Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Το φίδι που μετανόησε

Στην περιοχή που λεγότανε Πέρασμα του Ίντρα (γιατί κάποτε, λένε, είχε περάσει από 'κει ο Θεός Ίντρα) στους πρόποδες του βουνού Βίντχια, ζούσε μια φοβερή κόμπρα. Από τις γειτονικές κοινότητες κανείς δεν περνούσε από 'κείνο το μέρος γιατί το φίδι, που το έλεγαν Μαυροθάνατο, απροσδόκητα θα τιναζόταν και θα δάγκωνε τον ταξιδιώτη στέλνοντάς τον σε οδυνηρό θάνατο.

Μια μέρα ένας περιπλανώμενος Γιόγκης πέρασε από τα λημέρια του Μαύρου. Το φίδι πλησίασε για να επιτεθεί στον περαστικό αλλά η αγνότητα του Γιόγκι ήταν τόσο μεγάλη, που έχασε κάθε ίχνος αγριότητας και επιθετικότητας. «Πρέπει να είστε μεγάλος άγιος» με σεβασμό είπε στο Γιόγκι. «Συμβουλέψτε με πώς να ζήσω χωρίς αμαρτία από 'δω και μπρος.»

«Να μην ξαναδαγκώσεις κανέναν από δω και μπρος» του είπε ο άγιος.

Το φίδι κούνησε το κεφάλι του καταφατικά και ο καθένας πήρε το δρόμο του. Πολύ σύντομα μαθεύτηκε σε όλη την περιοχή πως ο φοβερός Μαυροθάνατος δεν δάγκωνε και δεν επιχειρούσε να επιτεθεί σε κανένα πλάσμα. Έτσι πολλοί, περνώντας από εκείνο το μέρος, έψαχναν να τον βρουν για να τον πειράξουν, να τον προκαλέσουν, ή ακόμα και να τον χτυπήσουν.

Το καημένο το φίδι άλλαζε κάθε τόσο τη φωλιά του από μια τρύπα σε άλλη σέρνοντας ένα κορμί μωλωπισμένο και πληγιασμένο. Τα παιδιά ειδικά του φέρονταν πολύ βάναυσα πετροβολώντας τον ή πιάνοντάς τον από την ουρά και τινάζοντάς τον εδώ και 'κει. Αυτός υπόμενε τα πάντα στωικά αλλά σιγά σιγά οι δυνάμεις του λιγόστευαν από την κακομεταχείριση. Ευτυχώς, μετά από λίγο καιρό ο Άγιος ξαναπέρασε από την περιοχή και συνάντησε το φίδι. Βλέποντάς το στην άθλια εκείνη κατάσταση συγκινήθηκε και ρώτησε τι συνέβη.«Άγιέ μου» απάντησε το φίδι με θλίψη, «έκανα ό,τι με συμβουλέψατε και δεν έβλαψα κανένα πλάσμα. Μα οι άνθρωποι είναι σκληροί και ανήλεοι.»

«Φιλαράκο μου» είπε τότε ο Γιόγκης χαμογελώντας, «πολύ καλά έκανες. Εγώ σου είπα, όμως, να μη δαγκώσεις κανέναν. Δεν σου είπα να μη σφυρίζεις. Πρόσεχε λοιπόν στο μέλλον να προστατεύεις τον εαυτό σου, κρατώντας σε απόσταση όποιον θέλει να βλάψει εσένα.»

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Είναι μια ιστορία από την Ινδία.