Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Η άμυνα της Προβολής και ο ρόλος της στις διαπροσωπικές σχέσεις

Οι άνθρωποι που διοικούνται από τους φόβους τους, χρησιμοποιούν συχνά μια ψυχολογική άμυνα που ονομάζεται προβολή. Η προβολή είναι η διαδικασία κατά την οποία προβάλλουμε στους άλλους δικά μας ασυνείδητα και αποκηρυγμένα χαρακτηριστικά και συναισθήματα.

Σε πολλές περιπτώσεις, κάποιος άλλος αποτελεί το έναυσμα για να μας υπενθυμίσει μια γονική φιγούρα με την οποία έχουμε ανεπίλυτα θέματα φόβου και θυμού. Δυστυχώς, εκείνος που προβάλλει τα αρνητικά που έχει μέσα του σε ένα άλλο άτομο, συνήθως δεν καταφέρνει να τα εμπεριέξει ως δικά του. Τις περισσότερες φορές πιστεύει ότι πραγματικά αφορούν τον άλλο ενώ αυτό δεν ισχύει ή ισχύει εν μέρει. Αισθάνεται ανασφάλεια, φόβο ή θυμό και γίνεται θύμα του άλλου ατόμου. Τίποτα δεν επιλύεται ποτέ. Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές δυναμικές που αντιμετωπίζουν οι θεραπευτές και πρέπει να διαχειριστούν με τους θεραπευόμενους. Το ίδιο ισχύει και στην καθημερινή ζωή και στις σχέσεις για πολλούς ανθρώπους και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους.

Στην ψυχοθεραπεία βοηθάμε τους θεραπευόμενους να έρθουν σε επαφή με τις προβολές τους, να τις συνειδητοποιήσουν, να τις επεξεργαστούν και να τις αποκαταστήσουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα θεραπευτικό για το άτομο, καθώς επιφέρει μεγάλη ανακούφιση, ηρεμία και εξυγίανση στις σχέσεις του. Επίσης, εκπαιδεύουμε το άτομο στο πώς να βάζει όρια, να λέει «όχι» και να αλλάξει τη βασική του άμυνα της θυματοποίησης.

Ειδικότερα, στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, εξετάζουμε κάθε χαρακτηρολογική/αμυντική στάση ολιστικά και στα τρία επίπεδα: σκέψη, συναίσθημα, σώμα, δεδομένου ότι κάθε πεποίθηση συνδέεται με συγκεκριμένα συναισθήματα και αυτός ο συνδυασμός αποτυπώνεται στο σώμα του ατόμου με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ενισχύοντας περαιτέρω τη ψυχονοητική του προδιάθεση. Εφόσον τα τρία επίπεδα αλληλοεπηρεάζονται, παράλληλα με τη ψυχαναλυτική επεξεργασία των πεποιθήσεων και συναισθημάτων, δουλεύουμε και με τις σωματικές συνιστώσες που αφορούν κάθε κυρίαρχο χαρακτηρολογικό ζήτημα του ατόμου. Εν προκειμένω, η «θυματοποίηση» περιλαμβάνει ακινητοποίηση, φυγή, κατάρρευση ή αποσύνδεση.

Έτσι, βοηθάμε το άτομο καταρχήν να αποκτήσει γείωση, μαθαίνοντας να ζει στο παρόν, σε ενσώματη κατάσταση επίγνωσης κάθε στιγμή. Μέσω ειδικών βιωματικών ασκήσεων διευκολύνουμε την απελευθέρωση των καταπιεσμένων τραυμάτων στο σώμα. Δουλεύουμε με την ασυνείδητη προδιάθεση στο σώμα και στη μυϊκή στάση, αποκαθιστώντας τες. Με τις βιωματικές ασκήσεις, το άτομο διευκολύνεται να δημιουργήσει όρια μέσα από το σώμα του και να μετακινηθεί από την έντονη σύσπαση της κατάστασης «μάχης ή φυγής», μπαίνοντας σε μια κατάσταση ηρεμίας και ασφάλειας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr