Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Ενσώματη συνειδητότητα: ο χάρτης των συνειδητών αισθημάτων στο ανθρώπινο σώμα

Διαισθητικά, θεωρούμε ότι ο συνειδητός μας εαυτός βρίσκεται μέσα στο σώμα, και συγκεκριμένα στο κεφάλι μας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά από τα αισθητήρια όργανα μας - μάτια, αυτιά, μύτη, γευστικοί κάλυκες - βρίσκονται στο κεφάλι.

Περισσότερα...

Αυτοτραυματισμός: ψυχική ασθένεια ή τρόπος διαχείρισης ψυχικού πόνου;

Ο – σκόπιμος – αυτοτραυματισμός αφορά οποιαδήποτε συμπεριφορά όπου κάποιος εσκεμμένα προκαλεί βλάβη στον εαυτό του, όπως κόψιμο, κάψιμο, γδάρσιμο, χτύπημα, τράβηγμα των μαλλιών, υπερβολικές δόσεις χαπιών κοκ. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι οποιαδήποτε συμπεριφορά που προκαλεί τραυματισμό ή υψηλού κινδύνου συμπεριφορές. Αποτελεί συνήθως έναν τρόπο αντιμετώπισης δύσκολων ή ενοχλητικών σκέψεων και συναισθημάτων.

Περισσότερα...

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος;

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.

Περισσότερα...

Γιατί και πότε αρρωσταίνουμε?

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί μερικές φορές κρυολογείτε χωρίς να έχετε κάνει κάτι ανθυγιεινό ενώ άλλες φορές δεν αρρωσταίνετε ακόμα κι αν κάνατε πράγματα που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν κρυολόγημα;

Περισσότερα...

Πως μπορούμε να βρούμε το μήνυμα που περιέχει η ασθένεια;

Οι ολιστικοί θεραπευτές υποστηρίζουν ότι αν κατανοήσουμε το μήνυμα της ασθένειας που εκδηλώνουμε και ανταποκριθούμε ανάλογα, τότε τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν ή θα εξαφανιστούν τελείως. Για να βρούμε το μήνυμα αυτό μπορούμε να αναρωτηθούμε τι συνέβη στη ζωή μας την εποχή που εκδηλώσαμε την ασθένεια.

Περισσότερα...

Ψυχοσωματικές Ασθένειες: τι πρέπει να γνωρίζετε

Ποιες ασθένειες είναι ψυχοσωματικές;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι περισσότερες ασθένειες είναι “ψυχοσωματικές”, δηλαδή εμπλέκουν και την ψυχή και το σώμα. Μια σωματική ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας κατάσταση (να δημιουργήσει άγχος, θλίψη κ.λ.π.) και αντίστροφα, μια ψυχική διαταραχή μπορεί να έχει αντίκτυπο στο σώμα μας (π.χ. ανορεξία, παραμέληση της εμφάνισης κ.λ.π.).

Περισσότερα...

Το σώμα "μιλάει"

Η αρχαία φράση «νους υγιής εν σώματι υγιή» σημαίνει ότι ένας υγιής νους κατοικεί μέσα σ' ένα υγιές σώμα. Αυτό υποδεικνύει ότι η πνευματική κατάσταση του ανθρώπου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σωματική του κατάσταση. Έτσι όταν το σώμα νοσεί, τότε με κάποιο τρόπο νοσεί και ο νους. Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει ότι η αιτία της ασθένειας βρίσκεται στον ίδιο τον άρρωστο.

Περισσότερα...

Το σώμα είναι ο καθρέφτης της ψυχής

Οι περισσότερες σωματικές ενοχλήσεις που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων αποδεικνύεται ότι είναι ψυχοσωματικές εκδηλώσεις αφού δεν ανευρίσκεται παθολογικό αίτιο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ψυχή εκδραματίζει τη δυσφορία της πάνω στο σώμα και έτσι ο ψυχικός πόνος μετατρέπεται σε σωματικό.

Περισσότερα...

Δερματικές ασθένειες και ψυχολογικά προβλήματα

Οι ψυχοσωματικές ασθένειες του δέρματος αντιπροσωπεύουν ένα υποκειμενικό μήνυμα. Εκφράζουν κάποιο πρόβλημα που δεν είναι συνειδητοποιημένο και το άτομο το απωθεί. Αν φύγει το εμφανισιακό πρόβλημα και το Εγώ δεν είναι αρκετά οργανωμένο και προστατευμένο, μπορεί να δημιουργηθεί ανισορροπία στο ψυχικό σύστημα.

Περισσότερα...

Αλεξιθυμία: Όταν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις και να εκφράσεις συναισθήματα

Τι είναι αλεξιθυμία;

Αλεξιθυμία είναι μία κατάσταση όπου το άτομο δεν μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματα με λέξεις. Συχνά, οι αλεξιθυμικοί δεν έχουν καθόλου επίγνωση των συναισθημάτων τους.

Περισσότερα...

Σκλήρυνση κατά πλάκας - συνοπτικά

Σκλήρυνση κατά πλάκαςΗ κατά πλάκας σκλήρυνση μπορεί να θεωρηθεί ως καταστροφή της επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και των υπόλοιπων μελών του σώματος, που οφείλεται στην απομυελίνωση των νευρικών ινών στο κεντρικό νευρικό σύστημα λόγω καταστροφής της φυσιολογικής μυελίνης καθώς και στη συσσώρευση απομυελινωτικών πλακών που δημιουργούνται. Η καταστροφή αυτή γίνεται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού που σ’ αυτή την περίπτωση λειτουργεί ανώμαλα.

Περισσότερα...

Σκλήρυνση κατα πλάκας - αναλυτικά

σκλήρυνση κατά πλάκαςΤι είναι η κατά πλάκας σκλήρυνση

Η κατά πλάκας σκλήρυνση (ΚΠΣ), είναι μια χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Δεν είναι μεταδοτική ούτε κληρονομική. Επίσης, δεν είναι ψυχιατρική διαταραχή. Τα συμπτώματά της αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά το 1868 από τον Γάλλο νευρολόγο Charcot.

Περισσότερα...

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (CFS): Το σώμα μιλάει

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ΣΧΚ) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σημαντική μακροχρόνια κόπωση και άλλα συμπτώματα που δεν προέρχονται από κάποια άλλη γνωστή ιατρική κατάσταση.

Περισσότερα...

Ψυχολογικοί παράγοντες στο Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι το ΣΧΚ πλήττει ανθρώπους με υψηλούς στόχους, που πιέζουν πολύ τον εαυτό τους, αρνούνται τις ανάγκες τους και μετά καταρρέουν. Επίσης πλήττει ανθρώπους που εξαντλούνται από χρόνιο στρες ή στρεσογόνα γεγονότα, όπως το πένθος.

Περισσότερα...