Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Πως μπορείτε να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη που μπορεί να εμφανιστεί λόγω της οικονομικής σας κατάστασης;

Καταρχήν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι ο άνθρωπος που είναι καλά δομημένος, με καλές σχέσεις, με όραμα, με νόημα ζωής, μπορεί να επανακάμψει στη κρίση. Αυτός που έχει μάθει στο ψεύτικο, στα αγαθά, στο χρήμα, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Το χρήμα που χάθηκε δεν έχει υπόβαθρο. Ήταν απλά χαρτί (π.χ. ομόλογα) και όχι πραγματική αξία. Η πραγματική αξία δεν χάνεται ποτέ.

Αυτοί που θα επιβιώσουν είναι εκείνοι που θα πιάσουν το νόημα, που θα αξιοποιήσουν το εσωτερικό τους υπόβαθρο.

Οι επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν είναι αυτές που κάνουν σχέση, επαφή με τον εργαζόμενο για ένα κοινό όραμα.

Ας δούμε μερικούς πρακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη που μπορεί να εμφανιστεί λόγω της οικονομικής ύφεσης.

· Να είμαστε ειλικρινείς με την οικογένειά μας.

Αν αισθάνεστε οικονομική πίεση, μην το κρύβετε από την οικογένειά σας. Το να λέτε ψέματα και να κουβαλάτε το βάρος μόνοι σας θα οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος. Μπορείτε να είστε ήρεμοι και υποστηρικτικοί αλλά και να διαχειρίζεστε τις προσδοκίες τους με ειλικρινή τρόπο.

· Να αποφεύγουμε τα καταστροφικά σενάρια.

Χρειάζεται να δούμε ρεαλιστικά τις δυσκολίες στο εδώ και τώρα και να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης με τις υπάρχουσες συνθήκες αντί να παραδινόμαστε στον τρόμο που προκαλούν τα καταστροφολογικά σενάρια για οικονομική κατάρρευση. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να παραμείνουμε θετικοί και να εστιάσουμε στα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα για να σταθεροποιήσουμε το οικονομικό μας μέλλον.


· Να μην απομονωνόμαστε.

Η κατάθλιψη προκύπτει όταν κάποιος μένει πολύ χρόνο μόνος του με τα προβλήματά του. Καλό είναι να μιλάμε γι’ αυτό που περνάμε με ανθρώπους που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε. Θυμηθείτε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνθήκες όπως εσείς και η οικογένειά σας. Προτιμήστε άτομα που θα εστιάσουν σε λύσεις και θετικές πιθανότητες παρά με όσους οξύνουν τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να βγείτε από την απελπισία και να μειώσετε το άγχος σας.

· Να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Χρειάζεστε καλό φαγητό, αρκετή ξεκούραση και ύπνο και δραστηριότητες που ανανεώνουν την αίσθηση της ζωτικότητας σας (ήπια άσκηση, περπάτημα, επαφή με τη φύση, κοινωνική προσφορά κοκ) και της ελπίδας (π.χ. διαλογισμός, προσευχή αν αυτά σας ταιριάζουν).

Όπως θα παρατηρήσατε, για την αντιμετώπιση της κατάστασης μιλάμε για θετικότητα, συλλογικότητα και φροντίδα.

Ένα βασικό κλειδί λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης είναι να ενισχύσουμε τη θετικότητα, να θρέψουμε τα θετικά συναισθήματα.

Διαβάστε περισσότερα για τη θετικότητα στο μενού Θετική Ψυχολογία

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr