Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Όταν οι γονείς χωρίζουν: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το διαζύγιο

Μπορεί να γίνει πιο εύκολο για σας αν προετοιμάσετε τι θα πείτε στα παιδιά. Αν περιμένετε να σας κάνουν δύσκολες ερωτήσεις, διαχειριστείτε πρώτα τα δικά σας άγχη και σχεδιάστε τι θα τους πείτε.

Τι να πείτε και πώς να το πείτε

Προσπαθήστε να δώσετε στα παιδιά μια ειλικρινή αλλά προσαρμοσμένη στα μέτρα τους εξήγηση.

Πείτε την αλήθεια. Τα παιδιά σας έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν γιατί παίρνετε διαζύγιο αλλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες που μπορεί να τους δημιουργήσουν σύγχυση. Πείτε κάτι απλό και ειλικρινές π.χ. «Δεν τα πάμε καλά πια». Ίσως χρειαστεί να τους υπενθυμίσετε ότι μπορεί κάποιες φορές οι γονείς και τα παιδιά να μην τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, αλλά δεν σταματάνε να αγαπιούνται ούτε παίρνουν διαζύγιο.

Πείτε τους ότι τα αγαπάτε. Όσο απλό κι αν ακούγεται, το να πείτε στα παιδιά σας ότι η αγάπη σας γι’ αυτά δεν έχει αλλάξει, είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Πείτε τους ότι θα εξακολουθήσετε να τα φροντίζετε όπως και πριν.

Συζητήστε για τις επερχόμενες αλλαγές. Προλάβετε τις ερωτήσεις τους σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στη ζωή τους, αναγνωρίζοντας ότι κάποια πράγματα θα είναι διαφορετικά τώρα και άλλα όχι. Πείτε τους ότι μαζί θα δείτε κάθε λεπτομέρεια που θα προκύψει.

Αποφύγετε τις κατηγορίες

Είναι πολύ σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά σας χωρίς να είστε επικριτικοί με το σύζυγό σας. Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο όταν έχουν υπάρξει οδυνηρές καταστάσεις, όπως απιστία αλλά με λίγη διπλωματικότητα μπορείτε να αποφύγετε τις κατηγορίες.

Παρουσιάστε ένα κοινό μέτωπο. Όσο μπορείτε, προσπαθήστε να συμφωνήσετε με το σύζυγό σας από πριν, για το τι εξήγηση θα δώσετε για το χωρισμό σας και επιμείνετε σ’ αυτήν.

Σχεδιάστε τις συζητήσεις σας. Σχεδιάστε από κοινού με τον/την σύζυγο, πως θα μιλήσετε στα παιδιά πριν προκύψουν οποιεσδήποτε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Και μιλήστε τους και οι δύο μαζί, αν είναι εφικτό.

Δείξτε αυτοσυγκράτηση. Δείξτε σεβασμό στον/στην σύζυγο όταν δίνετε τις εξηγήσεις στα παιδιά για το χωρισμό.

Πόσες πληροφορίες να δώσετε

Ιδιαίτερα στην αρχή της διαδικασίας του χωρισμού, χρειάζεται να είστε προσεκτικοί στο πόσα θα πείτε στα παιδιά. Σκεφτείτε προσεκτικά, πόσο μπορεί να τα επηρεάσουν συγκεκριμένες πληροφορίες.

Λάβετε υπόψη την ηλικία τους. Γενικά, τα μικρότερα παιδιά, χρειάζονται λιγότερες λεπτομέρειες και θα τα πάνε καλύτερα με μια απλή εξήγηση, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες.

Συζητήστε τις πρακτικές λεπτομέρειες. Πείτε τους για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, το σχολείο ή τις δραστηριότητες αλλά μην τα κατακλύσετε με πολλές λεπτομέρειες.

Πείτε την αλήθεια. Για ότι αποφασίσετε να πείτε στα παιδιά, θυμηθείτε να δώσετε αληθινές πληροφορίες πάνω απ’ όλα.

Ακούστε τα παιδιά και καθησυχάστε τα

Βοηθήστε τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, ακούστε τα με προσοχή και μη γίνεστε αμυντικοί. Καθησυχάστε τα: καταπραΰνετε τους φόβους τους, ξεκαθαρίστε τις παρανοήσεις και δείξτε την άνευ όρων αγάπη σας. Σε τελική ανάλυση, τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν ότι το διαζύγιό σας δεν είναι δικό τους φταίξιμο.

Βοηθήστε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους

Τα παιδιά βιώνουν το διαζύγιο σαν απώλεια: απώλεια ενός γονέα, απώλεια της ζωής που έχουν μάθει. Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να πενθήσουν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, δίνοντας υποστήριξη στα συναισθήματά τους.

Ακούστε τα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μοιραστούν τα συναισθήματά τους και ακούστε τα με προσοχή. Μπορεί να νιώθουν θλίψη, απώλεια ή απογοήτευση για πράγματα που μπορεί να μην φαντάζεστε.

Βοηθήστε τα να βρουν λέξεις για τα συναισθήματά τους. Τα παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Μπορείτε να τα βοηθήσετε παρατηρώντας τη διάθεσή τους και ενθαρρύνοντάς τα να μιλήσουν.

Επιτρέψτε τους να είναι ειλικρινή. Τα παιδιά μπορεί να είναι απρόθυμα να μοιραστούν τα πραγματικά τους συναισθήματα από φόβο μήπως σας πληγώσουν. Διαβεβαιώστε τα ότι μπορούν να σας πουν ελεύθερα οτιδήποτε. Αν δεν έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τα ειλικρινή τους συναισθήματα, θα δυσκολευτούν να τα διαχειριστούν μόνα τους.

Δείξτε αναγνώριση και αποδοχή στα συναισθήματά τους. Ίσως να μην μπορείτε να αποκαταστήσετε τα προβλήματά τους ή να αλλάξετε τη θλίψη τους σε χαρά αλλά είναι σημαντικό να δώσετε αναγνώριση, σεβασμό και αποδοχή στα συναισθήματά τους αντί να τα απορρίψετε. Μπορείτε επίσης να τους εμπνεύσετε εμπιστοσύνη δείχνοντάς τους ότι τα καταλαβαίνετε.

Ξεκαθαρίστε τις παρανοήσεις

Πολλά παιδιά πιστεύουν ότι φταίνε για το χωρισμό των γονιών τους, επειδή, για παράδειγμα, τσακώθηκαν κάποιες φορές μαζί τους, πήραν κακούς βαθμούς ή έκαναν κάτι που δεν έπρεπε. Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να απαλλαγούν από τέτοιες παρανοήσεις.

Ξεκαθαρίστε την κατάσταση. Επαναλάβετε το λόγο για τον οποίο αποφασίσατε να χωρίσετε. Κάποιες φορές βοηθάει το να ακούνε τον πραγματικό λόγο του χωρισμού.

Δείξτε υπομονή. Τα παιδιά μπορεί τη μία μέρα να δείχνουν ότι κατάλαβαν και την άλλη μέρα να δείχνουν αβεβαιότητα. Δείξτε υπομονή στις παρανοήσεις και τη σύγχυσή τους.

Καθησυχάστε τα. Υπενθυμίστε στα παιδιά, όσο συχνά χρειάζεται, ότι και οι δύο γονείς θα συνεχίσετε να τα αγαπάτε και ότι δεν ευθύνονται εκείνα για το διαζύγιο.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr