Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Ο ασθενής έχει έναν θεραπευτή μέσα του, ακριβώς όπως και ο θεραπευτής έχει έναν ασθενή μέσα του

Ο Carl Jung χρησιμοποίησε την έννοια του «πληγωμένου θεραπευτή» για να περιγράψει ένα φαινόμενο που μπορεί να προκύψει μεταξύ αναλυτή/θεραπευτή και αναλυόμενου/θεραπευόμενου. Στo σύγγραμμα «Θεμελιώδη ερωτήματα ψυχοθεραπείας» (1951), υποστήριξε ότι κάποιες φορές μια «ασθένεια» (ένα τραύμα) είναι η καλύτερη εκπαίδευση για έναν γιατρό και επομένως μόνο ένας «πληγωμένος» γιατρός μπορεί ίσως να δώσει αποτελεσματική θεραπεία.

Περισσότερα...

Γιατί ο θεραπευτής δεν μπορεί να θεραπεύσει μόνος του τον εαυτό του;

Σε μια από τις ιστορίες που περιγράφεται στο Ταλμούδ[1], ο Ραβίνος Johanan, που ήταν γνωστός ως σπουδαίος θεραπευτής, αρρώστησε και ένας άλλος λόγιος και φίλος του, ο Ραβίνος Hanina πήγε να τον επισκεφθεί. Ο Ραβίνος Hanina ρωτάει τον άρρωστο φίλο του: «Είναι ευπρόσδεκτα τα βάσανά σου;» Ο Ραβίνος Johanan απαντά: «Ούτε αυτά ούτε η ανταμοιβή τους» [Κάποιες φορές ο ασθενής μπορεί να έχει κάποιο δευτερογενές όφελος από την ασθένειά του].

Περισσότερα...

Το αρχέτυπο του «πληγωμένου θεραπευτή»

Η θεμελιώδης ιστορία αυτού του αρχέτυπου αφορά τον ελληνικό μύθο για το Χείρωνα, τον μεγαλύτερο και σοφότερο της φυλής των Κενταύρων που ήταν ιππόμορφοι άντρες (άνθρωποι από τη μέση και πάνω και ίπποι από τη μέση και κάτω). Η έννοια της ελληνικής λέξης Χείρων είναι «χέρι» (ουσιαστικό) ή «επιδέξιος με τα χέρια» (επίθετο) και σχετίζεται στενά με την ελληνική λέξη χειρουργός.

Περισσότερα...

Μια αλληγορία για τη γόνιμη θεραπευτική σχέση

Σε μια από τις ιστορίες που περιγράφεται στο Ταλμούδ[1], ο Ραβίνος Johanan, πηγαίνει να επισκεφθεί έναν άλλο λόγιο, το Ραβίνο Eleazar, ο οποίος αρρώστησε. Παρατηρεί ότι ο άρρωστος φίλος είναι ξαπλωμένος σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο και κλαίει. Τα μάτια και τ’ αυτιά του Ραβίνου Johanan είναι τώρα ανοιχτά και ευαίσθητα στην κατάσταση και στην οδύνη του φίλου του.

Περισσότερα...

Οι βασικές ποιότητες ενός αποτελεσματικού θεραπευτή

Η καρδιά της θεραπείας είναι μια σχέση μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή. Όσο καλύτερη είναι η θεραπευτική σχέση, τόσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Οπότε, βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι να ταιριάξεις καλά με τον θεραπευτή ή τη θεραπεύτριά σου.

Περισσότερα...

Πάτα γερά στα πόδια σου

Η λαϊκή θυμοσοφία μας υπενθυμίζει να πατάμε τα πόδια μας γερά στη γη, δηλ. να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και ποιοί είμαστε, πού πάμε και τι θέλουμε να κάνουμε. Ένας άνθρωπος που πατάει γερά στη γη, μπορούμε να πούμε ότι είναι «γειωμένος».

Περισσότερα...

Η Σωματική γείωση ως αντίδοτο στον πανικό

Η σωματική γείωση αναφέρεται σε μια πιο βαθιά και πιο πλήρη σύνδεση με το σώμα μας που ενισχύει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε «μέσα» στο σώμα μας και συνδεόμαστε με το έδαφος ή τη γη. Πολλές ασκήσεις σωματικής γείωσης βοηθούν να βαθύνουμε τη σύνδεσή μας με οτιδήποτε στηρίζει το βάρος

Περισσότερα...

Συνειδητή αναπνοή: το αρχαιότερο παραδοσιακό φάρμακο του οργανισμού

Η αναπνοή είναι κάτι παραπάνω από μια βιολογική «ρουτίνα». Μπορεί να συμβαίνει ασυνείδητα, όπως το βράδυ τις ώρες που κοιμόμαστε, αλλά σε αντίθεση με άλλες φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού όπως η πέψη και η εμμηνόρροια, η αναπνοή μπορεί να τεθεί υπό τον άμεσο έλεγχο μας. Και τα αποτελέσματα ενός τέτοιου ελέγχου μπορούν να εξαπλωθούν σε όλη την ανατομία μας.

Περισσότερα...

Τι είναι η γείωση, πού ωφελεί και πως επιτυγχάνεται;

Ο όρος «γείωση» στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, σημαίνει το να είσαι παρών στο εδώ και τώρα και να έχεις ροή ενέργειας στο σώμα. Η πλήρης γείωση του ατόμου είναι ένας συνδυασμός πνευματικής γείωσης, γείωσης του εγώ και γείωσης του σώματος.

Περισσότερα...

Ο ρόλος της αναπνοής στη θεραπεία

Η αναπνοή μας είναι η βασική ένδειξη που διαχωρίζει τους ζωντανούς από τους νεκρούς. Είναι μια θεμελιώδης λειτουργία ζωτικής σημασίας για την υγεία του σώματος και του νου. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε επίγνωση της αναπνοής μας και τη θεωρούμε δεδομένη.

Περισσότερα...

Σωματική Ψυχοθεραπεία

Τι είναι η Σωματική Ψυχοθεραπεία;

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία είναι μια ολιστική μορφή ψυχοθεραπείας που συμπεριλαμβάνει το σώμα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Με βάση την πεποίθηση ότι το σώμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη σκέψη και τα συναισθήματα, η Σωματική Ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές που αυξάνουν την επίγνωση του

Περισσότερα...

Το θεωρητικό μοντέλο της Σωματικής Ψυχοθεραπείας

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία (Body Psychotherapy) βασίζεται στην θεωρία του Βίλχελμ Ράιχ (ψυχίατρου, ψυχαναλυτή και ερευνητή, μαθητή του Φρόιντ), σύμφωνα με τον οποίο η ψυχή και το σώμα αποτελούν μια λειτουργική ενότητα, οπότε οι συναισθηματικές εμπειρίες του ατόμου αποτυπώνονται στο σώμα του – δηλαδή, «το σώμα θυμάται».

Περισσότερα...

Η Μεθοδολογία της Σωματικής Ψυχοθεραπείας

Η ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΝΑΛΥΤΙΚH ΝΕΥΡΟΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕIΑ

Ο Βίλχελμ Ράιχ (1933) διατύπωσε την έννοια του Χαρακτήρα ως μια οργανισμική και νοητική δομή, που διαμορφώνεται τα πρώτα παιδικά χρόνια και έχει σκοπό να διευθετήσει την σύγκρουση μεταξύ των παρορμήσεων και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει το παιδί. Το περιβάλλον αυτό περιλαμβάνει την σχέση με τους σημαντικούς Άλλους και γενικά τις συνθήκες διαπαιδαγώγησης και ανάπτυξης.

Περισσότερα...

Η Ιστορική εξέλιξη της Σωματικής Ψυχοθεραπείας

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει ένα σύνολο προσεγγίσεων στη ψυχοθεραπεία που έχουν τις ίδιες βασικές αρχές: 1. το σώμα παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική κατάσταση του ατόμου, 2. ο νους και το σώμα είναι αλληλένδετα, 3. αν δεν δώσεις σημασία στο σώμα, περιορίζονται οι θεραπευτικές δυνατότητες της ψυχοθεραπείας.

Περισσότερα...