Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Θετικές όψεις της οικονομικής κρίσης

Η κρίση είναι μια ευκαιρία για να:

Αλλάξουμε. Η κρίση είναι μια ευκαιρία για αλλαγή. Αφήνεις κάτι και πας σε κάτι άλλο. Κάθε αλλαγή σε συσπειρώνει, σε κάνει πιο εκλεκτικό. Υπάρχει περιορισμός αλλά και επικέντρωση στην ουσία.

Εκτιμήσουμε βαθύτερα τις στενές προσωπικές σχέσεις αγάπης και φιλίας. Σε εποχές κρίσης, η οικογένεια συσφίγγει τις σχέσεις της.

Αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες μας, ορίζοντας τι είναι σημαντικό, απαραίτητο, ουσιαστικό και ζωτικής σημασίας, σε αντίθεση με ότι είναι περιττό, ασήμαντο ή δεν έχει ουσιαστική ποιότητα.

Κάνουμε μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ «ΘΕΛΩ» και «ΠΡΕΠΕΙ». Υπάρχει το ΘΕΛΩ (συναίσθημα) και το ΠΡΕΠΕΙ (η λογική, η υποχρέωση). Αυτά τα 2 είναι διαχωρισμένα όταν υπάρχει κρίση. Χρειάζεται να βρούμε ένα κοινό σημείο μεταξύ τους, που είναι οι ιδανικές πράξεις που μπορούμε να κάνουμε όπου το ΠΡΕΠΕΙ συνάδει με το ΘΕΛΩ. Να βρούμε δηλαδή το ενδιάμεσο σημείο μεταξύ ΘΕΛΩ και ΠΡΕΠΕΙ.


Υιοθετήσουμε τρόπους διασκέδασης που δεν κοστίζουν τίποτα αλλά φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά (π.χ. πικ νικ στο πάρκο, , απογεύματα στη βεράντα, επιτραπέζια παιχνίδια, πεζοπορία κλπ.)

Αναπτύξουμε τη συνήθεια να μοιραζόμαστε, να δανειζόμαστε, να επαναχρησιμοποιούμε και να φτιάχνουμε αντί να αγοράζουμε και να συνεισφέρουμε στη μόλυνση.

Αγοράζουμε μόνο όταν έχουμε χρήματα και όχι με πίστωση.

Ξανασκεφτούμε τις καταναλωτικές συνήθειες που πυροδότησαν την οικονομική κρίση. Έτσι θα καταλάβουμε ότι δεν είμαστε αθώα θύματα αυτής της κρίσης αλλά έχουμε συνεισφέρει σ’ αυτήν. Αυτό θα μας δώσει μια αίσθηση ελπίδας και μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και ελέγχου.

 

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr