Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Άσκηση σιωπής

Η μητέρα μου με είχε στείλει σε μια τρίμηνη καλοκαιρινή κατασκήνωση με έναν αθλητικό σύλλογο. Ήμασταν δεκαπέντε μαθητές και ο εκπαιδευτής μας. Η κατασκήνωση ήταν ψηλά στα βουνά, περιτριγυρισμένη με ψηλά πεύκα.

Περισσότερα...

Το μάθημα της πεταλούδας

Θυμήθηκα κάποιο πρωί, που είχα πετύχει σ’ ένα πεύκο ένα κουκούλι πεταλούδας, τη στιγμή που έσκαζε το τσόφλι κι ετοιμάζουνταν η μέσα ψυχή να προβάλει. Περίμενα, αργούσε κι εγώ βιαζόμουν. Έσκυψα τότε απάνω της κι άρχισα να τη ζεσταίνω με την ανάσα μου.

Περισσότερα...

Στην ίδια βάρκα

Κάποτε, δυο άντρες μπήκαν σε μια βάρκα και βγήκαν στον ωκεανό. Κάποια στιγμή, ο ένας άρχισε να ανοίγει μια τρύπα στον πάτο της και ο άλλος κατάπληκτος του φώναξε: «Τι κάνεις; Σταμάτα αμέσως να τρυπάς τη βάρκα!».

Περισσότερα...

Ζωγραφίζοντας την αληθινή αγάπη...

Ένας σκιτσογράφος έφτιαχνε σχέδια για να εμψυχώσει την άρρωστη γυναίκα του. Το αποτέλεσμα είναι τρυφερό, συγκινητικό και αισιόδοξο. Ο σκιτσογράφος Ronald Searle, που πέθανε πριν κάποιο καιρό, εκτός από καλός καλλιτέχνης ήταν και καλός άνθρωπος.

Περισσότερα...

Η ευτυχία ενός ανθρώπου

«Σεβαστή μου. Αμέλησα να σου γράψω για μεγάλο διάστημα. Πώς είσαι αδερφή μου; Το Κίι θα πρέπει να ΄ναι κι αυτό ετούτη την εποχή μάλλον κρύο. Εδώ κάθε μέρα το θερμόμετρο πέφτει πάνω από εικοσιπέντε βαθμούς υπό το μηδέν και τα παράθυρα των σπιτιών είναι θολά από την πάχνη.

Περισσότερα...

Ο μαγικός καθρέφτης

Μπήκαμε, με τη γυναίκα μου, στο σαλόνι. Μύριζε υγρασία και αποσύνθεση. Μόλις ανάψαμε τα φώτα, εκατομμύρια ποντίκια και αρουραίοι, που δεν είχαν αντικρίσει το φως για εκατό χρόνια τώρα, πήδηξαν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Περισσότερα...

Το καλάθι με τα σύκα

Μια γριούλα πέρασε...

Στάθηκε, ανασήκωσε απ’ το καλάθι που κρατούσε μερικά συκόφυλλα που το σκέπαζαν, διάλεξε και με φίλεψε δυο σύκα...

Περισσότερα...

Ο ξένος

Μια μέρα ήρθε ένας ξένος στο χωριό. Στάθηκε στην πλατεία και ξετύλιξε ένα πανό Έγραφε “Κοινωνική Κουζίνα – Ο Άλλος Άνθρωπος”. Έστρωσε ένα τσουκάλι στη φωτιά κι έπιασε να μαγειρεύει.

-Τι είναι τούτο πάλι; Ποιός είναι αυτός;

Περισσότερα...

Αν δεν καώ εγώ –αν δεν καείς εσύ- πως θα γενούνε τα σκοτάδια φως;

Τον πιο παλιό καιρό ζούσε εδώ μία κοινότητα Ανθρώπων. Γύρω απ ’τις τρεις μεριές του οικισμού, ήταν το Μαύρο Δάσος. Και από την τέταρτη, η απέραντη στέπα. Για πολύ καιρό ο ήλιος έλαμπε και ο ουρανός ήταν γαλάζιος, και έτσι οι Άνθρωποι ήταν γενναίοι και ευτυχισμένοι.

Περισσότερα...

Ξυλουργείο το "επτά"

Ήταν να μικρό σπιτάκι, σχεδόν παράγκα, σ' ένα αγρόκτημα έξω από την πόλη. Μπροστά είχε ένα μικρό εργαστήριο με κάτι μηχανήματα και εργαλεία, πίσω δύο δωμάτια, μια κουζίνα κι ένα κακοφτιαγμένο μπάνιο...

Ωστόσο, ο Χοακίν δεν είχε παράπονο.

Περισσότερα...

Μια ιστορία για τη φιλία

Ένας άντρας, το άλογο και ο σκύλος του περπατούσαν σε έναν δάσος. Καθώς περνούσαν κάτω από ένα τεράστιο δέντρο έπεσε ένας κεραυνός και τους έκανε και τους τρεις στάχτη. Όμως ο άντρας δεν κατάλαβε ότι είχε εγκαταλείψει αυτόν τον κόσμο, και συνέχισε την πορεία του με τα δυο του ζώα (κάποιες φορές περνάει κάποιος χρόνος μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι νεκροί την καινούρια τους κατάσταση).

Περισσότερα...

Το σύννεφο και ο αμμόλοφος

Ένα νεαρό σύννεφο γεννήθηκε στο μέσο μιας μεγάλης καταιγίδας στη Μεσόγειο. Αλλά δεν πρόλαβε να μεγαλώσει εκεί. Ένας δυνατός άνεμος έσπρωξε όλα τα σύννεφα προς την Ανατολή. Μόλις έφτασαν στην ήπειρο, το κλίμα άλλαξε. Στον ουρανό έλαμπε ένας γενναιόδωρος ήλιος και από κάτω τους εκτεινόταν η χρυσαφένια άμμος της ερήμου Σαχάρα. Ο άνεμος συνέχισε να τα σπρώχνει προς τα δάση του Νότου, καθώς στη έρημο δεν βρέχει σχεδόν ποτέ.

Περισσότερα...

Ο χρόνος και οι μεταλλωρύχοι

Θα σας διηγηθώ μια ιστορία που λένε ότι είναι αληθινή. Προφανώς, συνέβη κάπου στην Αφρική. Έξι μεταλλωρύχοι εργάζονται σε μια πολύ βαθιά σήραγγα και βγάζουν ορυκτά από τα έγκατα της γης. Ξαφνικά, μια κατολίσθηση φράζει την έξοδο της σήραγγας και τους απομονώνει από τον έξω κόσμο. Μόλις γίνεται αυτό, με μια γρήγορη ματιά, χωρίς να πουν λέξη, εκτιμούν την κατάσταση.

Περισσότερα...

Το προφανές δεν είναι πάντοτε η κατάλληλη αντίδραση

Επισκέπτεται κάποιος έναν σοφό και του λέει: “Θέλω να μου διδάξεις τη σοφία σου, θέλω να γίνω σοφός. Θέλω κάθε στιγμή να μπορώ να παίρνω τη σωστή απόφαση. Τι πρέπει να κάνω για να ξέρω ποια είναι η κατάλληλη αντίδραση σε κάθε κατάσταση;”

Τότε, του λέει ο σοφός:

Περισσότερα...

Ο ψαράς και η χαμένη ευκαιρία

Ένας ψαράς κατεβαίνει κάθε νύχτα στην παραλία για να ρίξει τα δίχτυα του. Ξέρει πως όταν βγαίνει ο ήλιος έρχονται τα ψάρια στην παραλία για να φάνε αχιβάδες, γι' αυτό πάντα ρίχνει τα δίχτυα του πριν ξημερώσει. Έχει ένα καλυβάκι στην παραλία και κατεβαίνει μες τη νύχτα με τα δίχτυα στον ώμο.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Η δύναμη της συνεργασίας και του ομαδικού πνεύματος
 2. Ο κύκλος του 99
 3. Ο άνθρωπος που νόμιζε πως ήταν νεκρός
 4. Βεβαιότητα, επιλογή και αμφιβολία…
 5. Ο πολύτιμος λίθος
 6. Το σύνδρομο των στενών παπουτσιών - δύο νούμερα μικρότερα
 7. Το κάστρο της ζωής
 8. Η λίμνη με τα χρυσά ψάρια
 9. Οι χτίστες
 10. Το ανικανοποίητο γουρουνάκι
 11. Πρόσεχε την ψυχή σου!
 12. Το σπίτι με τα χρυσά παράθυρα
 13. Ο τράγος και η χελώνα
 14. Η δύναμη της θέλησης
 15. Το σπουργίτι και η θύελλα
 16. Τα ορτύκια
 17. Η Συζήτηση των Κυμάτων
 18. Ο μαχητής που καυχιόταν
 19. Τα επτά θαύματα του κόσμου
 20. Ο άνεργος
 21. Θλίψη και Οργή
 22. Το φίδι που μετανόησε
 23. Συνειδητοποίηση
 24. Μια στάλα στη φωτιά
 25. Πόσο καθαρά είναι τα «τζάμια μας»;
 26. Θέλω
 27. Η τέχνη της συμβίωσης. Ένας Ινδιάνικος μύθος
 28. O αετός στο... κοτέτσι
 29. Το τυφλό αγόρι
 30. Το ραγισμένο δοχείο
 31. Ο διψασμένος κότσυφας
 32. Οι δώδεκα μήνες
 33. Οι έξι τυφλοί
 34. Ο δυσφημισμένος λύκος
 35. Μίλησέ μας για τον Πόνο
 36. Η γνώση του να ξέρεις ακριβώς που να χτυπήσεις
 37. Θέλω να ξέρω τι σε κάνει να πονάς
 38. Προστασία από την αρνητικότητα
 39. Κραυγές & Ψίθυροι. Μια ινδιάνικη ιστορία
 40. Ο Omar και οι προσβολές
 41. Ούτε μία λέξη...
 42. Ο σπόρος και ο γείτονας
 43. Ο γέρος και το χωριό – Πως να είσαι χαρούμενος
 44. O βιολιστής
 45. Μια θέση στον παράδεισο
 46. Ευχαριστώ για όλα Άγιε Βασίλη!
 47. Φέτος θα σου δώσω κάτι
 48. Ρώσικες Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες
 49. Χριστουγεννιάτικη ιστορία
 50. Νύχτα Χριστουγέννων