Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Συναισθηματικές διαστάσεις της υπογονιμότητας

Η εμπειρία της υπογονιμότητας αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων. Επηρεάζει την αυτοεκτίμηση, τα σχέδια και τα όνειρά για το μέλλον, τις σχέσεις με τους φίλους, την οικογένεια και τον σύντροφο.

Δυστυχώς, η προσοχή φαίνεται να επικεντρώνεται στις φυσικές παραμέτρους της υπογονιμότητας και οι συναισθηματικές διαστάσεις συχνά παραβλέπονται και δεν αντιμετωπίζονται. Ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί πόσο πολύ μπορεί αυτή η εμπειρία να καταβάλλει συναισθηματικά ένα ζευγάρι.

Επειδή η υπογονιμότητα είναι πολύ προσωπικό θέμα, πολλά ζευγάρια αποφεύγουν να μιλήσουν στους συγγενείς και τους φίλους, νιώθοντας έτσι περισσότερο πόνο και απομόνωση. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι μόνοι τους, αφού 15-20% των παντρεμένων ζευγαριών αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας με όλα τα επακόλουθα συναισθήματα.

Το υπογόνιμο ζευγάρι περνά από διάφορα συναισθηματικά στάδια τα οποία θα δούμε στη συνέχεια μαζί με προτάσεις για το πώς μπορείτε να αντεπεξέλθετε καλύτερα. Ελπίζουμε να σας βοηθήσει να διευθετήσετε το πρόβλημα της υπογονιμότητας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με το πέρασμα του χρόνου, με υπομονή, υποστήριξη και γνώση, οι περισσότεροι άνθρωποι συμβιβάζονται τελικά με την υπογονιμότητα.


Α. Η αναγνώριση του προβλήματος
Β. Αξιολόγηση και διάγνωση
Γ. Θεραπεία
Δ. Η ολοκλήρωση της προσπάθειας

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr