Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή σας με 5 πρακτικές ιδέες

Ο David J. Schwartz, ένας από τους πιο διάσημους ειδικούς της παρακίνησης (motivation), στο βιβλίο του «Η Μαγεία της Μεγαλόπνοης Σκέψης», παρέχει έναν οδηγό για μια καλύτερη ζωή, ξεκινώντας από τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μεταξύ των άλλων, προτείνει τρόπους για το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης όπως αυτοί που παραθέτουμε παρακάτω.

Κάθισε στα μπροστινά καθίσματα

Συνήθως στις συναθροίσεις ανθρώπων, π.χ. σε αίθουσες διδασκαλίας, στην εκκλησία κλπ., πρώτα γεμίζουν τα πίσω καθίσματα καθώς οι περισσότεροι προσπαθούν να μην είναι τόσο ορατοί από τους άλλους, Αυτό είναι συνήθως ένα σημάδι ότι έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Αν προσπαθήσεις το αντίθετο, δηλ. να κάθεσαι μπροστά, αυτό μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής σου. Εξασκήσου σ’ αυτό ώστε σε κάθε συνάντηση ή ομιλία που θα παρευρεθείς, να κάθεσαι όσο πιο μπροστά μπορείς. Ο Schwartz λέει ότι μπορεί να είσαι λίγο πιο ορατός όταν κάθεσαι μπροστά, αλλά να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει τίποτα αφανές στην επιτυχία!

Εξασκήσου στο να έχεις βλεμματική επαφή

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιτάζουν απευθείας στα μάτια. Αυτό μπορεί συχνά να δώσει την εντύπωση ότι είναι αναξιόπιστοι ή φοβισμένοι. Κάνε τα μάτια σου να δουλεύουν για σένα. Στρέψε τα ακριβώς στα μάτια του άλλου ατόμου. Πέρα από το ότι σου δίνει αυτοπεποίθηση, κερδίζει και την εμπιστοσύνη του άλλου.

Περπάτησε 25 τοις εκατό γρηγορότερα

Ο Schwartz περιγράφει πώς, όταν ήταν νεώτερος, συνήθιζε να παρατηρεί πώς οι άνθρωποι περπατούσαν στο δρόμο. Ισχυρίζεται ότι εκείνοι που περπατούν λίγο πιο γρήγορα από τον μέσο άνθρωπο εκπέμπουν το μήνυμα: «Έχω κάπου σημαντικά να πάω, έχω κάτι σημαντικό να κάνω. Επιπλέον, «θα πετύχω σ’ αυτό που θα κάνω σε 15 λεπτά από τώρα.»

Χρησιμοποίησε την τεχνική «25 τοις εκατό γρηγορότερα» για να βοηθήσεις στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής σου. Ρίξε τους ώμους σου πίσω, σήκωσε το κεφάλι σου, προχώρα λίγο πιο γρήγορα και νιώσε την αυτοπεποίθησή σου να μεγαλώνει.

Εξασκήσου στο να εκφράζεις άποψη, να παίρνεις το λόγο

Όσο περισσότερο παίρνεις το λόγο, τόσο περισσότερο προσθέτεις στην αυτοπεποίθησή σου και τόσο πιο εύκολο είναι να μιλήσεις την επόμενη φορά. Το να εκφράζεςι άποψη, ο Schwartz το περιγράφει ως «βιταμίνη οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Κάνε το κανόνα να παίρνεις το λόγο σε κάθε ανοιχτή συνάντηση όπου παρευρίσκεσαι. Πες κάτι οικειοθελώς σε κάθε επιχειρηματική διάσκεψη, συνάντηση επιτροπών, φόρουμ της κοινότητας που παρακολουθείς. Μην κάνεις εξαίρεση. Μπορείς να κάνεις ένα σχόλιο, μια πρόταση, ή να θέσεις μια ερώτηση. Προσπάθησε να είσαι αυτός που θα σπάσει τον πάγο, ο πρώτος που θα κάνει ένα σχόλιο. Μην το αφήνεις για το τέλος της συνάντησης.

Χαμογέλα πλατιά

Δεν μπορείς να παραβλέψεις τη σημασία ενός χαμόγελου. Ένα πλατύ χαμόγελο σου δίνει πραγματικά αυτοπεποίθηση. Ο Schwartz ισχυρίζεται ότι ένα πλατύ χαμόγελο νικάει τον φόβο, απομακρύνει την ανησυχία, και νικάει τη δειλία. Ένα αληθινό χαμόγελο όχι μόνο μπορεί να θεραπεύσει το κακό σου συναίσθημα αλλά και να εξαφανίσει την εναντίωση των άλλων - και μάλιστα άμεσα.

Συχνά οι άνθρωποι λένε πως όταν φοβούνται κάτι ή όταν είναι θυμωμένοι, δεν έχουν διάθεση να χαμογελάσουν. Ο Schwartz επισημαίνει ότι είναι φυσικό να μην έχεις διάθεση, αλλά πρέπει να πεις στον εαυτό σου να χαμογελάσει, και στη συνέχεια να χαμογελάσεις. Μας ζητά να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη του χαμόγελου.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Πηγές

Schwartz, D. J. (2010). Η Μαγεία της Μεγαλόπνοης Σκέψης. Αθήνα: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ.

https://www.penguin.co.uk/articles/2019/aug/boost-your-confidence-five-steps.html

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc Ψυχολογία Υγείας, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων https://www.psychotherapeia.net.gr