Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Top

Χαρακτήρας, Οργόνη και Σωματική Θωράκιση

Ο Βίλχελμ Ράιχ θεωρείται ο εμπνευστής της επιστήμης της Σωματικής ψυχοθεραπείας στο δυτικό κόσμο. Ο Freud και οι πρώτοι ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια εξελικτική διαδικασία της παιδικής ηλικίας, που τώρα είναι γνωστό ότι αποτελεί το «παράθυρο» της πλαστικότητας στον εγκέφαλο όπου το αναπτυσσόμενο παιδί «εναποθέτει» τις

Περισσότερα...

Η Θεωρία της Θωράκισης του Βίλχελμ Ράιχ

Ο Βίλχελμ Ράιχ είχε μια σημαντική συμβολή στις σωματονοητικές επιστήμες στις αρχές του 20ου αιώνα και θεωρείται βασική κινητήρια δύναμη αυτής της μορφής της επιστημονικής έρευνας στη Δύση μέχρι τη δεκαετία του 1940. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της Ανάλυσης του Χαρακτήρα και της Θεωρίας του Οργασμού (1928-1934), περιέγραψε τις έννοιες της θωράκισης.

Περισσότερα...

Χαρακτήρας, Θωράκιση και Νευροφυτοθεραπεία

Ο Αυστρο-ουγγαρός γιατρός και ψυχαναλυτής Wilhelm Reich (1897 – 1957), μαθητής και μετέπειτα συνεργάτης του Freud, έγινε σταδιακά ο πιο σημαντικός πρωτοπόρος της Σωματικής Ψυχοθεραπείας. Ο Reich προχώρησε πέρα από τη ψυχαναλυτική μέθοδο της ερμηνείας, εστιάζοντας στον «χαρακτήρα» του αναλυόμενου που αποτελεί τη βάση των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται.

Περισσότερα...

Ο χαρακτήρας ως αναστολή & ως κίνητρο εξέλιξης

Η έννοια του χαρακτήρα στη Σωματική Ψυχοθεραπεία

Μία από τις κεντρικότερες έννοιες της Σωματικής Ψυχοθεραπείας, είναι ο Χαρακτήρας*.

Η ανάπτυξη της έννοιας του Χαρακτήρα, από τον Βίλχελμ Ράιχ αρχικά κι από επόμενους αργότερα, ήταν μία κίνηση προς τη δημιουργία μεγαλύτερης συνθετότητας και πολυπλοκότητας στην κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και της ψυχικής ζωής, που σημαίνει επίσης, κι έναν επιπλέον βαθμό ελευθερίας στην εξέλιξη της θεραπευτικής τεχνικής.

Περισσότερα...

Το αρχέτυπο του «ηγέτη» στην ψυχολογία του ατόμου

Το αρχέτυπο του «ηγεμόνα» έχει ως χαρακτηριστικό την επιθυμία για άσκηση ελέγχου. Θέλει να κυριαρχεί. Υπάρχει και η καλή εκδοχή αλλά και η σκοτεινή. Στην καλή εκδοχή ο ηγεμόνας, είναι φυσικός ηγέτης και θέλει το καλό του συνόλου. Επιδιώκει την τάξη και τη δομή. Διαθέτει υπευθυνότητα και σοφία. Είναι καλοπροαίρετος και φιλάνθρωπος.

Περισσότερα...

Η Ανάλυση του Χαρακτήρα

Στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, η Ανάλυση του Χαρακτήρα [1] αφορά στη μελέτη των πιο βασικών υποκείμενων γνωρισμάτων του χαρακτήρα, συνήθως υποθέτοντας ότι όλα τα άλλα χαρακτηριστικά, τόσο τα συμπτωματικά όσο και τα εγω-συντονικά, προέρχονται από αυτές τις υποκείμενες δομές.

Περισσότερα...

Σχιζοειδής χαρακτήρας

Ο σχιζοειδής χαρακτήρας [1] αναπτύσσεται από την άρνηση του περιβάλλοντος στο δικαίωμα του οργανισμού «να υπάρχει». Αυτή η άρνηση του δικαιώματος του βρέφους να ζει, συμβαίνει πριν ή λίγο μετά τη γέννηση. Ως αποτέλεσμα, το παιδί δεν μπορεί να επιτύχει μια ικανοποιητική συμβιωτική προσκόλληση και καταβεβλημένο από την αρνητική απόκριση του περιβάλλοντος και την οργανισμική του αντίδρασή σ’ αυτή, αναπτύσσει μια χαρακτηρολογική προσαρμογή με βάση εξαιρετικά πρωτόγονες ικανότητες και άμυνες του εγώ.

Περισσότερα...

Στοματικός χαρακτήρας

Ο στοματικός χαρακτήρας σχηματίζεται όταν η ανάγκη για συμβιωτική συνήχηση και θρέψη εγκαταλείπεται και αναιρείται πριν ικανοποιηθεί. Ο στοματικός χαρακτήρας εγκαταλείπεται είτε κυριολεκτικά είτε συναισθηματικά. Οι ανάγκες του μένουν χρόνια ανικανοποίητες και τελικά εγκαταλείπει την διαμαρτυρία και αρνείται τις ανάγκες του. Ο στοματικός έχει επίσης σοβαρά τραύματα και παρόλο που στην περίοδο της συμβίωσης και στην αρχή της εξατομίκευσης μπορεί να είχε περισσότερους πόρους από ότι ο σχιζοειδής, το τραύμα δημιουργεί σοβαρή αποδιοργάνωση.

Περισσότερα...

Ναρκισσιστικός χαρακτήρας

Ο Ναρκισσισμός αναπτύσσεται όταν η διαχείριση του κρίσιμου μεταβατικού σταδίου εξάσκησης στον αποχωρισμό-εξατομίκευση του παιδιού από τη βασική γονεϊκή φιγούρα (6 με 10 - 16 με 18 μηνών) είναι ανεπαρκής με έναν από τους δύο παρακάτω τρόπους:

Περισσότερα...

Μαζοχιστικός χαρακτήρας

Η μαζοχιστική δομή χαρακτήρα αναπτύσσεται στην περίοδο που το παιδί ταυτίζεται με την ικανότητά του να πει «όχι», ως έναν τρόπο να διαφοροποιήσει τον εαυτό του από τον γονέα και να εδραιώσει μια ανεξάρτητη ταυτότητα. Οι διαμάχες για την εξουσία των «τρομερών δίχρονων» είναι το «χωνευτήρι» στο οποίο διαμορφώνεται αυτή η χαρακτηρολογική δομή.

Περισσότερα...

Άκαμπτος χαρακτήρας

Ο άκαμπτος χαρακτήρας αναπτύσσεται μέσα από τις ματαιώσεις της οιδιπόδειας περιόδου. Καθώς εδραιώνεται η σταθερότητα του αντικειμένου, το παιδί συνειδητοποιεί σε ένα βαθύ επίπεδο, ότι είναι κάτι (ξε)χωριστό και αρχίζει να προσεγγίζει το γονέα του αντίθετου φύλου με τρυφερότητα-στοργή και με μια παιδική σεξουαλικότητα. Σε απάντηση αυτής της σεξουαλικής και στοργικής προσέγγισης, μπορεί να δεχτεί διάφορους συνδυασμούς ματαίωσης.

Περισσότερα...

Xαρακτήρας και «συγκινησιακή πανούκλα»

Τι είναι η Συγκινησιακή Πανούκλα;

Η πανούκλα είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να γίνει επιδημία (να διαδοθεί ταχύτατα) ή πανδημία (μια επιδημία σε πολλές χώρες). Η συγκινησιακή πανούκλα χαρακτηρίζεται από μολυσματικές, καταστροφικές συναισθηματικές αντιδράσεις και όπως και άλλες επιδημίες, μπορεί να αποβεί καταστροφική και θανατηφόρα.

Περισσότερα...