Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Πως διαμορφωνόμαστε μέσα από τις προσδοκίες των άλλων;

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους κοινωνικοποιούμαστε από τους φροντιστές μας καθώς μεγαλώνουμε είναι ότι μας ανταμείβουν ή μας τιμωρούν για τη συμπεριφορά μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι μεγαλώνουμε αναζητώντας από τους άλλους την αξιολόγηση της συμπεριφοράς μας.

Εάν ήταν μόνο για τη συμπεριφορά μας, θα ήταν εντάξει, αλλά συχνά αναζητούμε από τους άλλους μια αξιολόγηση του ίδιου μας του εαυτού. Είμαι καλός άνθρωπος; Είμαι κακός άνθρωπος; Έχω δικαίωμα να υπάρχω;

Πολλοί από εμάς καταλήγουμε να ψάχνουμε συνεχώς τα μάτια των άλλων ανθρώπων για να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε.

Αυτό προκαλεί ιδιαίτερο άγχος επειδή οι άλλοι άνθρωποι έχουν το πρόγραμμά τους και η απάντησή τους σε μας δεν πηγάζει μέσα από ένα πλαίσιο διαύγειας. Η απάντησή τους προκύπτει σε σχέση με τις δικές τους ανάγκες. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι καταλήγουμε να δίνουμε μεγάλη προσοχή στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο κοινωνικός ιστός μέσα στον οποίο ζούμε είναι πολύ φορτισμένος συναισθηματικά για τους περισσότερους ανθρώπους, και προκειμένου να νιώσουμε ασφαλείς, προσπαθούμε να τοποθετήσουμε τους ανθρώπους και να τους ορίσουμε με τρόπους που μας κάνουν να νιώθουμε άνετα. Μπαίνουμε λοιπόν σε «συνωμοσίες» μεταξύ μας για να ορίσουμε ο ένας τον άλλον με πολύ απλούς, σταθερούς και συνεπείς τρόπους.

Δημιουργούμε τις προσδοκίες μας σχετικά με το ποιος είναι ο καθένας μας. Συχνά, παγιδευόμαστε στις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων για μας. Μαθαίνουμε πώς να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με χαρακτηριστικούς τρόπους και αναπτύσσουμε χαρακτηριστικούς τρόπους συμπεριφοράς με τους άλλους ανθρώπους. Συχνά κοιτάζουμε ένα άλλο άτομο καθώς προχωράει στο δρόμο και βλέπουμε αυτό που εκείνος πιστεύει ότι είναι. Ο τρόπος που ντύνεται, ο τρόπος που περπατάει, το πως φαίνονται οι μύες στο πρόσωπό του. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος πλεονασμός στον τρόπο που λέμε ο ένας στον άλλο ποιοί πιστεύουμε ότι είμαστε και μπαίνουμε σε ένα είδος «συνωμοσίας» μεταξύ μας που λέει: «Θα προσποιηθώ ότι είσαι αυτός που νομίζεις ότι είσαι, αν εσύ προσποιηθείς ότι είμαι αυτός που νομίζω πως είμαι.»

Η δυσκολία είναι ότι αν κάποιος από εμάς προσπαθήσει να αλλάξει, ο άλλος τον τιμωρεί. Εάν προσπαθήσεις να εξελιχθείς σε μια σχέση, συχνά τιμωρείσαι γι’ αυτό. Αλλά η εξέλιξη έχει να κάνει με την εσωτερική μεταμόρφωση που αλλάζει το νόημα και τη φύση της ταυτότητάς μας. Εάν η ταυτότητά σου αποτελείται από πολλά επίπεδα, αλλά κάποιος σε γνωρίζει μόνο σε ένα από αυτά, και στη συνέχεια προσπαθήσεις να αναπτύξεις ένα άλλο επίπεδο, αυτό είναι συχνά πολύ απειλητικό για το άλλο άτομο.

Χρειάζεται να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι μέρος του έργου της ελευθερίας σε μια σχέση έχει να κάνει με το δικό μας μυαλό και τις προσδοκίες μας ο ένας για τον άλλον επειδή, αν και είναι αποτελεσματικό για εμάς να παραμένουμε ίδιοι, είναι επίσης πολύ περιοριστικό για την εξέλιξή μας.

Βεβαίως κάποιος θα μπορούσε να μεταμορφωθεί εσωτερικά χωρίς να αλλάξει καθόλου το εξωτερικό του παιχνίδι, αλλά είναι μάλλον απίθανο να μπορέσει να συμβεί αυτό. Η διαδικασία της πνευματικής αφύπνισης αλλάζει τις αξίες μας για τις ανθρώπινες σχέσεις. Καθώς αρχίζουμε να αισθανόμαστε ότι η δική μας αφύπνιση είναι όλο και πιο σημαντική στη ζωή μας, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Οι σχέσεις μας αρχίζουν να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα και αναζητάμε πλέον άλλους ανθρώπους που κάνουν παρόμοιο εσωτερικό ταξίδι με μας. Όταν σχετιζόμαστε με τέτοιους ανθρώπους, είναι πολύ πιο εύκολο να εξερευνήσουμε τη δουλειά που γίνεται μέσα μας, μαζί τους.

[*Το κείμενο είναι από τη διδασκαλία του Ram Dass, πρώην καθηγητή ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Harvard και νυν πνευματικού δασκάλου.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Πηγή: https://www.ramdass.org/free-from-expectations/]

Επιμέλεια άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr