Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Διδάξτε στα παιδιά τη δύναμη της θετικής σκέψης

Η Θετική σκέψη για τα παιδιά είναι εξίσου κρίσιμη, όπως είναι και για τους ενήλικες. Είναι πολύ σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά τη δύναμη της θετικής σκέψης. Αυτές οι προτάσεις και τεχνικές θα δείξουν στα παιδιά σας τη δύναμη των σκέψεών τους και θα τα βοηθήσουν στην οικοδόμηση αυτοεκτίμησης.

Περισσότερα...

Όταν ο γονέας χάνει την εργασία του

Όταν ο πατέρας ή η μητέρα χάνουν την εργασία τους, αυτό μπορεί να διαταράξει όλη την ισορροπία της οικογένειας. Υπάρχει η οικονομική αβεβαιότητα, η σκέψη ότι μπορεί η οικογένεια να χρειαστεί να μετακομίσει και όλη η διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας.

Περισσότερα...

Όταν οι γονείς χωρίζουν: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το διαζύγιο

Μπορεί να γίνει πιο εύκολο για σας αν προετοιμάσετε τι θα πείτε στα παιδιά. Αν περιμένετε να σας κάνουν δύσκολες ερωτήσεις, διαχειριστείτε πρώτα τα δικά σας άγχη και σχεδιάστε τι θα τους πείτε.

Περισσότερα...

Πως μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για το σεξ;

Σε ποια ηλικία μπορούμε να ξεκινήσουμε να μιλάμε στο παιδί για το σεξ;

Η σεξουαλικότητα είναι μέρος της ζωής κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από την ηλικία. Καθώς το παιδί αναπτύσσεται, μπορεί να χαζογελάει με τους φίλους του για τα «ιδιωτικά μέρη» του σώματος, να λέει «πρόστυχα» ανέκδοτα και να ψάχνει στα λεξικά για λέξεις ταμπού.

Περισσότερα...

Τι ερωτήσεις κάνουν τα παιδιά σχετικά με το σεξ;

Οι ερωτήσεις που κάνει το παιδί και οι απαντήσεις που είναι κατάλληλες να δώσετε, εξαρτώνται από την ηλικία του και την ικανότητά του να κατανοεί. Ας δούμε κάποια από τα θέματα για τα οποία μπορεί να ρωτήσει το παιδί και τι χρειάζεται να ξέρει σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο.

Περισσότερα...

Πως μιλάμε στα παιδιά για το θάνατο;

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, τα παιδιά μπορούν να διαχειρίζονται τους δύσκολους αποχωρισμούς με μεγαλύτερη άνεση απ’ ότι οι ενήλικες. Όσο νωρίτερα μάθουμε να αντιμετωπίζουμε το οδυνηρό συναίσθημα του αποχωρισμού, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξουμε τακτικές για να βιώνουμε, χωρίς μεγάλη συντριβή, τους αναπόφευκτους μικρούς ή μεγάλους αποχωρισμούς της ζωής.

Περισσότερα...

Πώς βοηθάμε τα παιδιά να διαχειριστούν το διαζύγιο

Σε οποιαδήποτε ηλικία, τα παιδιά μπορεί να νιώθουν ανασφάλεια ή θυμό στο ενδεχόμενο να χωρίσει η μαμά και ο μπαμπάς. Σαν γονείς μπορείτε να κάνετε λιγότερο οδυνηρή τη διαδικασία και τις επιπτώσεις της, για τα παιδιά σας. Μπορείτε να τα βοηθήσετε παρέχοντάς τους σταθερότητα στο σπίτι και προσοχή στις ανάγκες τους με μια καθησυχαστική, θετική στάση.

Περισσότερα...

Βοηθήστε τα παιδιά στη διαδικασία του αποχαιρετισμού

Για να μπορούν τα παιδιά να είναι ανοικτά σε νέα πράγματα, πρέπει να μάθουν να αφήνουν τα γεγονότα να κυλούν και να αποχαιρετούν όσα ανήκουν στο παρελθόν. Αφορμή για αυτό μπορεί να αποτελέσει η πρώτη κιόλας φορά που η φροντίδα του παιδιού αφήνεται στα χέρια κάποιου που δεν ανήκει στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του: ο παππούς, η γιαγιά ή ίσως κάποιος φίλος.

Περισσότερα...

Υιοθεσία - Η ζωή στο σπίτι της θετής οικογένειας

Πάντα υπάρχουν παιδιά που για - διάφορους λόγους - δεν μπορούν να μεγαλώσουν με τη φυσική τους οικογένεια. Την εποχή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ευρώπη, υπήρξαν πολλά παιδιά που είτε είχαν χάσει τον έναν από τους δύο γονείς τους είτε ήταν εντελώς ορφανά, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν σε ιδρύματα ή θετές οικογένειες.

Περισσότερα...

Ο Κανόνας των Εσωρούχων

Ο Κανόνας των Εσωρούχων εκπονήθηκε για να βοηθήσει γονείς και κηδεμόνες να ανοίξουν συζήτηση με τα παιδιά τους. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης.

Περισσότερα...

Μαμά, υπάρχει Άη Βασίλης;

Την περίοδο των Χριστουγέννων, βλέπεις παντού Άη Βασίληδες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στα παιδιά. Κάποια στιγμή τα παιδιά ρωτούν «Υπάρχει πραγματικά Άγιος Βασίλης;» «Και αν ναι, ποιος απ’ όλους είναι ο αληθινός;»

Περισσότερα...

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ιστορίες-παραδείγματα διαφόρων περιστατικών που σχετίζονται με την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο. Επισημαίνουν τους σημαντικότερους κινδύνους που διατρέχει κάποιος χρήστης του Διαδικτύου, όπως αυτοί καθορίστηκαν μετά από ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και από τα συμπεράσματα συναντήσεων με δομημένο διάλογο.

Περισσότερα...

Το χρυσό μπαλόνι (διδακτικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα)

Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα.

«Μα είμαι κι εγώ μπαλόνι όπως εσείς, είπε διστακτικά στα στρόγγυλα μπαλόνια που το κοιτούσαν από ψηλά και γελούσαν μαζί του. Ήταν διαφορετικό από τα άλλα, με ένα σπάνιο, σχεδόν χρυσό χρώμα.

Περισσότερα...

Μια ζέβρα που την έλεγαν Βούλα (διδακτικό παραμύθι)

Ποιος είναι ο μπαμπάς μου;

Γιατί όλα τα παιδιά έχουν μπαμπά κι εγώ δεν ξέρω ποιος είναι ο δικός μου;

Περισσότερα...