Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Προεφηβική ηλικία: χαρακτηριστικά, συμπεριφορές και τρόποι αντιμετώπισης

10 ως 13 ετών

Το παιδί πρόκειται να μπει στην εφηβεία και θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. Το σώμα του θα αλλάξει καθώς προετοιμάζεται για την ενηλικίωση. Όμως εξακολουθεί να είναι παιδί και αυτή η κατάσταση μπορεί να επιφέρει σύγκρουση μέσα στην οικογένεια.

Γιατί είναι τόσο συνηθισμένες οι συγκρούσεις στην οικογένεια, σ’ αυτό το στάδιο;

Τα παιδιά θέλουν περισσότερη ανεξαρτησία από τους γονείς αλλά οι γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά δεν έχουν ακόμα τη γνώση και τις ικανότητες να πάρουν μόνα τους αποφάσεις.

Οι τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του παιδιού μπορεί να προκαλέσουν κακοκεφιά. Ένα χαρούμενο παιδί μπορεί ξαφνικά να γίνει σκυθρωπό και να θυμώνει εύκολα.

Τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο με τους συνομήλικούς τους, απ’ ότι με τους γονείς τους.

Τα παιδιά διαπιστώνουν ότι μπορεί να διαφωνούν με τους γονείς τους. Διαμορφώνουν τα δικά τους πιστεύω και καταλαβαίνουν ποιοι είναι.

Οι γονείς μπορεί να φοβούνται για τα παιδιά τους. Μπορεί να ανησυχούν για την ασφάλειά τους ή για την υγεία τους. Κάποιοι γονείς νιώθουν ανίσχυροι.

Αυτοί οι λόγοι μπορεί να επιφέρουν σύγκρουση στην οικογένεια. Οι φιλίες γίνονται όλο και πιο σημαντικές σ’ αυτή τη φάση, για την συναισθηματική ευημερία των παιδιών. Χρειάζονται κοινωνική υποστήριξη, ακριβώς όπως οι ενήλικες.

Μια μεγάλη πρόκληση για τους γονείς σ’ αυτό το στάδιο, είναι να διατηρήσεις την ασφάλεια του παιδιού με σεβασμό στην αυξανόμενη ανάγκη του για ανεξαρτησία.

Μερικοί τρόποι διατήρησης ενός δικτύου ασφαλείας για το παιδί είναι να:

Περνάτε χρόνο μαζί.

Χτίσετε την αυτοεκτίμησή του.

Εμπλέκεστε με το σχολείο του.

Γνωρίζετε τους φίλους του.

Μένετε κοντά του αλλά και σε ασφαλή απόσταση

Πως μπορείτε να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά του παιδιού προεφηβικής ηλικίας

Όταν το παιδί έρχεται στο σπίτι με πολύ καλή διάθεση, δεν σας μιλάει και είναι αγενής, μπορεί να βοηθήσει το να:

Θυμάστε ότι συμβαίνουν τεράστιες ορμονικές αλλαγές που θα επηρεάζουν τη διάθεσή του.

Θυμάστε ότι κάποιες φορές τα συναισθήματα των παιδιών τα κατακλύζουν. Όπως είχαν ξεσπάσματα στα πρώτα χρόνια, έτσι μπορεί να έχουν εκρήξεις θυμού σ’ αυτή την περίοδο.

Του πείτε ότι καταλαβαίνετε πως κάτι το έχει αναστατώσει και όταν θέλει να σας μιλήσει, θα το ακούσετε και θα προσπαθήσετε να βοηθήσετε.

Του εξηγήσετε – όταν είναι έτοιμο να μιλήσει – ότι είναι πολύ σημαντικό να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, ακόμη κι όταν είμαστε αναστατωμένοι.

Αν περνάει πολλή ώρα παίζοντας με βιντεοπαιχνίδια, μπορεί να βοηθήσει το να:

Λάβετε υπόψη τους λόγους για τους οποίους το παιδί σας περνάει πολύ χρόνο στα βιντεοπαιχνίδια. Μήπως κάνει αυτό που κάνουν οι συνομήλικοί του;

Εξηγήσετε γιατί ανησυχείτε για το χρόνο που περνάει παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Αναγνωρίσετε ότι απολαμβάνει τα παιχνίδια και να του ζητήσετε να σκεφτεί κάποιους κανόνες μαζί σας, σχετικά με το ποια παιχνίδια μπορεί να παίζει και για πόση ώρα κάθε μέρα.

Κάνετε μια συμφωνία που θεωρείτε δίκαιη και οι δύο.

Αναγνωρίσετε τις προσπάθειές του να ακολουθήσει τους κανόνες.

Όταν κάποιος φίλος του μιλάει άσχημα και δεν θέλετε να το μιμηθεί, μπορεί να βοηθήσει το να:

Θυμηθείτε ότι σ’ αυτό το στάδιο, είναι συνηθισμένη η πίεση από τους συνομήλικους.

Χρησιμοποιήσετε την ευκαιρία για να του μιλήσετε ήρεμα για τη επιρροή των συνομήλικων και πόσο σημαντικό είναι να κάνει τις δικές του επιλογές.

Δώσετε μια καθαρή εξήγηση για τις προσδοκίες σας.

Του μιλήσετε για την επίδραση που έχει η συμπεριφορά του σε άλλους ανθρώπους.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr