Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Νυχτερινή ενούρηση στους ενήλικες: ψυχολογικά αίτια

Συχνά, η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να θεωρηθεί ως μια ασυνείδητη ένδειξη ότι το άτομο δεν βιώνει το σπίτι του ως ένα ασφαλές μέρος.

Οι άνθρωποι που έχουν παραβιαστεί/κακοποιηθεί, συνήθως αισθάνονται τρομερά ευάλωτοι όταν κοιμούνται. Συχνά, οι διαταραχές ύπνου είναι συνέπεια ψυχικού τραύματος. Ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που έχουν οι άνθρωποι είναι η δυνατότητα να αποσυνδέονται από τη σωματική αίσθηση όταν υπάρχει υπερβολική καταπόνηση. Αν συνδυάσουμε όλα αυτά τότε έχουμε τουλάχιστον μία εξήγηση για τη νυχτερινή ενούρηση. Όταν κοιμάσαι νιώθεις ευάλωτος οπότε αποσυνδέεσαι από την αίσθηση του σώματός σου και δεν αντιλαμβάνεσαι πότε είναι γεμάτη η κύστη σου. Μια γεμάτη κύστη πρέπει τελικά να αδειάσει...

Γενικά ένα άτομο μπορεί ασυνείδητα να αναπτύξει μια σωματική διαταραχή, προκειμένου να διατηρήσει την ψυχική του ισορροπία, οπότε και η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να εξηγηθεί με αυτό τον τρόπο.

Ο φόβος, το στρες και το άγχος, συμβάλλουν στην νυχτερινή ενούρηση. Δυστυχώς, ορισμένοι ενήλικες εξακολουθούν να φοβούνται να μείνουν μόνοι στο σκοτάδι ή στη σιωπή που συνοδεύει τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρατεταμένων κακών εμπειριών, όπως ο βιασμός, οι επιθέσεις, οι ληστείες, οι πυρκαγιές κοκ. Το ανασφαλές περιβάλλον μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και έναν κακό συγκάτοικο.

Το στρες ή το άγχος για την εργασία, την οικογένεια ή μια απογοητευτική κατάσταση, μπορεί επίσης να προκαλέσει την ακούσια απώλεια του ελέγχου στην ουροδόχο κύστη. Η συναισθηματική δυσφορία αυξάνει την ένταση στο σώμα και αυτό μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή ενούρηση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να ασκούμε έλεγχο στο τι επιτρέπουμε να απασχολεί το μυαλό μας.


Σε όλες τις περιπτώσεις, η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς που μπορούμε να εμπιστευθούμε μέσα από κοινωνικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την εδραίωση της αίσθησης ασφάλειας.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr