Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Τι σημαίνει παράνομη σχέση, απιστία και προδοσία;

Πολλές σχέσεις και γάμοι μπαίνουν σε κρίση, επειδή το ένα ή και τα δύο μέλη στο ζευγάρι δημιουργούν μια εξωσυζυγική σχέση ή έχουν σεξουαλική επαφή με κάποιο άλλο άτομο. Η προδοσία συμβαίνει επειδή υπάρχει σε ισχύ πριν από την προδοσία, μια συμφωνία -ρητή ή σιωπηρή- μονογαμίας και αφοσίωσης προς το σύντροφο σε συναισθηματικό, πνευματικό, ψυχικό και σωματικό επίπεδο.

Ένα ζευγάρι μπορεί να μην έχει κάποια επίσημη δέσμευση (γάμος ή άλλη τελετή σύνδεσης) αλλά να είναι απλώς ένα ζευγάρι ανθρώπων που έχουν αρχίσει να βγαίνουν έξω και έχουν συμφωνήσει ότι δεν ενδιαφέρονται να βλέπουν άλλα άτομα.

Συχνά κάθε μέλος του ζευγαριού θέλει να κάνει μια αμοιβαία δέσμευση με όρια και προσδοκίες που αποκλείουν οποιαδήποτε συμμετοχή τρίτου. «Παράνομη» σχέση μπορεί να θεωρηθεί μια σεξουαλική συνύπαρξη έξω από τη σταθερή σχέση αφοσίωσης/δέσμευσης που έχει ένα ζευγάρι.

Το κλειδί στις «παράνομες» σχέσεις είναι η προδοσία αυτής της δέσμευσης και η συνήθης μυστικότητα με την οποία γίνεται. Η προδοσία δεν χρειάζεται να είναι σε επίπεδο φυσικής συνύπαρξης, καθώς μπορεί να εκτυλίσσεται στο διαδίκτυο, μέσω τηλεφώνου, μέσω επιστολών ή ακόμα και ως φαντασίωση στο κεφάλι ενός ατόμου. Αυτή η τελευταία κατηγορία συνήθως γίνεται πρόβλημα μόνο όταν η εμμονή της φαντασίωσης αρχίζει να επηρεάσει τον κάτοχο της εμμονής.

Η «παράνομη» σχέση ή σεξουαλική προδοσία με την ευρύτερη έννοια που περιγράψαμε, διέπει μέχρι και το 50-60% των ζευγαριών καθ' όλη τη διάρκεια του δεσμού αφοσίωσης που έχουν. Μια «παράνομη» σχέση ή σεξουαλική προδοσία, δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος της εν λόγω σχέσης αφοσίωσης, καθώς υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές στο τι συνήθως οδηγεί μερικούς ανθρώπους να προβούν σε διάφορες μορφές σεξουαλικής προδοσίας απέναντι στους συντρόφους τους.

Υπάρχουν ορισμένα επιμέρους ζητήματα που παίζουν ρόλο στη δυναμική των παράνομων σχέσεων. Για παράδειγμα, ένα άτομο εθισμένο στο σεξ μπορεί να χρησιμοποιήσει την πορνογραφία, πόρνες ή να αναζητήσει πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους εκτός γάμου, στην πάροδο του χρόνου. Οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές συνιστά σεξουαλική προδοσία σε ένα ή περισσότερα επίπεδα η οποία όμως δεν έχει να κάνει με τον σύντροφο αλλά είναι μια «ασθένεια» που κάνει το άτομο να φέρεται με μη υγιή τρόπο ενάντια στον εαυτό του, στο σύντροφο και στην οικογένεια του.


Μια βασική διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες αφορά τη βάση για την αναζήτηση παρηγοριάς έξω από μια σχέση αφοσίωσης. Στους άνδρες, το σύστημα εγκεφάλου συνήθως λειτουργεί στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό και έχουν πιο σταθερές και εντοπισμένες περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τις πληροφορίες.

Οι άνδρες επίσης διεγείρονται πολύ από οπτικές εικόνες, λόγω του τρόπου που λειτουργούν ο οπτικός φλοιός και ο κινητικός φλοιός του εγκεφάλου. Λέγεται ότι όταν πρόκειται για σεξουαλικές ορμές, πολλοί άνδρες ενεργούν ορμόμενοι από οπτικά ερεθίσματα και το εγώ τους και όχι ορμόμενοι από ενσώματα συναισθήματα.

Στις γυναίκες το σύστημα εγκεφάλου συνήθως λειτουργεί και στο δεξί και στον αριστερό προ-μετωπιαίο φλοιό και έχουν πιο ευέλικτες και πιο συναισθηματικές περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες συμβάλλουν στην επεξεργασία των πληροφοριών.

Επίσης έχουν ένα παχύ μεσολόβιο που λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικό κανάλι πληροφοριών ή διακόπτης μεταξύ του ορθολογικού αριστερού μετωπιαίου εγκεφάλου και του αντίστοιχου δεξιού. Αυτός ο συνδυασμός δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να επεξεργάζονται δύο θέματα παράλληλα και να συγκρατούν τις παρορμήσεις τους με το συναισθηματικό και διαισθητικό δεξί σύστημα του εγκεφάλου.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να συνάψουν μια παράνομη σχέση λόγω συναισθηματικής απογοήτευσης στις σχέσεις τους. Υπάρχουν επίσης διαφορετικά πολιτιστικά ήθη γύρω από τη σεξουαλική προδοσία, τις παράνομες σχέσεις και τη χρήση των ερωμένων και ιερόδουλων.

Οι πολιτιστικές και προσωπικές στάσεις, πεποιθήσεις και αξίες, είναι επίσης σημαντικές επιρροές στην παρότρυνση προς μια παράνομη σχέση, ειδικά για τους άνδρες.

Μπορεί να μην υπήρχε προσχεδιασμένη σκέψη για μια παράνομη σχέση αλλά το να έχει ζευγάρι ζητήματα ορίων, επικοινωνίας οικειότητας και δυσαρέσκειας που δεν αντιμετωπίζονται. Μπορεί να υπάρχει απογοήτευση, πικρία, μνησικακία μέσα στο ζευγάρι ή αδυναμία να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες εποικοδομητικά.

Δείτε επίσης: Γιατί προκύπτει απιστία στα ζευγάρια;

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr