Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας. Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση τους επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία της κατόχου και τον διαδικτυακό τόπο.


Top

Τι είναι η θετική ψυχολογία

Ας δούμε τι εννοούμε με τον όρο «θετικότητα».

Η επιστήμη της ψυχολογίας παραδοσιακά ασχολείται με τα προβλήματα των ανθρώπων και πως αυτά μπορούν να επιλυθούν, οπότε εξ’ ορισμού επικεντρώνεται στα λεγόμενα «αρνητικά συναισθήματα» (θυμός, ζήλεια, φόβος, άγχος, ντροπή, θλίψη) τα οποία όταν επικρατούν για μακρύ χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα όπως

Περισσότερα...

Πως μπορούμε να φέρουμε θετικά συναισθήματα στη ζωή μας

Υπάρχουν διάφοροι πρακτικοί τρόποι μέσα από τους οποίους μπορούμε να φέρουμε τα θετικά συναισθήματα στη ζωή μας:

Δραστηριότητες που μας προκαλούν ευχαρίστηση.

Η ευχαρίστηση αντιστρέφει τα αρνητικά συναισθήματα και κάνει το άτομο ανθεκτικό απέναντι σε αυτά.

Περισσότερα...

Τι είναι η ευτυχία;

Υπό το πρίσμα της θετικής ψυχολογίας η ευτυχία έχει άμεση σχέση με την ικανότητά μας να χαιρόμαστε το δώρο της ζωής, να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, να έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων μας και να τις χρησιμοποιούμε με δημιουργικό τρόπο για να δίνουμε νόημα στην ύπαρξή μας.

Περισσότερα...

Πώς γεννιέται η αρνητική στάση ζωής

Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι οι πιέσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής μας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μιας γενικευμένης μορφής αρνητικότητας σε κάθε έναν από εμάς. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για το πώς μπορεί να προκύψει αυτή η αρνητικότητα και στη συνέχεια να ριζώσει στην προσωπικότητα του ατόμου.

Περισσότερα...

Πως μετατρέπουμε τον αρνητισμό σε μια μόνιμα θετική στάση

Ως στάση, εννοούμε ένα μέρος του νου που αποφασίζει αν θα δει οποιαδήποτε κατάσταση ή αντικείμενο ως θετική ή αρνητική ή ουδέτερη εμπειρία. Έχουμε την ελευθερία βούλησης να επιλέξουμε ποια στάση υιοθετούμε σε κάθε κατάσταση, σε κάθε στιγμή και σε κάθε άτομο.

Περισσότερα...

Η θετικότητα κατευθύνει τους επιγενετικούς μας μηχανισμούς προς την υγεία

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε και έτσι χρησιμοποιούν αυτό σαν δικαιολογία για να μην κοιτάξουν πέρα από τις τρέχουσες συνθήκες και την κατάσταση της ζωής τους. Όμως τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε είτε συνειδητοί ή μη συνειδητοί συμμέτοχοι και δημιουργοί στη δική μας εξέλιξη μέσω των διαδικασιών της Επιγενετικής που συνδέονται με τη σωματονοητική μας κατάσταση.

Περισσότερα...

Η δύναμη της Ευγνωμοσύνης για μια ευτυχή προσωπική ζωή

Ευγνωμοσύνη είναι μια μορφή θετικής στάσης, ένα είδος νοοτροπίας που μπορούμε όλοι να καλλιεργήσουμε με την πάροδο του χρόνου. Είναι η κατάσταση ύπαρξης που μπορεί να δεχθεί αυτό που υπάρχει τώρα με μια θετική αξιολόγηση ή προσανατολισμό ή στάση. Συχνά εκδηλώνεται με μια μορφή τύπου «αυτό είναι αρκετό», «είμαι ευχαριστημένος με αυτά που έχω».

Περισσότερα...

Θετική σκέψη και mantras

Mantra, είναι κάθε ιερή λέξη ή συλλαβή που χρησιμοποιείται ως αντικείμενο συγκέντρωσης και ενσωμάτωσης κάποιου στοιχείου πνευματικής δύναμης. Θα μπορούσαμε να πούμε απλά ότι mantras είναι πράγματα που λέμε στον εαυτό μας για να πάρουμε δύναμη να διαχειριστούμε καταστάσεις.

Περισσότερα...

Απλά πράγματα που φέρνουν χαρά

Ας δούμε μερικά πράγματα που φέρνουν χαρά και δεν κοστίζουν τίποτα

· Το χιούμορ, τα αστεία, το γέλιο

· Περίπατοι στη φύση

· Ο ήλιος που ανατέλλει κάθε πρωί

Περισσότερα...

Το παιχνίδι και η εξερεύνηση προάγουν την ψυχική μας υγεία

Πολλοί ενήλικες ζουν τη ζωή μέσα από μια κατάσταση φόβου ή σοβαρότητας. Αν και έχουν οικονομική άνεση, είναι περισσότερο παρατηρητές της ζωής παρά συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτήν ή είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση σα να υπάρχει κάτι εκεί έξω που απειλεί τη ζωή τους.

Περισσότερα...

Πως μπορούμε να αποκτήσουμε θετική στάση στη ζωή;

Για ποιο λόγο χρειάζεται να έχουμε θετική στάση;

Καταρχήν, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι αν έχεις θετική σκέψη και στάση, μπορείς να ζήσεις περισσότερο, έχεις λιγότερες πιθανότητες να πάθεις κατάθλιψη και να αρρωστήσεις.

Περισσότερα...

Το δώρο μας στον κόσμο: αυτό που δίνει νόημα στη ζωή μας

Έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σας; Πέρα από τη φυσική επιδίωξη για ασφάλεια, ευχαρίστηση, αγάπη και αναγνώριση, τι είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σας;

Περισσότερα...