Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Εξάρτηση απ' το τζόγο

Ένα άτομο λέμε ότι έχει εξάρτηση από το τζόγο όταν δεν μπορεί να ελέγξει την παρόρμησή του να παίξει “τυχερά” παιχνίδια και αυτό του δημιουργεί προβλήματα στη ζωή του.

Ενδείξεις και συμπτώματα

 • Το άτομο έχει συνεχή ενασχόληση με το τζόγο (αναβιώνει παλιές εμπειρίες παιχνιδιού, σκέφτεται πώς θα βρει χρήματα για να παίξει).
 • Έχει ανάγκη να παίζει με συνεχώς αυξανόμενα χρηματικά ποσά προκειμένου να νιώσει την επιθυμητή συγκίνηση.
 • Προσπαθεί επανειλημμένα να ελαττώσει ή να διακόψει το παίξιμο χωρίς επιτυχία.
 • Γίνεται ανήσυχος ή ευερέθιστος όταν προσπαθεί να ελαττώσει ή να διακόψει το παίξιμο.
 • Παίζει για να ξεφύγει από προβλήματα ή για να ανακουφιστεί από οδυνηρά συναισθήματα (ανημπόρια, θλίψη, ενοχές, άγχος).
 • Προσπαθεί να ξανακερδίσει χαμένα χρήματα προηγούμενων παιχνιδιών.
 • Λέει ψέματα στους άλλους για να αποκρύψει την ενασχόλησή του με το τζόγο.
 • Κάνει παρανομίες (απάτες, κλοπές, καταχρήσεις) για να χρηματοδοτήσει την ενασχόλησή του.
 • Βάζει σε κίνδυνο ή χάνει σημαντικές σχέσεις, την εργασία του, επαγγελματικές ευκαιρίες, εξαιτίας του τζόγου.
 • Στρέφεται στους άλλους για χρήματα όταν φτάνει σε απελπιστική οικονομική κατάσταση λόγω τζόγου.

Αιτίες

Δεν είναι ξεκάθαρο τι οδηγεί τους ανθρώπους στον παθολογικό τζόγο.

Οι περισσότεροι τζογαδόροι μιλάνε για την έντονη συγκίνηση ή ευφορία που βιώνουν καθώς παίζουν και εικάζεται ότι αυτή και άλλες εθιστικές συμπεριφορές απελευθερώνουν βήτα-ενδορφίνες στον εγκέφαλο που δίνουν στο άτομο μια εσωτερική ευχαρίστηση (οι βήτα-ενδορφίνες είναι κάτι σαν ενδογενή ναρκωτικά για τον εγκέφαλο). Η αναμενόμενη ευχαρίστηση κάνει το άτομο να θέλει να επαναλάβει τη συμπεριφορά.

Κάποιο ρόλο μπορεί επίσης να παίζουν λειτουργικές διαταραχές στους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη (φυσικές χημικές ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο). Η σεροτονίνη παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και της συμπεριφοράς. Η νορεπινεφρίνη εκκρίνεται ως αντίδραση στο στρες και μπορεί να σχετίζεται με τη διέγερση και τη λήψη ρίσκου που χαρακτηρίζουν τον παθολογικό τζόγο. Η ντοπαμίνη εμπλέκεται γενικά στην ανάπτυξη εθισμού, επειδή εκκρίνεται από τον εγκέφαλο ως μέρος του συστήματος επιβράβευσης μέσω του οποίου μαθαίνουμε να επιζητούμε πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ευχαρίστηση (π.χ. φαγητό, σεξ).

Παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη παθολογικού τζόγου

 • Προϋπάρχοντα προβλήματα χρήσης ουσιών ή ψυχικές διαταραχές.
 • Διαθεσιμότητα της δραστηριότητας στο κοντινό περιβάλλον.
 • Οικογενειακό ιστορικό παθολογικού τζόγου.
 • Λήψη φαρμάκων που αποκαλούνται “αγωνιστές ντοπαμίνης”.
 • Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας: έντονη ανταγωνιστικότητα, εργασιομανία, νευρικότητα, λαχτάρα για διέγερση.

Θεραπεία

Το βασικότερο θέμα στην απεξάρτηση είναι να αποδεχτούμε ότι έχουμε πρόβλημα εθισμού και να ζητήσουμε βοήθεια. Η θεραπευτική αντιμετώπιση θα μας βοηθήσει να επανακτήσουμε μια αίσθηση χαράς και ελέγχου και να αποκαταστήσουμε άλλους τομείς της ζωής μας που ίσως έχουν επιβαρυνθεί (σχέσεις, επάγγελμα κ.λ.π.). Η προσέγγιση μπορεί να είναι ψυχοθεραπεία ή/και συμμετοχή σε κάποιον σύλλογο απεξάρτησης. Παράλληλα μπορεί να χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή αν το άτομο έχει πολύ κακή διάθεση ή έντονα συναισθηματικά προβλήματα.

*Για περισσότερες πληροφορίες ή βοήθεια για θέματα τζόγου, μπορείτε να απευθυνθείτε στους ειδικούς φορείς που θα βρείτε στην ενότητα Χρήσιμες Συνδέσεις

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc Ψυχολογία Υγείας, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων https://www.psychotherapeia.net.gr