Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας. Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση τους επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία της κατόχου και τον διαδικτυακό τόπο.


Top

Σωματική Ψυχοθεραπεία

Τι είναι η Σωματική Ψυχοθεραπεία;

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία είναι μια ολιστική μορφή ψυχοθεραπείας που συμπεριλαμβάνει το σώμα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Με βάση την πεποίθηση ότι το σώμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη σκέψη και τα συναισθήματα, η Σωματική Ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές που αυξάνουν την επίγνωση του

Περισσότερα...

Τι είναι η γείωση, πού ωφελεί και πως επιτυγχάνεται;

Ο όρος «γείωση» στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, σημαίνει το να είσαι παρών στο εδώ και τώρα και να έχεις ροή ενέργειας στο σώμα. Η πλήρης γείωση του ατόμου είναι ένας συνδυασμός πνευματικής γείωσης, γείωσης του εγώ και γείωσης του σώματος.

Περισσότερα...

Ο ρόλος της αναπνοής στη θεραπεία

Η αναπνοή μας είναι η βασική ένδειξη που διαχωρίζει τους ζωντανούς από τους νεκρούς. Είναι μια θεμελιώδης λειτουργία ζωτικής σημασίας για την υγεία του σώματος και του νου. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε επίγνωση της αναπνοής μας και τη θεωρούμε δεδομένη.

Περισσότερα...

Το θεωρητικό μοντέλο της Σωματικής Ψυχοθεραπείας

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία (Body Psychotherapy) βασίζεται στην θεωρία του Βίλχελμ Ράιχ (ψυχίατρου, ψυχαναλυτή και ερευνητή, μαθητή του Φρόιντ), σύμφωνα με τον οποίο η ψυχή και το σώμα αποτελούν μια λειτουργική ενότητα, οπότε οι συναισθηματικές εμπειρίες του ατόμου αποτυπώνονται στο σώμα του – δηλαδή, «το σώμα θυμάται».

Περισσότερα...

Η Μεθοδολογία της Σωματικής Ψυχοθεραπείας

Η ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΝΑΛΥΤΙΚH ΝΕΥΡΟΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕIΑ

Ο Βίλχελμ Ράιχ (1933) διατύπωσε την έννοια του Χαρακτήρα ως μια οργανισμική και νοητική δομή, που διαμορφώνεται τα πρώτα παιδικά χρόνια και έχει σκοπό να διευθετήσει την σύγκρουση μεταξύ των παρορμήσεων και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει το παιδί. Το περιβάλλον αυτό περιλαμβάνει την σχέση με τους σημαντικούς Άλλους και γενικά τις συνθήκες διαπαιδαγώγησης και ανάπτυξης.

Περισσότερα...

Η Ιστορική εξέλιξη της Σωματικής Ψυχοθεραπείας

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει ένα σύνολο προσεγγίσεων στη ψυχοθεραπεία που έχουν τις ίδιες βασικές αρχές: 1. το σώμα παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική κατάσταση του ατόμου, 2. ο νους και το σώμα είναι αλληλένδετα, 3. αν δεν δώσεις σημασία στο σώμα, περιορίζονται οι θεραπευτικές δυνατότητες της ψυχοθεραπείας.

Περισσότερα...

Wilhelm Reich - Βιογραφία

Ο Wilhelm Reich ήταν ο ιδρυτής της σωματικής ψυχολογίας. Έγραψε γύρω στα 20 βιβλία και 450 άρθρα. Έφερε το σώμα μέσα στη ψυχολογία. Ο όρος "Γλώσσα του Σώματος" είναι τώρα πλέον τετριμμένος. Όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Με τον Freud και τη ψυχανάλυση, τα πάντα ήταν το μυαλό. Ο Reich ήταν ο πρώτος που συμπεριέλαβε το σώμα στη ψυχανάλυση και που άγγιξε σωματικά τον πελάτη.

Περισσότερα...

Το έργο του Wilhelm Reich

Ανάλυση του Χαρακτήρα

Ανάλυση του χαρακτήρα είναι το όνομα της προσέγγισης του Reich.

Το επίκεντρο του έργου του Reich: Επανένωση του μυαλού και του σώματος

Περισσότερα...

Ψυχοθεραπεία Gestalt

H Gestalt ως ψυχοθεραπευτική μέθοδος οφείλεται στον Fritz Perls, Γερμανό ψυχίατρο και ψυχαναλυτή. Είναι μία μέθοδος που επικεντρώνεται στο εδώ και τώρα του ατόμου και όχι στο παρελθόν του.

Περισσότερα...

Μέθοδος EMDR

Το EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) είναι μια ψυχοθεραπευτική τεχνική ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αποκατάσταση του ψυχικού τραύματος, άγχους, πανικού, δυσάρεστων αναμνήσεων, μετα-τραυματικού στρες και άλλων συναισθηματικών προβλημάτων.

Περισσότερα...

Μέθοδος Brainspotting

Τι είναι το Brainspotting;

Το Brainspotting είναι μια σχετικά νέα μορφή θεραπείας που αξιοποιεί την έμφυτη θεραπευτική ικανότητα του σώματος για να απαλυνθεί η επίδραση άλυτων τραυμάτων, αρνητικών πεποιθήσεων και συναισθηματικής δυσφορίας. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό συγκεκριμένης τοποθέτησης των ματιών και διεστιακής (αµφίπλευρης) ακουστικής διέγερσης.

Περισσότερα...

Θεραπευτικό μοντέλο Internal Family Systems - IFS

Το θεραπευτικό μοντέλο Internal Family Systems (Εσωτερικά Οικογενειακά Συστήματα) αναπτύχθηκε από τον Richard Schwartz τη δεκαετία του 1990 και βασίζεται στη θεώρηση ότι η ψυχή μας αποτελείται από διαφορετικά μέρη ή επιμέρους προσωπικότητες. Μπορούμε να σκεφτούμε αυτές τις υπο-προσωπικότητες ως μικρούς ανθρώπους μέσα μας που ο καθένας έχει τη δική του οπτική, δικά του συναισθήματα, μνήμες, στόχους και κίνητρα.

Περισσότερα...

Θεραπεία μέσω του φωτός και του χρώματος

Πως μας επηρεάζει το φως και το χρώμα;

Το φως είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για μας και από αυτό προέρχεται ολόκληρο το φάσμα των χρωμάτων. Το φως του ήλιου, που περιέχει όλα τα μήκη κύματος, αποτελείται από το σύνολο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος πάνω στο οποίο βασιζόμαστε για την ύπαρξή μας σε αυτόν τον πλανήτη. Μάλιστα, κάποιοι λαοί όπως οι Φαραώ της Αιγύπτου και οι Ίνκας, λάτρευαν τον Ήλιο ως Θεό.

Περισσότερα...

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των χρωμάτων Κόκκινο-Πορτοκαλί-Κίτρινο

Κόκκινο χρώμα

Συμβολισμοί

Το κόκκινο είναι ένα χρώμα πολύ έντονο συναισθηματικά. Συνδέεται με την αγάπη, τη σεξουαλικότητα και το θυμό.

Περισσότερα...