Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Μαμά, υπάρχει Άη Βασίλης;

Την περίοδο των Χριστουγέννων, βλέπεις παντού Άη Βασίληδες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στα παιδιά. Κάποια στιγμή τα παιδιά ρωτούν «Υπάρχει πραγματικά Άγιος Βασίλης;» «Και αν ναι, ποιος απ’ όλους είναι ο αληθινός;»

Οι γονείς δε θέλουν να λένε ψέματα στα παιδιά τους αλλά ούτε και να τους στερήσουν τη μαγεία του Αη Βασίλη.

Πώς λοιπόν μπορούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις των παιδιών, χωρίς να πούμε ψέματα ούτε να καταστρέψουμε τη μαγεία των γιορτών;

Πριν από αρκετά χρόνια, η Martha Brockenbrough, έγραψε ένα γράμμα στην κόρη της Lucy για να της εξηγήσει τι συμβαίνει με τον Άη Βασίλη. Η Lucy έχει καταλάβει την αλήθεια για τον Άη Βασίλη και ρώτησε τη Martha «Εσύ είσαι ο Άη Βασίλης;».

Το περιεχόμενο αυτού του γράμματος δημοσιεύτηκε στους New York Times και είναι ένας πολύ γλυκός τρόπος να πούμε στα παιδιά την αλήθεια για τον Άη Βασίλη:

«Αγαπητή Lucy,

Έκανες μια πολύ καλή ερώτηση: "Είσαι ο Άη Βασίλης;"

Ξέρω ότι ήθελες την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα εδώ και πολύ καιρό και σκέφτηκα προσεκτικά για να δω τι ακριβώς να πω.

Η απάντηση είναι ‘όχι’. Δεν είμαι ο Άη Βασίλης. Δεν υπάρχει ο Άη Βασίλης.

Εγώ είμαι αυτή που γεμίζει τις κάλτσες σας με δώρα. Επίσης διαλέγω και τυλίγω τα δώρα που βάζουμε κάτω από το δέντρο, όπως έκανε και η μαμά μου για μένα και όπως έκανε και η δική της μαμά γι 'αυτήν. (Και ναι, ο μπαμπάς βοηθάει και αυτός.)

Φαντάζομαι ότι θα κάνεις και συ κάποτε το ίδιο για τα παιδιά σου και ξέρω ότι θα σου αρέσει να τα βλέπεις να τρέχουν να πάνε κάτω από το δέντρο το πρωί των Χριστουγέννων και τα μικρά πρόσωπά τους να φωτίζονται με τα χριστουγεννιάτικα φώτα.

Αυτό όμως δεν θα σε κάνει Άη Βασίλη.

Ο Άη Βασίλης είναι μεγαλύτερος από οποιοδήποτε πρόσωπο και το έργο του υπάρχει για περισσότερο από όσο έχει ζήσει οποιοσδήποτε από εμάς. Αυτό που κάνει είναι απλό αλλά πολύ σημαντικό. Διδάσκει στα παιδιά πώς να έχουν πίστη σε κάτι που δεν μπορούν να δουν ή να αγγίξουν.

Είναι μεγάλη και σημαντική δουλειά. Σε όλη τη ζωή σου, θα χρειαστείς αυτή την ικανότητα να πιστεύεις: στον εαυτό σου, στους φίλους σου, στα ταλέντα σου και στην οικογένειά σου. Θα χρειαστεί, επίσης, να πιστεύεις σε πράγματα που δεν μπορείς να μετρήσεις ή ακόμα και να κρατήσεις στο χέρι σου. Αναφέρομαι στην αγάπη, αυτή τη μεγάλη δύναμη που θα φωτίσει τη ζωή σου από μέσα προς τα έξω, ακόμη και στις πιο σκοτεινές, παγωμένες στιγμές της.

Ο Άη Βασίλης είναι ένας δάσκαλος και εγώ ήμουν μαθήτριά του και τώρα ξέρεις το μυστικό για το πώς κατεβαίνει απ’ όλες αυτές οι καμινάδες την παραμονή των Χριστουγέννων: έχει βοήθεια από όλους τους ανθρώπους που έχει γεμίσει τις καρδιές τους με χαρά.

Με γεμάτη καρδιά, άνθρωποι όπως ο μπαμπάς και εγώ, βοηθάμε με τη σειρά μας τον Άη Βασίλη να κάνει μια δουλειά που διαφορετικά θα ήταν αδύνατη.

Οπότε, όχι, δεν είμαι ο Άη Βασίλης. Ο Άη Βασίλης είναι η αγάπη, η μαγεία, η ελπίδα και η ευτυχία. Είμαι στην ομάδα του και τώρα είσαι και εσύ.

Σ 'αγαπώ και πάντα θα σ’ αγαπώ.

Η Μαμά»

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το κείμενο βασίζεται σε άρθρο της SHARON SILVER: http://www.popsugar.com/moms/Telling-Kids-Truth-About-Santa-27332439.