Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Yπογονιμότητα - Η αναγνώριση του προβλήματος

Τα ζευγάρια συνήθως θεωρούν ευνόητο πώς όταν το αποφασίσουν, θα ξεκινήσουν να κάνουν οικογένεια και μόλις σταματήσουν να παίρνουν προφυλάξεις θα συλλάβουν σύντομα παιδί. Καθώς όμως περνά ο καιρός και οι προσπάθειές τους δεν έχουν αποτέλεσμα, αρχίζουν να ανησυχούν.

Η διαπίστωση ότι δεν είναι τόσο εύκολο να συλλάβουν, μπορεί να προκαλέσει σοκ και τρόμο. Είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχτούν, ειδικά αν έχουν συνηθίσει να έχουν τον έλεγχο στη ζωή τους και να παίρνουν αυτό που θέλουν όταν εργάζονται αρκετά σκληρά.

"Τι φταίει;" "Μήπως είναι στείροι;" "Μήπως δεν μπορέσουν ποτέ να κάνουν παιδιά;" Αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι τρομακτικές για ανθρώπους που δεν έχουν συλλάβει ποτέ παιδί. Είναι φυσιολογικό για τα ζευγάρια να έρχονται αντιμέτωποι με ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων πριν αναγνωρίσουν τελικά ότι μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα γονιμότητας.

Συχνά, η γυναίκα είναι αυτή που αντιλαμβάνεται πρώτη ότι μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα γονιμότητας. Ο άντρας μπορεί να χρειάζεται να πειστεί ότι πιθανά απαιτείται ιατρική παρέμβαση. Αρχίζει να εμφανίζεται απογοήτευση, θυμός, άρνηση, ενοχή, κατηγορία, αυτολύπηση και ζήλια. Τα συναισθήματα και οι διαφωνίες μέσα στο γάμο αρχίζουν να μεγεθύνονται.

Πώς θα αντεπεξέλθετε σ’ αυτό το δύσκολο στάδιο:

  • Η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι δεν είστε μόνοι. Να θυμάστε όμως ότι ο καθένας είναι μοναδικός και η δική σας κατάσταση δεν είναι ακριβώς ίδια με των άλλων.

  • Η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι δεν είστε μόνοι. Να θυμάστε όμως ότι ο καθένας είναι μοναδικός και η δική σας κατάσταση δεν είναι ακριβώς ίδια με των άλλων.

  • Αν προσπαθείτε να συλλάβετε για πάνω από ένα χρόνο, κλείστε ένα πρώτο ραντεβού με το γιατρό σας. Όσο πιο νωρίς αναγνωριστεί το πρόβλημα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για επιτυχημένη αντιμετώπιση. Είναι αναμενόμενο να νιώσετε φόβο και άγχος όταν ζητήσετε βοήθεια από το γιατρό σας.

  • Να είστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι τα συναισθήματά σας μπορεί να διαφέρουν από αυτά του συντρόφου σας. Η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ σας είναι αποφασιστική σ’ αυτή τη φάση. Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο, αλλά τώρα χρειάζεστε την υποστήριξη ο ένας του άλλου.

  • Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε απογοήτευση και οργή που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάσατε, αλλά είναι εύκολο να αναλωθείτε σ’ αυτό. Προσπαθήστε να εστιάσετε σε θετικά πράγματα όπως το αγαπημένο σας χόμπι ή μια νέα δραστηριότητα.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων  https://www.psychotherapeia.net.gr

Διαβάστε επίσης

Υπογονιμότητα - Αξιολόγηση και διάγνωση

Yπογονιμότητα - Θεραπεία

Yπογονιμότητα - Η ολοκλήρωση της προσπάθειας