Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Top

Ψυχικό τραύμα και συναφείς διαταραχές

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), οι διαταραχές τραύματος επηρεάζουν πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αυξάνονται ανησυχητικά. Αν συμπεριλάβουμε τους ανθρώπους που έχουν άγχος ή/και κατάθλιψη, που συχνά είναι απλώς συμπτώματα ενός υποκείμενου τραύματος, τότε μπορεί ένα στα πέντε άτομα να πάσχει από κάποια μορφή διαταραχής τραύματος.

Περισσότερα...

Η νευροφυσιολογία του ψυχικού τραύματος

Το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ) είναι μέρος της εξελικτικής μας κληρονομιάς και ένας βασικός λόγος για το πώς διαμορφώνεται το τραύμα στον άνθρωπο. Το ΑΝΣ έχει 2 κύριες καταστάσεις ύπαρξης.

Περισσότερα...

Πως δημιουργείται το τραύμα πρόσδεσης

Ο Daniel J. Siegel (1999) επισημαίνει πως το μωρό όταν γεννιέται, βασίζεται κυρίως στην απτική και στην επικεντρωμένη-στο-σώμα αλληλεπίδραση και επικοινωνία και με την πάροδο του χρόνου είναι σε θέση να αλληλεπιδρά με ακουστικά, λεκτικά και οπτικά ερεθίσματα και η επικοινωνία γίνεται διαθέσιμη και ενσωματώνεται στην επίγνωση και στην εμπειρία.

Περισσότερα...

Τραύμα ταπείνωσης/ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά.

Περισσότερα...

Ο ρόλος του σώματος στη λειτουργία του ψυχικού τραύματος

Μέχρι πρότινος, τo τραύμα αντιμετωπιζόταν ευρέως ως εγκεφαλική και ψυχική κατάσταση και δινόταν ελάχιστη προσοχή στο ρόλο που έχει το σώμα στην ενεργοποίηση του τραύματος και στην επακόλουθη επαν-ενεργοποίηση του αργότερα.

Περισσότερα...

Οι συνέπειες του ψυχικού τραύματος στον άνθρωπο

Σύμφωνα με νευροεπιστήμονες, όπως ο Antonio Damasio, οι άνθρωποι έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται αυτόματα στις εισερχόμενες αισθητηριακές πληροφορίες από το περιβάλλον, με σχετικά σταθερό σχέδιο δράσης και συμπεριφοράς.

Περισσότερα...

Η αποκατάσταση του ψυχικού τραύματος στη σωματική ψυχοθεραπεία

Ένα βασικό θέμα με το ψυχικό τραύμα είναι ότι τα τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος συνεχίζουν να επηρεάζουν το πώς ο ασθενής αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, τον κόσμο του και πώς τοποθετεί τον εαυτό του μαζί με τους άλλους γύρω του με διαστρεβλωμένο τρόπο.

Περισσότερα...