Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Yπογονιμότητα - Η ολοκλήρωση της προσπάθειας

Όταν ένα ζευγάρι καταφέρει να ξεπεράσει τη φυσική και συναισθηματική πίεση της θεραπείας, τότε μάλλον μπορούν να κατακτήσουν τα πάντα στη ζωή μαζί. Η ικανότητα να αντέξουν μια τόσο απαιτητική και έντονη εμπειρία ανανεώνει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σε πολλά ζευγάρια. Το να φτάσεις σ’ αυτό το στάδιο, σημαίνει αποδοχή, και αυτό είναι μια τεράστια επιτυχία.

Συνήθως το ζευγάρι που φτάνει σ’ αυτή τη φάση, αναγνωρίζει και αποδέχεται ότι δεν μπορεί να αλλάξει ή να ελέγξει απόλυτα όλους τους τομείς της ζωής. Οι σύντροφοι έρχονται πιο κοντά συναισθηματικά. Συχνά υπάρχει αίσθηση εξάντλησης και αναγνώριση ότι είναι καιρός να προχωρήσουν, ανακούφιση για την απαλλαγή από τη φυσική, συναισθηματική και οικονομική πίεση, μεγαλύτερη ικανότητα να συναισθάνονται τα προβλήματα άλλων ανθρώπων. Επίσης μπορεί να διαπιστώσουν ότι μέσα από τις κακές εμπειρίες μπορεί να βγουν καλά πράγματα και ότι η ζωή μπορεί να είναι ικανοποιητική ακόμα και αν δεν έχεις επιτύχει όλους τους στόχους σου. Αυτή μπορεί να είναι η στιγμή για να τεθούν ξανά οι προτεραιότητες και να αλλάξουν οι στόχοι ζωής.

Τι θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε:

  • Επικοινωνήστε με άλλους που έχουν δώσει επιτυχημένη λύση στο πρόβλημα με διαφορετικούς τρόπους.

  • Συνεχίστε να παίρνετε συναισθηματική υποστήριξη και καθοδήγηση από έναν ψυχοθεραπευτή ή μια ομάδα στήριξης.

  • Επικεντρώστε το χρόνο και την ενέργειά σας στο σύντροφο και στη σχέση σας και βρείτε νέες ασχολίες και δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί.

  • Επανασυνδεθείτε με τους φίλους και την οικογένεια, από τους οποίους μπορεί να έχετε απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

  • Αναγνωρίστε ότι μπορείτε να ξαναμπείτε στη διαδικασία της θεραπείας ξανά στο μέλλον ή εξετάστε άλλες εναλλακτικές όπως η υιοθεσία.

Αν μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσπαθειών δεν είχατε επιτυχία, το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε ότι πάντα έχετε επιλογές. Μπορείτε να συνεχίσετε άλλες τεχνικές θεραπείας, ή να αποφασίσετε ότι θέλετε να σταματήσετε εδώ. Ή μπορεί επίσης να δείτε κάθε εμπόδιο σαν μια ευκαιρία για νέα προσπάθεια.

Καλή επιτυχία!

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων  https://www.psychotherapeia.net.gr

Διαβάστε επίσης

Yπογονιμότητα - Η αναγνώριση του προβλήματος

Υπογονιμότητα - Αξιολόγηση και διάγνωση

Yπογονιμότητα - Θεραπεία