Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Top

Πώς να επιβιώσεις από την κοινωνική απομόνωση και την απειλή του κοροναϊού

Το να είσαι απομονωμένος και εκτεθειμένος σε μια απειλή πάνω στην οποία δεν έχεις κανέναν έλεγχο αποτελούν πολύ βασικές αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους να τραυματίζονται ψυχικά. Είναι πολύ σημαντικό να οργανώσουμε τους εαυτούς μας για να είμαστε δυνατοί και ασφαλείς.

Περισσότερα...

Ενίσχυσε τη προβλεψιμότητα και τη δομή στην καθημερινότητά σου

Ενισχύοντας την προβλεψιμότητα και τη δομή στην καθημερινότητά σου μπορείς να αντιπαρέλθεις την έλλειψη προβλεψιμότητας που κάνει τις εμπειρίες τραυματικές.

Περισσότερα...

Διεύρυνε την κίνηση του σώματος και την ενασχόλιση με δημιουργικά πράγματα

Μέσα από την κίνηση του σώματός σου και την ενασχόλισή σου με δημιουργικά πράγματα μπορείς να αντισταθμίσεις την ακινησία που κάνει τις εμπειρίες τραυματικές. Γιατί, το δεύτερο πράγμα που κάνει κάτι τραυματικό είναι όταν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, όταν το σώμα σου παραλύει. Νιώθεις ακινητοποιημένος και

Περισσότερα...

Αύξησε την επαφή σου με τους άλλους

Aυξάνοντας την επαφή με τους άλλους μπορείς να ξεπεράσεις την απώλεια της σύνδεσης που κάνει τις εμπειρίες τραυματικές. H απώλεια της σύνδεσης είναι, όπως έχουμε αναφέρει προηγούμενα, η τρίτη συνθήκη του τραύματος.

Περισσότερα...

Καλλιέργησε την αίσθηση της αυτενέργειας στο σώμα και την ενσυνειδητότητα με αυτοσυμπόνοια

Καλλιεργώντας την αίσθηση της αυτενέργειας στο σώμα και την ενσυνειδητότητα με αυτοσυμπόνοια μπορείς να αντιπαρέλθεις το «μούδιασμα» και την απόσυρση που κάνει τις εμπειρίες τραυματικές.

Περισσότερα...

Eνεργοποίησε την εσωτερική αίσθηση της αλληλουχίας στο χρόνο

Ενεργοποιώντας την εσωτερική αίσθηση της αλληλουχίας στο χρόνο μπορείς να αντισταθμίσεις την απώλεια της αίσθησης του χρόνου και της αλληλουχίας που κάνει τις εμπειρίες τραυματικές.

Περισσότερα...

Εδραίωσε την εσωτερική αίσθηση της ασφάλειας

Εδραιώνοντας την εσωτερική αίσθηση της ασφάλειας μπορείς να ξεπεράσεις την απώλεια της ασφάλειας που κάνει τις εμπειρίες τραυματικές.

Περισσότερα...

Εξάσκησε τις δεξιότητές σου

Εξασκώντας τις δεξιότητές σου έχεις τη δυνατότηταα να αντιπαρέλθεις την απώλεια της αίσθησης του σκοπού που κάνει τις εμπειρίες τραυματικές.

Περισσότερα...

Ψυχικό τραύμα και συναφείς διαταραχές

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), οι διαταραχές τραύματος επηρεάζουν πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αυξάνονται ανησυχητικά. Αν συμπεριλάβουμε τους ανθρώπους που έχουν άγχος ή/και κατάθλιψη, που συχνά είναι απλώς συμπτώματα ενός υποκείμενου τραύματος, τότε μπορεί ένα στα πέντε άτομα να πάσχει από κάποια μορφή διαταραχής τραύματος.

Περισσότερα...

Τραύμα, Σύνθετο τραύμα: χαρακτηριστικά και διαφορές

Τραυματικά γεγονότα συμβαίνουν σε διάφορες συνθήκες. Περιστατικά που μας δημιουργούν σοκ, μας συνταράσσουν και μερικές φορές μας αφήνουν παγωμένους, μπορεί να μας κάνουν να βιώνουμε μακροχρόνιες ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις.

Περισσότερα...

Η νευροφυσιολογία του ψυχικού τραύματος

Το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ) είναι μέρος της εξελικτικής μας κληρονομιάς και ένας βασικός λόγος για το πώς διαμορφώνεται το τραύμα στον άνθρωπο. Το ΑΝΣ έχει 2 κύριες καταστάσεις ύπαρξης.

Περισσότερα...

Πως δημιουργείται το τραύμα πρόσδεσης

Ο Daniel J. Siegel (1999) επισημαίνει πως το μωρό όταν γεννιέται, βασίζεται κυρίως στην απτική και στην επικεντρωμένη-στο-σώμα αλληλεπίδραση και επικοινωνία και με την πάροδο του χρόνου είναι σε θέση να αλληλεπιδρά με ακουστικά, λεκτικά και οπτικά ερεθίσματα και η επικοινωνία γίνεται διαθέσιμη και ενσωματώνεται στην επίγνωση και στην εμπειρία.

Περισσότερα...

Τραύμα ταπείνωσης/ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά.

Περισσότερα...

Ο ρόλος του σώματος στη λειτουργία του ψυχικού τραύματος

Μέχρι πρότινος, τo τραύμα αντιμετωπιζόταν ευρέως ως εγκεφαλική και ψυχική κατάσταση και δινόταν ελάχιστη προσοχή στο ρόλο που έχει το σώμα στην ενεργοποίηση του τραύματος και στην επακόλουθη επαν-ενεργοποίηση του αργότερα.

Περισσότερα...

Η αποκατάσταση του ψυχικού τραύματος στη σωματική ψυχοθεραπεία

Ένα βασικό θέμα με το ψυχικό τραύμα είναι ότι τα τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος συνεχίζουν να επηρεάζουν το πώς ο ασθενής αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, τον κόσμο του και πώς τοποθετεί τον εαυτό του μαζί με τους άλλους γύρω του με διαστρεβλωμένο τρόπο.

Περισσότερα...