Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Ο καταπιεσμένος θυμός υπονομεύει τη ζωτική μας ενέργεια

Πολλοί από μας έχουμε ρυθμιστεί/προγραμματιστεί κατά την παιδική ηλικία και από την σχολική εκπαίδευση να είμαστε παθητικοί και «καλοί», με συνέπεια να απορρίψουμε και να αποκηρύξουμε ζωτική ενέργεια και συναισθήματα που μας επιτρέπουν να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας.

Περισσότερα...

Οδηγός Διαχείρισης Χρόνιου Θυμού

Α. Δες τι κρύβεται πίσω από το θυμό.

Παραδείγματα:

Τα θέματα θυμού μπορεί να οφείλονται σ’ αυτό που έχεις μάθει ως παιδί. Αν έβλεπες άλλους στο οικογενειακό σου περιβάλλον να χτυπάνε ο ένας τον άλλο, να πετάνε πράγματα κλπ., μπορεί να πιστεύεις ότι ο αυτός είναι ο τρόπος που εκφράζεται ο θυμός.

Περισσότερα...

Από πού προέρχεται ο θυμός;

Ο θυμός είναι ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα που ο πραγματικός του σκοπός είναι να μας βοηθά να προστατεύουμε τον εαυτό μας. Για τους προγόνους μας, ο θυμός ήταν πολύ σημαντικός για την επιβίωσή τους γιατί απελευθερώνει κρυμμένη φυσική και συναισθηματική ενέργεια για την προστασία του όντος σε κατάσταση επείγοντος. Είναι μια φυσική αμυντική αντίδραση σε απειλές, σε αντιλαμβανόμενη απώλεια και στην επιθετικότητα των άλλων.

Περισσότερα...

Οι συνέπειες του θυμού

Τα παιδιά που έχουν δει τους γονείς τους να κάνουν κακή χρήση του θυμού, μπορεί να αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο στην ενήλικη ζωή τους. Μπορεί να νιώθουν ότι δεν είναι ικανοί να ελέγξουν τα συναισθήματά τους λόγω της «επιδρομής» του θυμού.

Περισσότερα...

Πως ξεπερνιέται ο θυμός;

Αν θέλεις να ξεπεράσεις το θυμό, χρειάζεται να κατανοήσεις τι τον πυροδοτεί. Αν κατακλύζεσαι από θυμό και χάνεις τον έλεγχο, θα πρέπει να διαχειριστείς το θυμό πριν σε κυριεύσει. Όταν επίκειται θυμός, μπορείς να αντιληφθείς τις αλλαγές στο σώμα σου: η αδρεναλίνη ξεχύνεται, οι παλάμες ιδρώνουν και η καρδιά χτυπάει γρήγορα.

Περισσότερα...

Οι ρίζες του χρόνιου θυμού

Για να καταλάβουμε πως αναπτύσσονται τα στοιχεία του θυμού, θα κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι στην εξελικτική ψυχολογία.


Το νεογέννητο και η δύναμη της άνευ όρων αγάπης

Όταν γεννιόμαστε, τις πρώτες στιγμές που ξεπροβάλλουμε μέσα απ’ τη μητέρα μας σαν ξεχωριστά άτομο, είμαστε τελείως ανοιχτοί, ευάλωτοι και ευεπηρέαστοι.

Περισσότερα...