Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Πως μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για το σεξ;

Σε ποια ηλικία μπορούμε να ξεκινήσουμε να μιλάμε στο παιδί για το σεξ;

Η σεξουαλικότητα είναι μέρος της ζωής κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από την ηλικία. Καθώς το παιδί αναπτύσσεται, μπορεί να χαζογελάει με τους φίλους του για τα «ιδιωτικά μέρη» του σώματος, να λέει «πρόστυχα» ανέκδοτα και να ψάχνει στα λεξικά για λέξεις ταμπού.

Η περιέργειά του είναι φυσιολογική και τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες έχουν απορίες. Όταν είναι έτοιμο να σας ρωτήσει, σαν γονείς χρειάζεται να είστε έτοιμοι να απαντήσετε.

Από πού να ξεκινήσετε

Καθημερινά γεγονότα θα σας δώσουν πολλές ευκαιρίες να διδάξετε το παιδί για θέματα που σχετίζονται με το σεξ. Για παράδειγμα, το να μιλήσετε για τα μέρη του σώματος όταν το παιδί κάνει μπάνιο, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό απ’ ότι να μιλήσετε γι’ αυτό στο δείπνο. Μια εγκυμοσύνη ή μια γέννηση στην οικογένεια είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να συζητήσετε για το πώς συλλαμβάνονται και πως γεννιούνται τα παιδιά. Όταν βλέπετε τηλεόραση με το παιδί, είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να συζητήσετε σεξουαλικά θέματα. Τέτοιες πρόσφορες στιγμές μπορεί να υπάρχουν οπουδήποτε: στα ψώνια, στο σινεμά ή και στο πάρκο. Χρησιμοποιήστε τις όταν συμβαίνουν. Δεν χρειάζεται να «βγάλετε λόγο». Καταρχήν δείτε τι ξέρει ήδη το παιδί. Αφήστε το να καθοδηγήσει τη συζήτηση με τις ερωτήσεις του. Κάποια παιδιά μπορεί να μην ζητήσουν πληροφορίες αν πιστεύουν ότι δεν θα νιώθετε άνετα μ’ αυτό. Άλλα μπορεί να σας δοκιμάσουν κάνοντας ερωτήσεις που θα σας φέρουν σε αμηχανία. Μιλήστε ανοιχτά και δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να σας ρωτήσει οτιδήποτε.


Όταν το παιδί αρχίσει να ρωτάει, οι παρακάτω κατευθύνσεις μπορεί να σας διευκολύνουν:

Μην χαζογελάτε, ακόμη κι αν η ερώτηση είναι «χαριτωμένη». Το παιδί δεν θα πρέπει να νιώσει ντροπή για την περιέργειά του.

Προσπαθήστε να είστε ψύχραιμοι και χαλαροί όταν το παιδί σας ρωτάει για κάποιο θέμα. Ακόμη κι αν έρθετε σε δύσκολη θέση, μην του το δείχνετε. Επίσης δεν χρειάζεται να είστε και πολύ σοβαροί.

Να είστε σύντομοι. Μην μπαίνετε σε μεγάλη ανάλυση. Απαντήστε με απλούς όρους. Για παράδειγμα, ένα τετράχρονο παιδί δεν χρειάζεται να ξέρει τις λεπτομέρειες της συνουσίας.

Να είστε ειλικρινείς. Χρησιμοποιήστε τα κανονικά ονόματα για όλα τα μέρη του σώματος.

Δείτε αν το παιδί θέλει ή χρειάζεται να ξέρει περισσότερα. Συμπληρώστε την απάντησή σας με τη φράση «Αυτό απαντάει στην ερώτησή σου;»

Δώστε προσοχή στο πως ανταποκρίνεται το παιδί σε όσα του λέτε.

Να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε όσα του λέτε.

Αν δεν νιώθετε άνετα να μιλήστε στο παιδί σας για το σεξ ή να απαντήσετε συγκεκριμένες ερωτήσεις του, να είστε ειλικρινείς και γι’ αυτό. Αν υπάρχει μόνο ένας γονέας στο σπίτι, Θα μπορούσατε να ζητήσετε από κάποιον συγγενή, έναν καλό οικογενειακό φίλο ή τον παιδίατρό σας να σας βοηθήσει σ’ αυτό, αν βέβαια έχει ήδη μια καλή ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί. Αν υπάρχουν και οι 2 γονείς στο σπίτι, θα ήταν ίσως πιο εύκολο να μιλήσει ο μπαμπάς με το αγόρι και η μαμά με το κορίτσι. Αν φυσικά σας είναι το ίδιο εύκολο να μιλήστε είτε στο αγόρι είτε στο κορίτσι, μπορείτε να το κάνετε ελεύθερα. Σιγουρευτείτε ότι η διαφορές των δύο φύλων δεν κάνουν το θέμα του σεξ, ταμπού.

Θα μπορούσατε επίσης να διαβάσετε μαζί του ένα καλό παιδικό βιβλίο για το σεξ. Το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει να γίνουν πιο ξεκάθαρα αυτά που έχετε ήδη συζητήσει. Αφού το διαβάσετε, προσφερθείτε να απαντήσετε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις του παιδιού. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα καταλάβει ότι μπορεί να έρχεται σε σας όταν έχει πιο σύνθετες ή ευαίσθητες ερωτήσεις καθώς μεγαλώνει.

Ένα σημαντικό θέμα είναι ότι ενώ τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν τα βιολογικά δεδομένα για το σεξ, χρειάζεται επίσης να κατανοήσουν ότι οι σεξουαλικές σχέσεις περιλαμβάνουν φροντίδα, ενδιαφέρον και υπευθυνότητα. Πρέπει να μάθουν ότι μια σχέση χρειάζεται χρόνο πριν φτάσεις στο σεξ, χρόνο να γνωριστείς με τον άλλο, να συζητήσεις, να φλερτάρεις, να πας σινεμά, να παίξεις μπόουλινγκ κοκ. Συζητώντας με το παιδί σας τη συναισθηματική πλευρά μιας σεξουαλικής σχέσης, θα είναι καλύτερα ενημερωμένο για να κάνει τις επιλογές του αργότερα και να αντισταθεί στην πίεση των συνομηλίκων του.

Επίσης, είναι δική σας ευθύνη να μιλήσετε στο παιδί για τις δικές σας αξίες γύρω από το σεξ. Μπορεί να μην υιοθετήσει αυτές τις αξίες καθώς ωριμάζει αλλά τουλάχιστον θα τις έχει υπόψη του καθώς θα πασχίζει να καταλάβει πως νιώθει και πώς θέλει να φέρεται.

Μην ανησυχείτε αν δεν ξέρετε όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα του παιδιού. Περισσότερο έχει σημασία το πώς ανταποκρίνεστε στις απορίες του παιδιού παρά το πόσα ξέρετε. Αν του δώσετε το μήνυμα ότι μπορεί να μιλήσει για οποιοδήποτε θέμα στο σπίτι σας, τότε θα τα πάτε μια χαρά.

Κάποιες φορές το θέμα συζήτησης ή οι ερωτήσεις που σας κάνει, μπορεί να σας φέρνουν σε δύσκολη θέση αλλά το παιδί χρειάζεται να ξέρει ότι υπάρχει πάντα μια αξιόπιστη, ειλικρινής πηγή στην οποία μπορεί να απευθυνθεί για απαντήσεις – ΕΣΕΙΣ.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr