Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Ομάδες Αυτογνωσίας/Προσωπικής Ανάπτυξης

Τι είναι ομάδα αυτογνωσίας;

Η ομάδα αυτογνωσίας είναι ένας χώρος αυτο-εξερεύνησης, αυτοέκφρασης, «μοιράσματος» και ανταλλαγής σκέψεων, συναισθημάτων, εμπειριών, μέσα σ’ ένα προστατευμένο ομαδικό πλαίσιο.

Η σημερινή εποχή επιβάλλει γρήγορους ρυθμούς ζωής, έντονο άγχος, συναισθηματική απομόνωση, μοναξιά. Όλοι επωμιζόμαστε πάρα πολλές ευθύνες και παραμερίζουμε τις προσωπικές μας ανάγκες. Δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με άλλους ανθρώπους, να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας και να δεχτούμε ανατροφοδότηση και υποστήριξη, αμερόληπτα. και χωρίς να διακινδυνεύουμε κάποια προσωπική σχέση. Η ομάδα είναι ο κατάλληλος χώρος γι’ αυτό το σκοπό.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η ομάδα αυτογνωσίας απευθύνεται σε καθημερινούς ανθρώπους που θέλουν να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τα συναισθήματα τους, να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να δεχτούν υποστήριξη και ανατροφοδότηση και να βρουν διέξοδο σε συναισθηματικές δυσκολίες, όπως το άγχος, η θλίψη κ.λ.π.

Με τη βοήθεια του ειδικευμένου ψυχολόγου που συντονίζει την ομάδα, τα μέλη της ομάδας έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα προσωπικά τους βιώματα, να ανακαλύψουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των συνθηκών της ζωής τους, να αναπτύξουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και τις δημιουργικές τους ικανότητες.

Τα θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται (συνειδητοποίηση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς, εκφόρτιση εντάσεων, τεχνικές χαλάρωσης, κ.ά) βοηθούν το άτομο να ξεφύγει από τους στερεότυπους τρόπους συμπεριφοράς που έχει υιοθετήσει και να απελευθερώσει τις δυνατότητές του.

Ιδιαίτερα για ανθρώπους που στη σημερινή εποχή επωμίζονται πάρα πολλές ευθύνες και παραμερίζουν τις προσωπικές τους ανάγκες, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους και να πάρουν υποστήριξη μέσα από την ομάδα, ώστε να είναι και πιο λειτουργικοί στη δύσκολη καθημερινότητα.

Η ομάδα μας βοηθά:

· Να μοιραστούμε με άλλα άτομα τα βιώματά μας, τα προβλήματά μας, τους φόβους μας και τις σκέψεις μας γενικά.

· Να πάρουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε για τον εαυτό μας και την αξία μας σαν άτομα.

· Να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία, να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να τον αποδεχτούμε.

· Να ανακαλύψουμε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των συνθηκών της ζωής μας.

· Να αναπτύξουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και τις δημιουργικές μας ικανότητες και να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας στα χέρια μας.

· Να αναγνωρίσουμε τις εντάσεις στο σώμα μας και να μάθουμε πώς να τις ανακουφίζουμε.

Η ομάδα γενικά μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής μας. Παρέχει νόημα, υποστήριξη και δύναμη σε δύσκολες περιόδους όπου αντιμετωπίζουμε έντονο άγχος και συναισθηματικό αδιέξοδο. Επίσης, η ανατροφοδότηση που εισπράττουμε στην ομάδα από την ανταπόκριση των υπολοίπων μελών στα θέματα που μας απασχολούν, μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε την οπτική μας στα πράγματα και να υιοθετήσουμε μια πιο δημιουργική στάση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Ατομική θεραπεία ή ομάδα αυτογνωσίας;

Η καλύτερη επιλογή είναι ο συνδυασμός τους, γιατί η συμμετοχή σε ομάδα αυτογνωσίας ενισχύει τη θεραπευτική διαδικασία.

Παρ’ όλ’ αυτά, μπορεί κάποιος να επιλέξει μόνο ατομική θεραπεία ή μόνο ομάδα αυτογνωσίας.

Η ατομική θεραπεία προσφέρει τη δυνατότητα βαθιάς προσωπικής ανάλυσης και η ομάδα δίνει τη δυνατότητα πειραματισμού και ανατροφοδότησης μέσα σε μια μικρογραφία κοινωνικού πλαισίου.

Πως λειτουργεί;

Όπως και η ατομική ψυχοθεραπεία, έτσι και η ομάδα αυτογνωσίας λειτουργεί μέσα σ’ ένα καθορισμένο πλαίσιο (θεραπευτικό πλαίσιο) που περιλαμβάνει τον τόπο, το χρόνο και τη διάρκεια των συναντήσεων, τη συχνότητα αυτών, την αμοιβή του θεραπευτή και οποιαδήποτε λεπτομέρεια αφορά αυτά τα θέματα. Επίσης διέπεται από κανόνες που αφορούν τη συνέπεια των μελών, την τήρηση εχεμύθειας, τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους και άλλα ζητήματα που συμφωνούνται στις πρώτες συναντήσεις της ομάδας και εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη επικέντρωση στο θεραπευτικό στόχο της ομάδας.

Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται σε σταθερή μέρα και ώρα, ανά βδομάδα ή ανά δεκαπενθήμερο.

 

 

Στις ομάδες που συντονίζω, το άτομο που ενδιαφέρεται να μπει σε ομάδα, χρειάζεται να μου δώσει μια αρχική συνέντευξη και στη συνέχεια να κάνει κάποιες ατομικές συναντήσεις μαζί μου προκειμένου να γνωρίσω τα θέματα που τον απασχολούν και να διαπιστώσω αν η ομάδα είναι κατάλληλη για κείνον.

Περισσότερες Πληροφορίες

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου, Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP), Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας, http://www.psychotherapeia.net.gr