Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Ψυχοθεραπεία

Τι είναι ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία αυτο-ίασης που επιτυγχάνεται μέσα από τη σχέση που αναπτύσσεται με τον θεραπευτή (θεραπευτική σχέση).  Ο θεραπευτής παρέχει την εξειδικευμένη γνώση αλλά και τη συναισθηματική παρουσία που χρειάζεται για να καθοδηγήσει τον ενδιαφερόμενο σ’ αυτή τη διαδικασία.

Η θεραπευτική σχέση δημιουργεί το κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας που απαιτείται προκειμένου το άτομο να ανοίξει την πόρτα του συναισθηματικού του κόσμου. Οπότε, η επιλογή του θεραπευτή που μας ταιριάζει έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχία της διαδικασίας αυτής.

Με τη βοήθεια του εξειδικευμένου θεραπευτή, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει αυτό που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια – το μη προφανές. Εξερευνά άγνωστες πτυχές του εαυτού του, επεξεργάζεται βιώματα που έχουν καθορίσει την προσωπική του εξέλιξη και ανακαλύπτει τις βαθύτερες αιτίες των θεμάτων που τον απασχολούν.

Η επεξεργασία του υλικού που αναδύεται και η σύνδεσή του με το παρόν, λειτουργεί θεραπευτικά και στο συναισθηματικό και στο νοητικό και στο σωματικό επίπεδο. Επίσης επιφέρει μια αναδόμηση της προσωπικότητας του αναλυόμενου και της στάσης του στη ζωή. Αποκαθίσταται η σχέση που έχει το άτομο με τον εαυτό του: η αυτοεκτίμηση, ο αυτοσεβασμός, η αυτοπεποίθηση. Η βαθιά αυτογνωσία που αποκτά, τον κάνει πολύ πιο δυνατό άνθρωπο, ικανό να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες και τα καθημερινά προβλήματα με πολύ πιο ψύχραιμο και ρεαλιστικό τρόπο. Επιπλέον, τον βοηθά να έχει καλύτερη σχέση με τους άλλους ανθρώπους.

Έτσι το άτομο, όχι μόνο απαλλάσσεται από τα συμπτώματα που τον έφεραν στη θεραπεία αλλά επιτυγχάνει μια πλήρη αναγέννηση. Βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του και αναπτύσσει την ικανότητά του για χαρά και δημιουργικότητα.


Μια σημαντική διευκρίνιση:

Η ψυχοθεραπεία δεν υποκαθιστά την ιατρική υποστήριξη/θεραπευτική αγωγή που παρέχει θεράποντας ιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας (συμπεριλαμβανομένου του ψυχιάτρου). Η ψυχοθεραπεία λειτουργεί επικουρικά στο άτομο και σε συνεργασία με τον εκάστοτε αρμόδιο ιατρό που μπορεί να παρακολουθεί το άτομο για κάποιο θέμα υγείας.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η ψυχοθεραπεία απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα ψυχολογικού τύπου, το οποίο πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους και το οποίο δυσχεραίνει τη ζωή τους. Τέτοια προβλήματα είναι: άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, προβλήματα σχέσεων, διατροφικές διαταραχές, ψυχολογικές εξαρτήσεις, κρίσεις πανικού, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ψυχοσωματικά προβλήματα κλπ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στην εποχή μας αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ συνηθισμένες και συναντώνται σε όλους τους τύπους ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης, μορφωτικού επιπέδου και πνευματικής κατάστασης.

Πολλές φορές οι άνθρωποι που υποφέρουν από μια τέτοια κατάσταση πιστεύουν ότι είναι «προβληματικοί» και «ιδιαίτεροι» ενώ όλοι οι άλλοι γύρω τους είναι «φυσιολογικοί». Επίσης συνηθίζουν να κρύβουν αυτό που τους απασχολεί από τους φίλους τους ή ακόμα και από το οικογενειακό τους περιβάλλον γιατί ανησυχούν ότι οι άλλοι θα τους περιγελάσουν ή δεν θα τους καταλάβουν ή ότι θα τους θεωρήσουν «τρελούς».

Όμως, αν κάποιος αρχίσει να μοιράζεται με τους άλλους αυτά που τον απασχολούν θα διαπιστώσει πόσο κοινά είναι τα θέματά του και για άλλους ανθρώπους. Όσο αφορά το αν είναι «προβληματικοί», μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι που έρχονται για ψυχοθεραπεία είναι συνήθως πολύ πιο γνωστικοί και ισορροπημένοι από πολλούς συνανθρώπους μας που δεν ζητούν επαγγελματική βοήθεια. Είναι άνθρωποι φυσιολογικοί, ευαίσθητοι συναισθηματικά, συνήθως με ανεπτυγμένη νοημοσύνη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιες προσωπικές δυσκολίες και απλά τολμούν να παραδεχτούν ότι χρειάζονται βοήθεια και τη ζητούν – πράγμα που χρειάζεται θάρρος.

Πέραν αυτών, η ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που επιζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους και με τους άλλους ανθρώπους.


Ποια είναι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας;

Η ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να αποκτήσει βαθιά γνώση για τον εαυτό του και να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν δηλαδή να διαπιστώσει πώς οι πρώιμες εμπειρίες της ζωής του επηρέασαν τον τρόπο που ζει τη ζωή του ως ενήλικας. Οι συνειδητοποιήσεις που κάνει τον βοηθούν να απαλλαγεί από την παθητική του στάση σε διάφορες καταστάσεις και να πάρει έναν ενεργητικό ρόλο στη ζωή του. Έτσι γίνεται πολύ πιο συνειδητός και παρών στη ζωή του.

Η ψυχοθεραπεία δίνει επίσης τη δυνατότητα στο άτομο να έρθει σε επαφή με πτυχές της προσωπικότητάς του που έχει αποξενώσει επειδή για παράδειγμα, δεν ήταν αποδεκτές από το άμεσο περιβάλλον του. Αυτή η επανασύνδεση κάνει το άτομο να αισθάνεται πιο πλήρης, πιο ολοκληρωμένος και πιο ζωντανός. Επίσης ισχυροποιείται η προσωπικότητά του αφού επανακτά την ενέργεια που ανήκε σ’ αυτά τα αποξενωμένα κομμάτια.

Άλλο σημαντικό όφελος είναι ότι η ψυχοθεραπεία αποκαλύπτει τα βαθύτερα ταλέντα του ατόμου και ενισχύει τη δημιουργικότητα του.

Συνολικά, η διαδικασία της ψυχοθεραπείας φέρνει αναγέννηση στην προσωπικότητα του ατόμου και επαναδιαμορφώνει τη στάση του στη ζωή. Βελτιώνει σημαντικά την αίσθηση που έχει για τον εαυτό του και τον τρόπο που σχετίζεται με τους άλλους. Το σημαντικότερο όλων: φέρνει το άτομο σε επαφή με τον πραγματικό σκοπό της ζωής του δηλαδή. απλά να υπάρχει όπως είναι, να χαίρεται γι’ αυτό που είναι και να αξιοποιεί τα ταλέντα του με δημιουργικό τρόπο.

Πως λειτουργεί;

Γενικά, η ψυχοθεραπεία λειτουργεί μέσα σ’ ένα καθορισμένο πλαίσιο (θεραπευτικό πλαίσιο) που περιλαμβάνει τον τόπο, το χρόνο και τη διάρκεια των συναντήσεων, τη συχνότητα αυτών, την αμοιβή του θεραπευτή, την τήρηση εχεμύθειας και οποιαδήποτε λεπτομέρεια αφορά αυτά τα θέματα. Αυτές οι λεπτομέρειες συμφωνούνται εξαρχής μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου και εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη επικέντρωση στο θεραπευτικό στόχο.

Η πρώτη συνεδρία είναι αναγνωριστική και για τις δύο πλευρές και δεν αποτελεί δέσμευση για να συνεχίσει κάποιος. Συζητάμε τα θέματα που απασχολούν τον ενδιαφερόμενο και διευκρινίζουμε λειτουργικά ζητήματα σε σχέση με την διαδικασία (π.χ. κόστος). Το ραντεβού προγραμματίζεται τηλεφωνικά.

Στις επόμενες δύο συναντήσεις, αποσαφηνίζουμε τα αιτήματα του ενδιαφερόμενου και διερευνούμε αν υπάρχει η απαραίτητη «χημεία» μεταξύ μας ώστε να προχωρήσουμε. Εφόσον διαπιστώσουμε ότι η σχέση μας είναι λειτουργική, θέτουμε από κοινού, κάποιους στόχους και διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας για την επίτευξή τους (το θεραπευτικό πλαίσιο).

Οι συναντήσεις συνήθως γίνονται σε σταθερή μέρα και ώρα, μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν περίπου 50 λεπτά. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια μπορεί να χρειάζονται πάνω από μία συνεδρίες την εβδομάδα, ειδικά αν υπάρχουν συμπτώματα σε έξαρση.

Η συνολική διάρκεια της θεραπείας ποικίλει από άτομο σε άτομο. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει το δικό του ρυθμό επεξεργασίας, αφομοίωσης και αναδόμησης. Αν και υπάρχουν αρκετές αποκλίσεις, μια ολοκληρωμένη ψυχοθεραπεία βάθους διαρκεί, κατά μέσο όρο, περίπου 3 χρόνια. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα βραχείας ψυχοθεραπείας όπου καθορίζεται εξαρχής η διάρκεια (π.χ. 6 μήνες, 1 χρόνο κ.ο.κ.) και οι συγκεκριμένοι στόχοι όπου θα επικεντρωθεί η θεραπεία.

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων, τεχνικές αυτο-έκφρασης, σωματικές τεχνικές (βελτίωση της αναπνοής, εκφόρτιση εντάσεων, χαλάρωση), δημιουργική φαντασία και ενσυναίσθηση.

Οι βασικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που ακολουθώ προσωπικά, είναι:

Σωματική Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία Gestalt

Μέθοδος EMDR

Θετική ψυχολογία

Internal Family Systems - IFS

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc Ψυχολογία Υγείας, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων http://www.psychotherapeia.net.gr