Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Σκλήρυνση κατά πλάκας - συνοπτικά

Σκλήρυνση κατά πλάκαςΗ κατά πλάκας σκλήρυνση μπορεί να θεωρηθεί ως καταστροφή της επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και των υπόλοιπων μελών του σώματος, που οφείλεται στην απομυελίνωση των νευρικών ινών στο κεντρικό νευρικό σύστημα λόγω καταστροφής της φυσιολογικής μυελίνης καθώς και στη συσσώρευση απομυελινωτικών πλακών που δημιουργούνται. Η καταστροφή αυτή γίνεται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού που σ’ αυτή την περίπτωση λειτουργεί ανώμαλα.

Ανάλογα με την περιοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που έχει υποστεί βλάβη, οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να εμφανίζουν κινητικά, αισθητηριακά ή και γνωστικά προβλήματα. Αυτές οι δυσλειτουργίες επιδρούν αρνητικά στην καθημερινή ζωή και τη λειτουργικότητα κάθε ασθενούς με λιγότερες ή περισσότερες συνέπειες. Πολλές φορές τα άτομα με σκλήρυνση αισθάνονται ότι μειονεκτούν, ότι χάνουν άδικα τη ζωή τους, ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις ούτε απέναντι στην οικογένειά τους ούτε στον επαγγελματικό τους χώρο, ότι δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες και υποχρεώσεις κ.ο.κ., με αποτέλεσμα την κοινωνική τους απομόνωση, τον αποκλεισμό, την παραίτηση, την πιθανή εμφάνιση κατάθλιψης, ίσως ακόμη και την αυτοκτονία.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια ασθένεια που εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία μεταξύ 20 και 50 και η αιτιολογία της δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Δεν πρόκειται για θανατηφόρα ασθένεια. Ο βαθμός σοβαρότητας των δυσλειτουργιών εξαρτάται από τον εντοπισμό και την έκταση των απομυελινωτικών πλακών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κάθε ασθενής να συνειδητοποιήσει ότι, παράλληλα με τη φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή, θα πρέπει να ακολουθεί και έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να προστατεύει τον εαυτό του από παθογόνους και στρεσογόνους παράγοντες.

Η αποδοχή των νέων συνθηκών και καταστάσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς, του νέου τρόπου ζωής που είναι αναγκασμένοι να δεχθούν, δε σημαίνει υποχρεωτικά τάση για παραίτηση, αδυναμία και αργό λειτουργικό θάνατο. Καθένας μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του με νέες προοπτικές, με προσωπικό αγώνα και συμπαράσταση από τους άλλους, με συνεχή ενημέρωση για τις καινούριες θεραπείες και τους σύγχρονους τρόπους παρέμβασης.

Τα προβλήματα που προκαλεί αυτή η καταστροφή (εκφύλιση) μπορεί να αφορούν την κίνηση, τις αισθήσεις, τις γνωστικές λειτουργίες, ανάλογα με το ποια νεύρα έχουν προσβληθεί.

 

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr