Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Υπνοβασία - συνοπτικά

υπνοβασίαΗ υπνοβασία είναι μια διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από βάδισμα ή άλλη δραστηριότητα ενώ φαινομενικά το άτομο κοιμάται. Αποτελεί ένα αρκετά ευρύ φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως σε προεφήβους (4 έως 12 ετών ) και ποικίλει σε ένταση και συχνότητα εμφάνισης.Η προέλευση της διαταραχής δεν είναι σαφής και ποικίλει ανάλογα με την ηλικία.

Πρόκειται για έναν πολύπλοκο συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων, όπως ψυχολογικοί και φυσιολογικοί παράγοντες και επίσης χημικές παρεμβάσεις π.χ. αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η παιδική υπνοβασία σχετίζεται περισσότερο με φυσιολογικές παραμέτρους που αφορούν τη μορφή του ύπνου, οι οποίες μεταβάλλονται καθώς το παιδί φτάνει στην εφηβεία, όπου, συνήθως, αποκαθίσταται πλέον το πρόβλημα από μόνο του. Αντίθετα, Η υπνοβασία που πρωτοεμφανίζεται στην ενήλικη ζωή του ατόμου, θεωρείται ότι οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικούς παράγοντες και σε χρήση ουσιών. Επίσης φαίνεται να υπάρχει γενετική προδιάθεση στην εκδήλωση της διαταραχής.

Τα παιδιά που υπνοβατούν συνήθως ξεπερνούν το πρόβλημα μετά τη εφηβεία, ενώ η υπνοβασία που ξεκινά σε μεγαλύτερη ηλικία συνήθως παραμένει στην υπόλοιπη ζωή.

Χαρακτηριστικά της διαταραχής είναι η αμνησία που ακολουθεί ένα επεισόδιο υπνοβασίας και η δυσκολία να αφυπνιστεί ο ασθενής κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

Η αντιμετώπισή της ασθένειας συνίσταται κατά πρώτο λόγο στην προφύλαξη των ασθενών από τραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία που να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών με εγγυημένα αποτελέσματα. Ωστόσο, ανάλογα με την περίπτωση, σημαντική βοήθεια για τον περιορισμό ή ακόμα και την εξάλειψη των επεισοδίων υπνοβασίας, μπορεί να προσφέρουν κάποια ηρεμιστικά φάρμακα, η ψυχολογική θεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης ή άλλες ειδικές τεχνικές πρόληψης.

 

Η θεραπευτική αγωγή που ακολουθείται σε σοβαρές μορφές της διαταραχής, ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του ασθενή και τους εμπλεκόμενους παράγοντες. Μπορεί να περιλαμβάνει ηρεμιστικά φάρμακα, ψυχολογική θεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης πριν τον ύπνο, τεχνική προτρεπόμενων αφυπνίσεων, ύπνωση, βιοανάδραση.


Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr