Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε υγιείς σχέσεις

Κατά παράδοξο τρόπο, πολλοί άνθρωποι δέχονται τη χειρότερη αντιμετώπιση από τα κοντινά τους άτομα παρά από ξένους ή απλά γνωστούς. Ενώ βάζουν πολύ υγιή όρια με άγνωστους ανθρώπους, δέχονται τις πιο εξωφρενικές συμπεριφορές από τους αγαπημένους τους.

Κάποιοι ενώ δε θα επέτρεπαν ποτέ σ’ έναν άγνωστο να τους χτυπήσει, δεν αντιδρούν όταν τους σπρώχνει ή τους χτυπάει ο σύντροφός τους. Αν κάποιος γνωστός τους αποκαλέσει ηλίθιους, θα προσβληθούν και θα βάλουν ένα αυστηρό όριο, αλλά όταν κάνει το ίδιο ο σύντροφός τους, αδιαφορούν και δεν κάνουν τίποτα. Αυτό συμβαίνει και αντίστροφα: κάποιοι άνθρωποι δεν διανοούνται να βρίσουν έναν άγνωστο αλλά βρίσκουν φυσικό το να βρίζουν το σύντροφό τους.

 

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό το φαινόμενο, το βασικό θέμα είναι ότι πολλοί άνθρωποι ανέχονται συμπεριφορές που είναι τελείως απαράδεκτες.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιείς σχέσεις, χρειάζεται να ενσωματώσουμε κάποιες βασικές αρχές στη ζωή μας. Μια τέτοια αρχή είναι: Όσο πιο κοντινή σχέση έχω με κάποιους ανθρώπους, τόσο μεγαλύτερες είναι οι προσδοκίες μου για το πώς θα μου φερθούν.

Όσο πιο κοντά είμαστε με κάποιους ανθρώπους, τόσο πιο έντονα γίνονται τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις μας. Είναι ένα δώρο από τους αγαπημένους μας το να μας επιτρέπουν να μπούμε στον δικό τους κύκλο, όπως είναι δώρο το να τους αφήνουμε να μπαίνουν στο δικό μας κύκλο. Το δώρο αυτό πρέπει να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας και όχι να το θεωρούμε δεδομένο ή να το κακοποιούμε. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα θεωρηθεί δεδομένο. Όπως είμαστε και οι μόνοι που μπορούμε να θέσουμε όρια στο πως θα μας φέρονται οι αγαπημένοι μας. Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε στο ποια είναι αυτά τα όρια, τόσο πιο ικανοί θα είμαστε στο να τα επιβάλλουμε.

 


Κάποια στοιχειώδη όρια είναι: να μην δεχόμαστε άσχημους χαρακτηρισμούς, βρισιές, φωνές, εκφοβισμό, φυσική ή συναισθηματική βία. Αν συμβαίνει κάτι απ’ αυτά στις σχέσεις μας, τότε δεν ζούμε σύμφωνα μ’ αυτή τη βασική αρχή.

Δικαιούμαστε να μας φέρονται καλά πάντα και όλοι. Ιδιαίτερα δικαιούμαστε να μας φέρονται καλά οι αγαπημένοι μας. Κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι μας φέρονται καλά, εκτός από μας. Χρειάζεται να ξέρουμε ότι μας αξίζει και το δικαιούμαστε και μετά να προβούμε στα απαραίτητα βήματα για να το εξασφαλίσουμε, από όλους και ιδιαίτερα από τους πιο κοντινούς μας.

Ξεκινήστε να ενσωματώνετε αυτή την αρχή στη ζωή σας και να ξέρετε ότι αυτοί που είναι στον εσωτερικό σας κύκλο πρέπει να σας φέρονται καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο στη ζωή σας.


Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr