Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Διαστρεβλωμένες απόψεις των αντρών για το γυναικείο φύλο

Οι μη υγιείς σχέσεις της παιδικής ηλικίας με γυναίκες, μπορούν να στρεβλώσουν την άποψη ενός άντρα για το γυναικείο φύλο, να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του σε σχέση με τις γυναίκες, να βλάψει την αίσθηση της αρρενωπότητάς του και να αποτρέψει τη φυσιολογική ανάπτυξη μιας αίσθησης ταυτότητας φύλου. Αυτό μπορεί να κάνει το άτομο να μην αισθάνεται το αντίθετο φύλο ως συμπληρωματικό και ελκυστικό.

Εκτός από το ότι δημιουργούν προϋποθέσεις για μη υγιείς σχέσεις με τις γυναίκες, οι μη υγιείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας με τις γυναίκες, μπορεί διαστρεβλώσουν την ιδέα που έχει ένας  άντρας για το γυναικείο φύλο. Μπορεί δηλαδή, να αναπτύξει απόψεις σχετικά με τις γυναίκες, που δεν ισχύουν για τις γυναίκες ως σύνολο. Για παράδειγμα, μπορεί να θεωρεί όλες τις γυναίκες ως ισχυρές, κυριαρχικές ή ότι ασκούν έλεγχο ή ίσως ότι υποτιμούν, ευνουχίζουν και διαπομπεύουν. Μπορεί να τις βλέπει ως «αναγκεμένες (γεμάτες ανάγκες)» και καταβροχθιστικές, χειριστικές και απαιτητικές. Ή μπορεί να αντιλαμβάνεται τις γυναίκες γενικά ως ηλίθιες, αδύναμες ή κυκλοθυμικές, παραπονιάρες και γκρινιάρες. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να εξιδανικεύει τις γυναίκες, θεωρώντας ότι είναι πιο έξυπνες από τους άνδρες, εξωπραγματικά αγνές ή ακόμα και «ιερές». Μπορεί να βλέποει τις γυναίκες ως προστάτες ή παρόχους. Ή μπορεί να θεωρεί τη ζωή των γυναικών και τους ρόλους τους, ως προτιμότερους, επειδή είναι πιο εύκολοι ή πιο ταιριαστοί στη δική του προσωπικότητα.

Οι μη υγιείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας με τις γυναίκες, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν σ’ έναν άντρα, στρεβλωμένες ιδέες του εαυτού του σε σχέση με τις γυναίκες. Έτσι, μπορεί να βλέπει τον εαυτό του ως «αναγκεμένο» και αδύναμο σε σύγκριση με τις γυναίκες ή να θεωρεί ότι είναι ανεπιθύμητος, ευάλωτος και κατώτερος από τις γυναίκες. Μπορεί να αισθάνεται μικρός και ανίκανος να χειριστεί τις απαιτήσεις μιας στενής σχέσης με το αντίθετο φύλο. Στο άλλο άκρο, μπορεί να νομίζει ότι είναι ανώτερος από τις γυναίκες -ότι είναι πολύ καλύτερος απ’ ότι το «αδύναμο» φύλο.

Για αρκετούς άντρες, οι γυναίκες αποτελούσαν κυρίαρχη επιρροή στη ζωή τους καθώς μεγάλωναν. Είτε αντιλαμβάνονταν τις σχέσεις τους με τις γυναίκες ως στοργικές είτε ως τραυματικές, οι γυναίκες ήταν παρούσες και ασχολούνταν μαζί τους. Συχνά οι γυναίκες λειτουργούσαν ως κύρια πηγή προτύπου και συντροφικότητας ενώ οι άνδρες στη ζωή τους μπορεί να είχαν μικρή επίδραση. Οι άνδρες που μεγάλωσαν σε τέτοιες συνθήκες συχνά ταυτίζονται με τις γυναίκες, βιώνοντάς τες ως πολύ συντονισμένες μαζί τους και οικείες. Αν επίσης έχουν καταλήξει να θεωρούν τη ζωή των γυναικών και τους ρόλους τους ως προτιμότερους, μπορεί να εύχονται να ήταν και οι ίδιοι θηλυκά. Έτσι, στην πιο ακραία μορφή, ένας άντρας μπορεί να φτάσει να βλέπει τον εαυτό του ως «μια γυναίκα εγκλωβισμένη στο σώμα ενός άντρα.». Πάντως, πιο σύνηθες είναι να έχει μια σαφή αναγνώριση του βιολογικού του φύλου αλλά να νιώθει πολύ ισχυρότερη αίσθηση ταύτισης με το αντίθετο φύλο.

Η ταύτιση και υπερβολική οικειότητα με τα θηλυκά, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση ταυτότητας φύλου ενός αναπτυσσόμενου αγοριού. Εκτός από τις ανατομικές διαφορές, τα αρσενικά και τα θηλυκά διαφέρουν με πολλούς άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, διαφέρουν ως προς τους τρόπους που σχετίζονται, που βιώνουν συναισθήματα και επικοινωνούν, στις αντιλήψεις, στον τρόπο σκέψης και στις αξίες.

Για να αναπτύξει την αίσθηση ταυτότητας φύλου, ένα αγόρι πρέπει ο ίδιος να βιώνει τον εαυτό του ως αρσενικό με τρόπους που έρχονται σε αντίθεση με τη θηλυκότητα των κοριτσιών και των γυναικών. Η ταύτιση και υπερβολική εξοικείωση με τα θηλυκά, καταργεί αυτή την αντίθεση.

Οι διαστρεβλωμένες απόψεις για το γυναικείο φύλο, μαζί με διαστρεβλωμένες αντιλήψεις για τον εαυτό του σε σχέση με τις γυναίκες, μπορεί να εμποδίσει ένα αγόρι να αναπτύξει την αίσθηση ότι τα κορίτσια και αργότερα οι γυναίκες, είναι συμπληρωματικές ως προς τον ανδρισμό του. Μπορεί να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσει τη θετική σχέση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των δύο φύλων, όπου τα φυσικά χαρακτηριστικά του καθενός συμπληρώνουν, εξισορροπούν και βελτιώνουν τον άλλο. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις γυναίκες ως επιθυμητές ή ότι έχουν κάτι πολύτιμο να συμβάλουν σε αυτόν. Και αυτός μπορεί να μη νιώθει ότι έχει κάτι πολύτιμο να συμβάλει σε μια γυναίκα. Από αυτή την άποψη, τα θηλυκά δεν θα του φαίνονται ελκυστικά.

Η έλξη προς το αντίθετο φύλο φαίνεται να εξαρτάται από την αίσθηση ταυτότητας φύλου και τη συμπληρωματικότητα. Οι άνδρες πρέπει να βλέπουν τις γυναίκες ως διαφορετικές απ’ αυτούς -συναρπαστικά διαφορετικές, εξωτικές και μυστηριώδεις- και ότι παρέχουν την ευκαιρία για μια αμοιβαία ικανοποιητική και επωφελή σχέση. ‘Οπως υποστηρίζει ο Daryl Bem (2016), «Τα άτομα μπορούν που αποκτήσουν ερωτική έλξη προς μια κατηγορία ατόμων από τους οποίους ένιωθαν διαφορετικοί κατά την παιδική ηλικία.»

Οι άνδρες που δεν έλκονται σεξουαλικά από τις γυναίκες, πιθανότατα έχουν βιώσει τουλάχιστον μερικά από τα ζητήματα που περιγράφονται παραπάνω.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων  https://www.psychotherapeia.net.gr

Πηγές

Bem, D. (2016). Exotic-Becomes-Erotic Hypothesis. Encyclopedia of Evolutionary Psychological Science, 1-4. doi:10.1007/978-3-319-16999-6_60-1

http://www.genderwholeness.com/

https://borngay.procon.org/