Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Η κατάθλιψη της οικονομικής κρίσης: Πως την αντιμετωπίζουμε;

Πολλοί από μας, ως θεραπευτές ερχόμαστε σε επαφή με πελάτες που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο στο βιοτικό τους επίπεδο αλλά και σε προσωπικά και βαθύτερα συναισθηματικά θέματα. Ο φόβος και η απόγνωση που βιώνουν οι άνθρωποι δεν αφορά μόνο την εξάντληση των οικονομικών αποθεμάτων. Στην ουσία πρόκειται για μια κρίση εμπιστοσύνης.

Το οικονομικό σύστημα καταρρέει, οι κυβερνήσεις που υποτίθεται ότι έπρεπε να μας προστατεύουν έχουν χάσει τον έλεγχο και οι άνθρωποι που εμπιστευτήκαμε μας πρόδωσαν. Σε ποιόν θα στραφούμε; Ποιόν μπορούμε να εμπιστευτούμε; Η κρίση έχει κλονίσει όχι μόνο την αίσθηση της οικονομικής μας ασφάλειας αλλά κυρίως την πίστη μας στην ακεραιότητα των θεσμών και των ηγεσιών.

Ας μη ξεχνάμε ότι το χρήμα είναι ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα του πολιτισμού μας, μαζί με το σεξ και τον χρόνο. Τα οικονομικά θέματα προφανώς συνδέονται στενά με την αίσθηση της ασφάλειας, την αυτοεκτίμηση, την προσωπική ταυτότητα, την ισχύ, την ελπίδα και πολλά ακόμα. Οπότε δεν είναι περίεργο το ότι πολλοί υποφέρουν από κατάθλιψη ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Γυναίκες και άντρες έχουν συνήθως διαφορετική σχέση με το χρήμα και μπορεί να δίνουν διαφορετικό νόημα στην κρίση. Παραδοσιακά, οι άντρες σχετίζονται με το χρήμα σαν μέρος του ρόλου τους ως πάροχοι και προστάτες και έτσι το χρήμα συνδέεται με την προσωπική τους ταυτότητα και την αυτοεκτίμησή τους. Οι γυναίκες συχνά σχετίζουν τα χρήματα περισσότερο με την ασφάλεια και την ικανότητα να φροντίζουν τα παιδιά και την οικογένειά τους απ’ ότι με την ταυτότητά τους. Φυσικά αυτές οι γενικεύσεις δεν μπορεί να ισχύουν σε όλες τις πολιτισμικές ή ηλικιακές ομάδες, σε ανθρώπους με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις κοκ.

Πως μπορείτε να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη που μπορεί να εμφανιστεί λόγω της οικονομικής σας κατάστασης;

 • Ας είστε ειλικρινείς με την οικογένειά σας. Αν αισθάνεστε οικονομική πίεση, μην το κρύβετε από την οικογένειά σας. Το να λέτε ψέματα και να κουβαλάτε το βάρος μόνοι σας θα οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος. Μπορείτε να είστε ήρεμοι και υποστηρικτικοί αλλά και να διαχειρίζεστε τις προσδοκίες τους με ειλικρινή τρόπο.
 • Αποφύγετε τα καταστροφικά σενάρια. Χρειάζεται να δείτε ρεαλιστικά τις δυσκολίες στο εδώ και τώρα και να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης με τις υπάρχουσες συνθήκες αντί να παραδίνεστε στον τρόμο που προκαλούν τα καταστροφολογικά σενάρια για οικονομική κατάρρευση. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να παραμείνετε θετικοί και να εστιάσετε στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα για να σταθεροποιήσετε το οικονομικό σας μέλλον.
 • Μην απομονώνεστε. Η κατάθλιψη προκύπτει όταν κάποιος μένει πολύ χρόνο μόνος του με τα προβλήματά του. Μιλήστε γι’ αυτό που περνάτε με ανθρώπους που αγαπάτε και εμπιστεύεστε. Θυμηθείτε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνθήκες όπως εσείς και η οικογένειά σας. Προτιμήστε άτομα που θα εστιάσουν σε λύσεις και θετικές πιθανότητες παρά με όσους οξύνουν τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να βγείτε από την απελπισία και να μειώσετε το άγχος σας.
 • Φροντίστε τον εαυτό σας. Χρειάζεστε καλό φαγητό, αρκετή ξεκούραση και ύπνο και δραστηριότητες που ανανεώνουν την αίσθηση της ζωτικότητας σας (ήπια άσκηση, περπάτημα, επαφή με τη φύση, κοινωνική προσφορά κοκ) και της ελπίδας (π.χ. διαλογισμός, προσευχή αν αυτά σας αναζωογονούν).
 • Αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού αν δείτε ότι η κατάθλιψη παραμένει ή χειροτερεύει. Το ότι χρειάζεστε βοήθεια δεν σημαίνει ότι είστε αδύναμοι. Συνήθως ο αρνητικός τρόπος σκέψης που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη, σε κάνει να νιώθεις ότι δεν υπάρχει σωτηρία, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται και μπορείτε να νιώσετε πολύ καλύτερα!

Πέραν αυτών, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε κάποιες θετικές όψεις της κρίσης.

Η κρίση είναι μια ευκαιρία για να:

 • εκτιμήσουμε βαθύτερα τις στενές προσωπικές σχέσεις αγάπης και φιλίας.
 • αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες μας, ορίζοντας τι είναι σημαντικό, απαραίτητο, ουσιαστικό και ζωτικής σημασίας, σε αντίθεση με ότι είναι περιττό, ασήμαντο ή δεν έχει ουσιαστική ποιότητα.
 • υιοθετήσουμε τρόπους διασκέδασης που δεν κοστίζουν τίποτα αλλά φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά (π.χ. επιτραπέζια παιχνίδια, πεζοπορία κλπ.)
 • αναπτύξουμε τη συνήθεια να μοιραζόμαστε, να δανειζόμαστε, να επαναχρησιμοποιούμε και να φτιάχνουμε αντί να αγοράζουμε και να συνεισφέρουμε στη μόλυνση.
 • αγοράζουμε μόνο όταν έχουμε χρήματα και όχι με πίστωση.
 • ξανασκεφτούμε τις καταναλωτικές συνήθειες που πυροδότησαν την οικονομική κρίση. Έτσι θα καταλάβουμε ότι δεν είμαστε αθώα θύματα αυτής της κρίσης αλλά έχουμε συνεισφέρει σ’ αυτήν. Αυτό θα μας δώσει μια αίσθηση ελπίδας και μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και ελέγχου.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc Ψυχολογία Υγείας, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων https://www.psychotherapeia.net.gr