Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Κάθε συνάντηση προσφέρει εξελικτικά οφέλη, ακόμα κι όταν προκαλεί πόνο, στεναχώρια ή ενόχληση

Παρόλο που ενδέχεται να μην μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο μιλάει ή συμπεριφέρεται κάποιος, μπορούμε πάντα να σεβόμαστε το γεγονός ότι έχει βρεθεί στο δρόμο μας για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Ο σεβασμός ανοίγει το δρόμο της εξέλιξης.

Περισσότερα...

Πως διαμορφωνόμαστε μέσα από τις προσδοκίες των άλλων;

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους κοινωνικοποιούμαστε από τους φροντιστές μας καθώς μεγαλώνουμε είναι ότι μας ανταμείβουν ή μας τιμωρούν για τη συμπεριφορά μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι μεγαλώνουμε αναζητώντας από τους άλλους την αξιολόγηση της συμπεριφοράς μας.

Περισσότερα...

Παραδείγματα θετικής & αποφασιστική επικοινωνίας (Assertive communication)

Παραθέτουμε παραδείγματα βασικών θετικών-αποφασιστικών δηλώσεων που επικοινωνούν ένα σχετικά γρήγορο «όχι» ή «ναι» στο άλλο άτομο. Παρόλο που μπορεί να φαίνονται πολύ τυπικές ή απότομες, δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα του άλλου ατόμου ούτε δείχνουν έλλειψη σεβασμού.

Περισσότερα...

Πως θα καλλιεργήσετε μια πιο θετική & αποφασιστική στάση (Assertiveness)

Οι άνθρωποι αναπτύσσουμε διαφορετικά στυλ επικοινωνίας με βάση τις εμπειρίες της ζωής μας. Το στυλ επικοινωνίας του καθενός μας μπορεί να είναι τόσο βαθιά ριζωμένο, ώστε να μην γνωρίζουμε καν ποιό είναι.

Περισσότερα...

Assertiveness: Η θετική & αποφασιστική στάση στην επικοινωνία μας με τους άλλους

Η θετική-αποφασιστική στάση[1] (Assertiveness) είναι μια βασική δεξιότητα επικοινωνίας που σου επιτρέπει να εκφράζεσαι αποτελεσματικά, να διεκδικείς τα δικαιώματά σου και να υπερασπίζεις την άποψή σου, σεβόμενος ταυτόχρονα τα δικαιώματα, τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα των άλλων.

Περισσότερα...

Μην το παίρνεις προσωπικά

Όταν εμπλέκεσαι σε μια αλληλεπίδραση με έναν «δύσκολο» άνθρωπο, μπορεί να νιώθεις ότι τα λόγια του είναι μια σκόπιμη προσωπική επίθεση. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Η αντίδραση και η συμπεριφορά του δεν αφορά εσένα. Αφορά αυτόν.

Περισσότερα...

Πως διαχειριζόμαστε τους «δύσκολους» ανθρώπους στη ζωή μας;

Όπως έχουμε επισημάνει σε άλλο άρθρο, είναι καλό να αποφεύγουμε σχέσεις που διέπονται από συνεχείς συγκρούσεις, καθώς επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, αν το εν λόγω άτομο είναι μέλος της οικογένειας, συνεργάτης ή κάποιος άλλος που δεν μπορούμε εύκολα να αποβάλουμε από τη ζωή μας, είναι αναγκαίο να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο για να διαχειριζόμαστε την επαφή μαζί του ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο ανώδυνη για μας.

Περισσότερα...

Πως καταλαβαίνουμε αν μια σχέση είναι αμφιθυμική ή τοξική;

Αμφιθυμικές χαρακτηρίζονται οι σχέσεις στις οποίες η επικοινωνία (και γενικά η αλληλεπίδραση) είναι κάποιες φορές υποστηρικτική και θετική και άλλες φορές εχθρική ή αρνητική. Αυτές οι σχέσεις, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο άγχος από ό, τι οι σχέσεις που είναι σταθερά αρνητικές.

Περισσότερα...

Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά: Για το ταγκό χρειάζονται δύο!

Όταν η Νατάσα ζητά από το σύζυγό της Πέτρο να κάνει κάποια δουλειά στο σπίτι, εκείνος πάντα συμβιβάζεται και συμφωνεί να το κάνει. Αλλά στην πραγματικότητα σπάνια το φέρνει εις πέρας. Το «ξεχνάει» ή κάνει ένα μικρό μέρος αλλά δεν το ολοκληρώνει.

Περισσότερα...

Δεν φταίω εγώ... Εσύ φταις!

Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτά τα λόγια, «Δεν είναι δικό μου λάθος, δεν φταίω εγώ. Μην κατηγορείς εμένα»; Όταν έχουμε δυσκολία στις σχέσεις μας, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είμαστε αθώοι και ρίχνουμε το φταίξιμο στο σύντροφό μας.

Περισσότερα...

Πως επηρεάζονται οι ενήλικες σχέσεις εγγύτητας από τις πρώιμες εμπειρίες πρόσδεσης

Στην αυγή του 21ου αιώνα, υπάρχει μια αυξανόμενη αποξένωση και διαχωρισμός ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, όπως ποτέ πριν. Η απογοήτευση του ενός φύλου από το άλλο προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τις άστοχες/λανθασμένες προσδοκίες που θέτει η κοινωνία σε εξωτερικά αντικείμενα και άλλους ανθρώπους, ως βάση για την ευτυχία στη ζωή μας.

Περισσότερα...

Η άμυνα της Προβολής και ο ρόλος της στις διαπροσωπικές σχέσεις

Οι άνθρωποι που διοικούνται από τους φόβους τους, χρησιμοποιούν συχνά μια ψυχολογική άμυνα που ονομάζεται προβολή. Η προβολή είναι η διαδικασία κατά την οποία προβάλλουμε στους άλλους δικά μας ασυνείδητα και αποκηρυγμένα χαρακτηριστικά και συναισθήματα.

Περισσότερα...

Πως συνδέεται η Αγάπη, η Ωκυτοκίνη και η Ψυχική Υγεία;

Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε ότι τα συναισθήματα υπάρχουν στη σφαίρα της σκέψης και της ενέργειας και σπανίως ότι σχετίζονται με χημικές ουσίες ή ότι έχουν ενσώματη βάση. Μία από τις σημαντικές προόδους στη νευροβιολογία αφορά την επίδραση της φυσικής ουσίας που ονομάζεται ωκυτοκίνη και το ρόλο που παίζει στη γέννηση για τον μετέπειτα συναισθηματικό δεσμό, στους ανθρώπους.

Περισσότερα...

Βασικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης

Ας δούμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης. Αν κατανοήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας ή να φτιάξουμε νέες σχέσεις πάνω σ’ αυτή τη βάση.

Περισσότερα...

Δεν αρκεί μόνο η αγάπη –Το χτίσιμο μιας σχέσης

Νομίζουμε ότι το πιο δύσκολο πράγμα σε μια σχέση είναι να βρούμε το κατάλληλο άτομο και ότι, αφού το βρούμε, ερωτευόμαστε και ζούμε ευτυχισμένοι για πάντα. Όμως τα πράγματα είναι έτσι μόνο στα παραμύθια. Στην πραγματικότητα, το να διατηρήσεις μια σχέση δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Περισσότερα...