Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Μεταδώστε στα παιδιά το αίσθημα της ασφάλειας

Κατά τη διάρκεια μίας μεταβατικής φάσης στη ζωή τους (π.χ. νηπιαγωγείο ή σχολείο) τα παιδιά νιώθουν αβεβαιότητα. Το αίσθημα αυτό συνδέεται άμεσα με την έλλειψη προσανατολισμού όταν από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλάζουν πράγματα στη ζωή τους και σκέφτονται «Τι άλλο πρόκειται να μου συμβεί;», «Πώς μπορώ να προσαρμοστώ σε όλα αυτά τα καινούρια πράγματα που γίνονται γύρω μου;»

Σε περιόδους ριζικών αλλαγών, ακόμη και η πιο μικρή κίνηση μπορεί να βοηθήσει στο να μεταδώσετε σε ένα παιδί το αίσθημα της ασφάλειας. Μερικές ιδέες είναι οι εξής:

Στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, τα παιδιά χρειάζονται, κυρίως στην αρχή, ένα ξεκάθαρα δομημένο πλαίσιο. Τι επιτρέπεται στα παιδιά να κάνουν; Πότε είναι ώρα να φάνε και τι περιμένει η δασκάλα από ένα παιδί;

Ένα χνουδωτό ζωάκι που το παιδί μπορεί να έχει φέρει από το σπίτι ή κάποιο φυλαχτό είναι πιθανό να διατηρήσει την επαφή του παιδιού με το χώρο τον οποίο μέχρι τώρα εμπιστευόταν και να το βοηθήσει να δημιουργήσει μία γέφυρα μεταξύ των δύο περιοχών κατά τη διάρκεια της φάσης ανασφάλειας που το παιδί βιώνει.

Ιδανική ευκαιρία που πιθανό σας δοθεί είναι να ελέγξετε το χώρο στον οποίο θα βρεθεί το παιδί σας από πριν. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα λειτουργήσει προς όφελος του παιδιού. Οι εκ των προτέρων διευθετήσεις και συμφωνίες δίνουν στο παιδί μία αίσθηση ασφάλειας όταν αυτές είναι ξεκάθαρα διατυπωμένες και, το κυριότερο από όλα, τηρούνται.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*Άρθρο των Elisabeth Zöhrer και Romana Hinteregger

Από το βιβλίο της Brigitte Weninger «Κάποιος να μ' αγαπάει».

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr