίθενται σ’ αυτά του πρωτότοκου.

Στα μάτια του μεσαίου παιδιού, τα μεγαλύτερα αδέλφια καρπώνονται όλα τα προνόμια και τα μωρά «τη γλυτώνουν» πάντα. Οπότε τα μεσαία παιδιά μαθαίνουν να διαπραγματεύονται για να πάρουν αυτό που θέλουν. Είναι ευχάριστα, διπλωματικά, συμβιβάζονται και χειρίζονται καλά την απογοήτευση. Έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να γίνουν κακομαθημένα και τείνουν να είναι τα πιο ανεξάρτητα. Επειδή συχνά αισθάνονται περιθωριοποιημένα μέσα στην οικογένεια, τείνουν να επιδιώκουν φίλους έξω από την οικογένεια.

Συχνά παράπονα μεσαίων παιδιών: «Κανείς δεν με καταλαβαίνει, κανείς δεν ακούει τι λέω.», «Ο μεγάλος μου αδελφός μου παίρνει πάντα πρώτος όλα τα ωραία πράγματα και όλοι κανακεύουν τη μικρή αδελφή μου. Εμένα με παραμελούν.»

Πώς να φερθείτε στο μεσαίο παιδί:

  • Ευχαριστήστε το όταν μεσολαβεί σε ένα αδερφικό καβγαδάκι.
  • Σεβαστείτε την ανάγκη του για συνομηλίκους. Δημιουργήστε ευκαιρίες για να γνωρίσει νέους φίλους στο πάρκο ή σε συναντήσεις παιχνιδιού.
  • Τα πρωτότοκα έχουν την αποκλειστικότητα των γονέων αρχικά, όπως και τα μικρότερα παιδιά όταν τα άλλα αδέλφια μεγαλώσουν και φύγουν από το σπίτι. Όμως τα μεσαία παιδιά πρέπει πάντα να μοιράζονται τη γονική προσοχή. Δώστε επιπλέον χρόνο στο μεσαίο παιδί σας για να νιώσει ξεχωριστό. Αυτό κάντε το για κάθε παιδί ατομικά αλλά κυρίως για το μεσαίο παιδί.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc Ψυχολογία Υγείας, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων https://www.psychotherapeia.net.gr