Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Πάτα γερά στα πόδια σου

Η λαϊκή θυμοσοφία μας υπενθυμίζει να πατάμε τα πόδια μας γερά στη γη, δηλ. να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και ποιοί είμαστε, πού πάμε και τι θέλουμε να κάνουμε. Ένας άνθρωπος που πατάει γερά στη γη, μπορούμε να πούμε ότι είναι «γειωμένος».

Περισσότερα...

Η Σωματική γείωση ως αντίδοτο στον πανικό

Η σωματική γείωση αναφέρεται σε μια πιο βαθιά και πιο πλήρη σύνδεση με το σώμα μας που ενισχύει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε «μέσα» στο σώμα μας και συνδεόμαστε με το έδαφος ή τη γη. Πολλές ασκήσεις σωματικής γείωσης βοηθούν να βαθύνουμε τη σύνδεσή μας με οτιδήποτε στηρίζει το βάρος

Περισσότερα...

Συνειδητή αναπνοή: το αρχαιότερο παραδοσιακό φάρμακο του οργανισμού

Η αναπνοή είναι κάτι παραπάνω από μια βιολογική «ρουτίνα». Μπορεί να συμβαίνει ασυνείδητα, όπως το βράδυ τις ώρες που κοιμόμαστε, αλλά σε αντίθεση με άλλες φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού όπως η πέψη και η εμμηνόρροια, η αναπνοή μπορεί να τεθεί υπό τον άμεσο έλεγχο μας. Και τα αποτελέσματα ενός τέτοιου ελέγχου μπορούν να εξαπλωθούν σε όλη την ανατομία μας.

Περισσότερα...

Τι είναι η γείωση, πού ωφελεί και πως επιτυγχάνεται;

Ο όρος «γείωση» στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, σημαίνει το να είσαι παρών στο εδώ και τώρα και να έχεις ροή ενέργειας στο σώμα. Η πλήρης γείωση του ατόμου είναι ένας συνδυασμός πνευματικής γείωσης, γείωσης του εγώ και γείωσης του σώματος.

Περισσότερα...

Ο ρόλος της αναπνοής στη θεραπεία

Η αναπνοή μας είναι η βασική ένδειξη που διαχωρίζει τους ζωντανούς από τους νεκρούς. Είναι μια θεμελιώδης λειτουργία ζωτικής σημασίας για την υγεία του σώματος και του νου. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε επίγνωση της αναπνοής μας και τη θεωρούμε δεδομένη.

Περισσότερα...

Σωματική Ψυχοθεραπεία

Τι είναι η Σωματική Ψυχοθεραπεία;

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία είναι μια ολιστική μορφή ψυχοθεραπείας που συμπεριλαμβάνει το σώμα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Με βάση την πεποίθηση ότι το σώμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη σκέψη και τα συναισθήματα, η Σωματική Ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές που αυξάνουν την επίγνωση του

Περισσότερα...

Το θεωρητικό μοντέλο της Σωματικής Ψυχοθεραπείας

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία (Body Psychotherapy) βασίζεται στην θεωρία του Βίλχελμ Ράιχ (ψυχίατρου, ψυχαναλυτή και ερευνητή, μαθητή του Φρόιντ), σύμφωνα με τον οποίο η ψυχή και το σώμα αποτελούν μια λειτουργική ενότητα, οπότε οι συναισθηματικές εμπειρίες του ατόμου αποτυπώνονται στο σώμα του – δηλαδή, «το σώμα θυμάται».

Περισσότερα...

Η Μεθοδολογία της Σωματικής Ψυχοθεραπείας

Η ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΝΑΛΥΤΙΚH ΝΕΥΡΟΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕIΑ

Ο Βίλχελμ Ράιχ (1933) διατύπωσε την έννοια του Χαρακτήρα ως μια οργανισμική και νοητική δομή, που διαμορφώνεται τα πρώτα παιδικά χρόνια και έχει σκοπό να διευθετήσει την σύγκρουση μεταξύ των παρορμήσεων και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει το παιδί. Το περιβάλλον αυτό περιλαμβάνει την σχέση με τους σημαντικούς Άλλους και γενικά τις συνθήκες διαπαιδαγώγησης και ανάπτυξης.

Περισσότερα...

Η Ιστορική εξέλιξη της Σωματικής Ψυχοθεραπείας

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει ένα σύνολο προσεγγίσεων στη ψυχοθεραπεία που έχουν τις ίδιες βασικές αρχές: 1. το σώμα παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική κατάσταση του ατόμου, 2. ο νους και το σώμα είναι αλληλένδετα, 3. αν δεν δώσεις σημασία στο σώμα, περιορίζονται οι θεραπευτικές δυνατότητες της ψυχοθεραπείας.

Περισσότερα...

Wilhelm Reich - Βιογραφία

Ο Wilhelm Reich ήταν ο ιδρυτής της σωματικής ψυχολογίας. Έγραψε γύρω στα 20 βιβλία και 450 άρθρα. Έφερε το σώμα μέσα στη ψυχολογία. Ο όρος "Γλώσσα του Σώματος" είναι τώρα πλέον τετριμμένος. Όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Με τον Freud και τη ψυχανάλυση, τα πάντα ήταν το μυαλό. Ο Reich ήταν ο πρώτος που συμπεριέλαβε το σώμα στη ψυχανάλυση και που άγγιξε σωματικά τον πελάτη.

Περισσότερα...

Το έργο του Wilhelm Reich

Ανάλυση του Χαρακτήρα

Ανάλυση του χαρακτήρα είναι το όνομα της προσέγγισης του Reich.

Το επίκεντρο του έργου του Reich: Επανένωση του μυαλού και του σώματος

Περισσότερα...