Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Ομάδες απεξάρτησης 12 βημάτων

Τα περισσότερα άτομα που έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ ή από άλλες ουσίες ή διαδικασίες και ξεκινούν θεραπεία, απευθύνονται στις λεγόμενες ομάδες δώδεκα βημάτων. Η πιο παλιά και πιο γνωστή ομάδα είναι οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί (ΑΑ). Ωστόσο, πολλές κοινότητες απεξάρτησης παρέχουν ανάλογα τμήματα π.χ. Ανώνυμοι Ναρκομανείς, Ανώνυμοι Κοκαϊνομανείς, Ανώνυμοι Υπερφάγοι, Ανώνυμοι Τζογαδόροι κλπ.

Όλες αυτές οι κοινότητες λειτουργούν σύμφωνα με τα δώδεκα βήματα που καθιερώθηκαν από τους ιδρυτές των ΑΑ και παραθέτουμε παρακάτω.

Οι ομάδες δώδεκα βημάτων αποτελούνται αποκλειστικά από εξαρτημένα άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση. Δεν επιτρέπεται καθοδήγηση από επαγγελματία. Τις ομάδες οδηγούν εξαρτημένα άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση και έχουν παραμείνει νηφάλιοι για μεγάλο διάστημα. Οποιοδήποτε εξαρτημένο άτομο με ειλικρινή επιθυμία να αναρρώσει είναι ευπρόσδεκτο να συμμετέχει στην ομάδα. Τα μέλη δεν πληρώνουν αμοιβή αλλά ενθαρρύνονται οι δωρεές. Στις συναντήσεις, μπορεί τα μέλη να καταθέτουν τις εμπειρίες τους με την εξάρτηση ή να διαβάζονται κείμενα που επεξηγούν τα δώδεκα βήματα.

Όπως υπονοεί και ο τίτλος «Ανώνυμοι», αυτές οι ομάδες κρατούν σε ανωνυμία και την ταυτότητα των μελών τους και αυτά που λένε. Ο κανόνας είναι ότι «αυτό που λέγεται στα δωμάτια, μένει στα δωμάτια».

Το ιδανικό μιας ομάδας δώδεκα βημάτων είναι καθένα από τα μέλη της να πιστέψει στα δώδεκα βήματα και να τα βιώσει μέσα από πράξεις.

Τα δώδεκα βήματα στα οποία βασίζονται τα προγράμματα απεξάρτησης είναι:

1. Παραδεχτήκαμε ότι είμαστε ανίσχυροι απέναντι στο αλκοόλ (στα ναρκωτικά, στο φαγητό κοκ.) και ότι δεν ελέγχαμε πια τη ζωή μας.

2. Καταλήξαμε να πιστέψουμε ότι μία δύναμη μεγαλύτερη από μας μπορούσε να μας επαναφέρει στη λογική.

3. Αποφασίσαμε να παραδώσουμε τη ζωή μας και τη θέλησή μας στη φροντίδα του Θεού, όπως εμείς τον αντιλαμβανόμαστε.

4. Κάναμε μία άφοβη και διερευνητική απογραφή του εαυτού μας.

5. Παραδεχτήκαμε στο Θεό, στον εαυτό μας και σ’ έναν άλλο άνθρωπο την ακριβή φύση των σφαλμάτων μας.

6. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να αφήσουμε το Θεό να εξαλείψει όλα τα ελαττώματα του χαρακτήρα μας.

7. Ταπεινά Τον παρακαλέσαμε να μας απαλλάξει από αυτά τα ελαττώματα.

8. Κάναμε έναν κατάλογο όλων των ανθρώπων που είχαμε βλάψει και γίναμε πρόθυμοι να επανορθώσουμε τα λάθη μας.

9. Κάναμε άμεσες επανορθώσεις σε όσους ανθρώπους ήταν δυνατό, εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό θα έκανε ζημιά σ’ αυτούς ή σε άλλους.

10. Συνεχίζουμε να κάνουμε την προσωπική μας απογραφή και όταν σφάλλουμε το παραδεχόμαστε αμέσως.

11. Ζητήσαμε μέσω της προσευχής και του διαλογισμού να βελτιώσουμε τη συνειδητή επαφή μας με το Θεό, όπως εμείς τον αντιλαμβανόμαστε, προσευχόμενοι μόνο να μας γνωρίσει τη θέλησή Του για μας και να μας δώσει τη δύναμη να εκπληρώσουμε το θέλημά Του.

12. Έχοντας μία πνευματική αφύπνιση -ως αποτέλεσμα αυτών των βημάτων- προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα και σε άλλους αλκοολικούς (ναρκομανείς, ψυχαναγκαστικούς υπερφάγους κοκ.) και να εφαρμόσουμε αυτές τις αρχές σε όλες τις υποθέσεις της ζωής μας.

 

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr