Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Yπογονιμότητα - Θεραπεία

Τα περισσότερα ζευγάρια που φτάνουν σ’ αυτό το στάδιο, αισθάνονται ότι η υπογονιμότητα κυριαρχεί στη ζωή τους. Ο αυθορμητισμός και η ελευθερία ανήκουν στο παρελθόν. Συχνά είναι εξαντλημένοι ψυχολογικά και σωματικά και αποθαρρημένοι από τις απαιτήσεις της θεραπείας.

Συνηθισμένες συναισθηματικές αντιδράσεις είναι θυμός και αγανάκτηση για τον έλεγχο που ασκεί η υπογονιμότητα στη ζωή τους, απογοήτευση για την κατανάλωση τόσου χρόνου, ενέργειας και χρημάτων σε θεραπείες που δεν εγγυώνται ένα μωρό, αυξημένη ευαισθησία και αίσθηση ευάλωτου. Συχνά υπάρχουν βασανιστικές σκέψεις όπως "Ίσως δεν μας αξίζει να έχουμε ένα παιδί" και "Αν είχαμε κάνει εκείνο ή το άλλο, τότε ίσως να είχαμε ένα παιδί".

Η θεραπεία μπορεί να βιώνεται ως ταπεινωτική ιδιαίτερα στις γυναίκες που συνήθως την υφίστανται. Οι ισχυρές ορμονικές επιδράσεις των φαρμάκων επιφέρουν συναισθηματική αναστάτωση και μεγεθύνουν την απογοήτευση. Μπορεί να υπάρχει δυσανασχέτηση για τη σεξουαλική επαφή, η οποία πλέον μπορεί να συμβολίζει την αποτυχία. Το οικονομικό κόστος της θεραπείας, η αίσθηση ότι η ζωή έχει μπει σε στασιμότητα και δεν μπορούν να γίνουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα σχέδια, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Πώς μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της θεραπείας:

  • Η αρχειοθέτηση των εξετάσεων, θεραπειών, εγγράφων κ.λ.π. θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια αίσθηση ελέγχου.

  • Μην περιμένετε ότι ο σύντροφός σας θα νιώθει πάντα όπως εσείς. Μοιραστείτε τα συναισθήματα σας αλλά μην πιέζετε.

  • Δώστε ευχαρίστηση ο ένας στον άλλο με τρόπους που δεν έχουν σχέση με το σεξ (δώρα, αγκαλιές, στοργή) ώστε να διατηρήσετε την οικειότητα στη σχέση σας.

  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να εκτονωθεί όταν έχετε φτάσει στα όριά σας. Δεν είναι υγιεινό να καταπιέζετε την απογοήτευση και το θυμό.

  • Φροντίστε τον εαυτό σας και αφιερώστε χρόνο για πράγματα που σας χαλαρώνουν, σας δίνουν χαρά και ικανοποίηση, όπως μασάζ, αρωματοθεραπεία, γυμναστική, χορό, διάβασμα, ζωγραφική, βόλτες με φίλους. Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική και σωματική σας υγεία.

  • Αναζητήστε συναισθηματική υποστήριξη και καθοδήγηση από έναν ειδικό ψυχοθεραπευτή ή μια ομάδα στήριξης. Ο πόνος γίνεται πολύ πιο ανεκτός όταν τον μοιράζεσαι σ’ ένα περιβάλλον που παρέχει ασφάλεια και ενδιαφέρον, όπου μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά γι’ αυτό που βιώνεις και να ανακουφιστείς από τη συσσωρευμένη συναισθηματική πίεση.

Να θυμάστε ότι δεν φταίτε εσείς για ενδεχόμενη αποτυχία ανταπόκρισης στη θεραπεία. Πάντα υπάρχει ελπίδα και η επιτυχία μπορεί να έρθει μετά από μεγάλη προσπάθεια. Ακόμα και στα γόνιμα ζευγάρια, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα συλλάβουν παιδί αμέσως. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και επανειλημμένες προσπάθειες. Μια επιτυχημένη επίλυση μπορεί να σας περιμένει και σας άμεσα. Αυτές οι θετικές σκέψεις θα κάνουν τη δοκιμασία πιο υποφερτή.

Μην διστάζετε να ζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό. Σύμφωνα με έρευνες, οι υπογόνιμες γυναίκες που ακολουθούν κατάλληλο πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης και σωματικής άσκησης, για τη μείωση του στρες, έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη σύλληψη και ολοκλήρωση της κύησης σε σύγκριση με άλλες γυναίκες.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων  https://www.psychotherapeia.net.gr

Διαβάστε επίσης

Yπογονιμότητα - Η αναγνώριση του προβλήματος

Υπογονιμότητα - Αξιολόγηση και διάγνωση

Yπογονιμότητα - Η ολοκλήρωση της προσπάθειας