Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Διεύρυνε την κίνηση του σώματος και την ενασχόλιση με δημιουργικά πράγματα

Μέσα από την κίνηση του σώματός σου και την ενασχόλισή σου με δημιουργικά πράγματα μπορείς να αντισταθμίσεις την ακινησία που κάνει τις εμπειρίες τραυματικές. 

Γιατί, το δεύτερο πράγμα που κάνει κάτι τραυματικό είναι όταν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, όταν το σώμα σου παραλύει. Νιώθεις ακινητοποιημένος και παγιδευμένος. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε κάτι για να ενεργοποιήσουμε το σώμα μας ακόμα κι αν είμαστε κλεισμένοι μέσα ή δεν είμαστε σε θέση να βγούμε έξω.

Όταν υφίστασαι τραύμα, είσαι σε μια θέση όπου δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις την κατάσταση, χάνεις τη φυσική αίσθηση της αυτενέργειάς σου.

Η φυσιολογική αντίδραση σε ένα στρεσογόνο συμβάν είναι να αρχίσεις να κινείσαι και να ενεργοποιήσεις την αντίδραση πάλης ή φυγής (fight or flight) για να ξεφύγεις από πράγματα, να κινηθείς, να κάνεις κάτι. Στις τωρινές συνθήκες, η φυσική αντίδραση πάλης ή φυγής δεν είναι άμεσα διαθέσιμη σε εμάς. Μπορούμε όμως να ενεργοποιήσουμε τα σώματά μας για να κάνουμε κάτι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ορμόνες του στρες για να γυμναστούμε, να μαγειρέψουμε γεύματα μαζί με άλλους, να φτιάξουμε πράγματα μαζί, να συλλέξουμε φαγητό μαζί, να κάνουμε κάποια δουλειά στο σπίτι, να φροντίσουμε τους γείτονές μας ή ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη.

Είναι πολύ σημαντικό να δράσουμε, να κάνουμε πράγματα και να κάνουμε σχέδια. Πηγαίνετε για βόλτα με το ποδήλατο, κάντε ένα περίπατο, εάν αυτό επιτρέπεται. Θα νιώσετε δύναμη και ενέργεια στο σώμα σας. Είναι σκόπιμο να ασκείστε και να αισθάνεστε το σώμα σας κάθε μέρα. Υπάρχουν πολλά δωρεάν μαθήματα γιόγκα, χορού κλ.π. στο διαδίκτυο. Συμμετέχοντας σε μια από αυτές τις ομάδες, θα νιώσετε επίσης τη χαρά της ανθρώπινης σύνδεσης.

Εάν είστε μουσικός, μπορείτε να φτιάξετε μουσική μαζί με κάποιον άλλο. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό με άλλα άτομα, δημιουργήστε μουσική για τον εαυτό σας, τραγουδήστε για τον εαυτό σας κοκ.

Μην είστε απλώς παθητικός δέκτης αλλά ασχοληθείτε με κάτι και νιώστε τη χαρά που σας δίνει η ικανότητα του σώματός σας να κάνει πράγματα.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων  https://www.psychotherapeia.net.gr

Πηγές

Trauma Research Foundation. (2020). Nurturing our mental health during the COVID-19 pandemic[Video]. Retrieved 11 April 2020, from https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=ny1hBwulGcA&feature=emb_logo.

Trauma Research Foundation. (2020). Caring for yourself [Video]. Retrieved 22 April 2020, from https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=GSAfyYJG1kY&feature=emb_logo.